2008 Avrupa şampiyonası topu Europass

Güncelleme Tarihi:

2008 Avrupa şampiyonası topu Europass
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 00:00

Haziran ayındaki Avrupa Futbol Şampiyonası için Türkiye de dahil tüm milli takımlar şimdiden bilendi. Kamp programları, taktikler, muhtemel kadrolar bugünden planlanıyor. Peki ya o yuvarlak cisim? Yani filelere takılacak, futbolculardan daha çok ekrana çıkacak top ne álemde? Euro 2008’in topunu yine Adidas hazırladı.

Bir sürü aşamadan geçen Europass isimli topun tanıtımı iki hafta önce İsviçre’nin Lucerne kentindeki kura çekimiyle paralel yapıldı. Dün de Türkiye’de satışa sunuldu. Europass’ın üretim ve test aşamalarını aşağıda okuyacaksınız.

EUROPASS’IN ÖZELLİKLERİ

Europass adını, maçların Avusturya ve İsviçre’de oynanacak olmasından ve futbolcuların Euro 2008’de atacağı paslardan alıyor. Her iki ülkenin ulusal bayrakları gümüş zarif efektlerle işlenmiş 8 halka halinde topun üzerine yerleştirildi.

Topun üzerindeki 12 siyah daire UEFA tarafından Euro 2008 logosuna eşlik etmek üzere tasarlanmış grafiklerden oluşuyor.

Her biri tutku, arkadaşlık, hareket, antrenman, taraftarlar ve kazandıran gol gibi futbolu temsil eden bu simgeler filigran halinde 12 siyah dairede yer alıyor.

Adidas EUROPASS’ın 14 panelli bir yapısı var: İlk olarak 2006 Dünya Kupası topu +Teamgeist’ta uygulanan ısıyla birleştirme (thermal bonding) teknolojisi kullanılıyor. Thermal bonding teknolojisiyle yeni PSC Texture teknolojisinin birleşimi futbolcunun topa daha hakim olmasını sağlıyor.

Topun eşsiz dış yüzeyi türlü hava koşulunda azami top hakimiyeti, sert şutlarda top kontrolü ve topla eldiven arasında daha iyi tutuşu sağlayarak kalecilerin topu daha iyi yakalamasına olanak tanıyor.

Adidas Araştırma Geliştirme Ekibi, İngiltere’de Loughborough Üniversitesi Spor Teknolojileri Araştırma Grubu’nda ve Almanya’de Scheinfeld Adidas Futbol Topu Laboratuvarı’nda yapılan yoğun testlerle Europass’ın performansını ölçtü.

ADIM ADIM ÜRETİM AŞAMALARI

1- Önce topu oluşturan sentetik malzeme kauçukla kaplanıyor. Ardından bu kalıptan topu oluşturacak paneller kesiliyor. Bu panellerin üzerine Euro 2008 logosu basılıyor.

2- Sonra topun içindeki köpük tabakası hazırlanıyor. Bu köpükten parçalar kesiliyor ve panel haline getiriliyor. Sonra gövde oluşturma aşamasına geçiliyor. Gövdenin tabakaları birbirine dikiliyor. Yuvarlak şeklini verecek makineden geçirildikten sonra gövde kauçukla kaplanıyor. Bu aşamada gövde tartılarak, belirlenen ağırlığı geçip geçmediği ölçülüyor. Sonra makinede yuvarlak hale getiriliyor.

3- En sonunda tüm bu parçaları birleştirme aşamasına geliniyor. Panellerin kenarı robot makineyle zamklanıyor. Bu aşamanın sonunda 14 panel gövdenin üzerinde birleştiriliyor. En sonunda ısıyla birleştirme teknolojisiyle topun nihai şekli veriliyor.

TEST VE GELİŞİM AŞAMALARI

Çember uzunluğu testi: Ortalama çember uzunluğunu hesaplamak için, her bir bağımsız maç topu, 10 farklı noktada ölçülüyor.

Kalıcı yuvarlaklık testi:
Topun çapı, ortalama hesaplandıktan sonra 16 farklı noktada ölçülür. En yüksek ve en düşük çap arasındaki fark, kesin belirlenen sınırların içinde yer almalı.

Su emicilik testi: Su emicilik testi için; top, bir su kabı içerisine bastırılıp 250 kez çevriliyor ve sonra topun ağırlığı ölçülüyor. Aynı şekilde su da, su alım testi öncesinde ve sonrasında tartılmaktadır.

Robot bacak: Scheinfeld’deki Adidas futbol laboratuvarı, top testlerinde kullanmak üzere yüksek teknolojiye sahip robottan bir bacak oluşturdu. Makine, tam olarak aynı açı, aynı hız ve güç ile eşit bir atışı defalarca tekrarlayabiliyor. Topun üzerindeki etkiyi analiz etmek için de bir hızlı çekim kamerası kullanılıyor.

Mükemmel ağırlık testi (420-445 gram): Ağırlığın tutarlı olması çok önemli. Bu yüzden her top tartılır ve belirlenen ağırlıkta olması istenir.

Şekil ve ebat koruma testi: Top, şekil ve ebat muhafazasının testinde saatte 50 km hızla 2000 kez çelik bir plakaya fırlatılır. Bu testle, yalnızca hava basıncında ve yuvarlaklıkta en az değişikliklerin oluşumuna izin verilir ve hava valfi ve dikişlerin hasar görmemesi sağlanır.

Düzgün sıçrama testi: Oyuncular, göğüsleriyle ya da ayaklarıyla pas atarken topun nasıl hareket edeceğini tahmin ediyor. Bu test için, top, 2 metre yükseklikten çelik bir plakanın üzerinde 10 kez atılıyor. En yüksek ve en düşük sıçramalar arasında fark, 10 cm’den fazla olmamalı.

Basınç kaybı testi: Bu test için, top tam olarak şişiriliyor ve üç gün sonra hava basıncı ölçülüyor. Belirli bir oranından daha fazla hava kaybetmemiş olması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!