2007’nin fitness trendleri

Güncelleme Tarihi:

2007’nin fitness trendleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2007 00:00

Dünyanın önde gelen spor ve egzersiz kuruluşlarından Amerikan Spor Sağlığı Enstitüsü (ACSM), 2007’de fitness dünyasını nelerin beklediğini açıkladı. Formsante dergisi de şubat sayısında, 20 binden fazla üyesi olan bu enstitünün 2007 tahminlerini sayfalarına taşıdı.

Haberin Devamı

HERKESİN BİR KİŞİSEL EĞİTMENİ OLACAK

Birkaç yıl öncesine kadar sadece ünlülerin veya çok yoğun tempolu işlerde çalışanların tercihiydi kişisel egzersiz uzmanıyla çalışmak. Ama son zamanlarda trendler gösteriyor ki artık sıradan insanlar da bir eğitmenle çalışmayı tercih ediyor. 2007’de kişisel fitness eğitmeniyle çalışanların giderek artacağı öngörülüyor.

İnsanlar, dil öğrenmek için nasıl özel eğitmen tutuyorsa, daha fit olabilmek, fitness’tan maksimum fayda sağlamak için de özel eğitmenle çalışmaktan geri durmuyor. Kişisel egzersiz uzmanları ile dilerseniz bir spor merkezinde veya evinizde özel olarak çalışabiliyorsunuz. Bu uygulamayı Türkiye’de ilk başlatanlar arasında yer alan Boğaziçi Mezunlar Derneği’nde kişisel fitness eğitmeniyle çalışmanın 1 saatlik bedeli 50 YTL. Bilgi için: (0212) 359 58 38

FITNESS UZMANLIĞI GÖZDE MESLEK OLACAK

Egzersiz yapanların sayısının artması ve yukarıda belirttiğimiz gibi kişisel olarak ders almak isteyenlerin sayısındaki artış "uzman" olmanın önemini gündeme getiriyor. İş dünyasında da son yıllarda sıkça gündeme gelen "ne iş yapıyor olursak olalım, deneyim ve eğitim olmalı" ilkesi de bunu destekliyor. Bu yüzden fitness eğitmenliğine talebin 2007’de artacağı tahmin ediliyor.

RUH VE ZİHİN EGZERSİZLERİNE İLGİ ARTACAK

Özellikle son iki yıldır Türkiye’de de "yoga", "tai-chi" gibi meditasyona dayalı Doğu kökenli egzersizler büyük ilgi görüyor. Dünyada bu konularda tanınmış eğitmenler Türkiye’ye geliyor ve ders veriyor. Zihinsel ve bedensel bütünlüğü sağlayan bu egzersizleri yapanların sayısı da artıyor. 2007’de siz de ciddi anlamda bu tür bir egzersize başlamak istiyorsanız işte size birkaç adres: Yogaşala: (0212) 264 51 45, Owo: (0212) 245 75 11, Neva Yoga: (0312) 241 23 95

AĞIRLIK EGZERSİZLERİ ÖNEM KAZANACAK

Aslında şimdiye kadar ağırlık çalışmaları sadece vücut geliştirmek için yapılıyordu. Ancak uzmanlar bu egzersizlere şimdi daha farklı bir misyon yüklüyor. Zira ağırlık çalışmaları kasların olduğu kadar kemiklerin de kuvvetlenmesine olanak tanıyor. Uzmanlar ağırlık egzersizlerini düzenli olarak yapmanın kemik yoğunluğundaki azalmanın önüne geçtiğini söylüyor.

Yine uzman tavsiyesi, bu egzersizlere haftada 3 gün 30’ar dakika vakit ayırmak gerekiyor. Ağırlık egzersizlerini fitness merkezlerinde, evde ve spor salonlarında yapabilirsiniz.

DENGE EGZERSİZLERİ BU YILIN FAVORİSİ

Duruş bozukluklarıyla son yıllarda sık sık karşılaşıyoruz. Bunun sonucunda da özellikle bel ağrıları, omurga problemleri kaçınılmaz. Bel, kalça, sırt ve karın kaslarını aynı anda çalıştıran, omurganın da güçlenmesini sağlayan denge egzersizleri, bu yılın favorisi olacak gibi görünüyor. Pilates şimdiden hit oldu.

EGZERSİZ YAPMAMAK OUT!

Eğer siz hálá düzenli olarak egzersiz yapmaya başlamadıysanız, hemen başlamanızı öneriyoruz. Zira bu yıl egzersiz yapmamak "out!" Özellikle Uzakdoğu kökenli egzersizlerin önem kazandığını belirtmiştik. Peter Kelder’in "Tibet’in Gençlik Pınarı" adlı kitabı dünyada milyonlarca adet sattı, kitap baskı üstüne baskı yaptı. Tibetli rahiplerin gündelik hayatta her gün düzenli olarak yaptıkları beş egzersizin anlatıldığı kitabı takip edenler, bu egzersizi günlük hayatlarının bir parçası haline getirmişler. Ve bundan da çok büyük fayda gördüklerini söylüyorlar.

YAŞLILAR DAHA ÇOK EGZERSİZ YAPACAK

Dünya nüfusunun hızla yaşlanıyor olması nedeniyle 2007’de sağlık ve egzersiz dünyasının 60 yaş üzerindekileri hedef alması bekleniyor. İlaç sektöründeki gelişmelerle yaşam süresi ve kalitesi uzayan insanoğlunun, ekonomik olarak da egzersiz ve sağlık uygulamalarına daha rahat para ayırabileceği düşünülüyor.

Bu yüzden fitness uzmanları yaşlıların hastane yerine spor salonuna gitmeleri gerektiğini belirterek, yoga, pilates, denge egzersizleri ve günlük egzersizlerde onlar için özel sınıflar açıyorlar. Uzmanlar, 2007’de spor salonlarında, parklarda ve evlerde herkesi spor yaparken görebileceğimizi belirtiyorlar.

KİLO VERME PROGRAMLARI YAYGINLAŞACAK

Kilo verme programları 2007’nin de gözdesi olacak. İdeal kiloya kavuşmak için egzersiz yapmanın yanı sıra, farklı diyet programları da gündeme geliyor. Bilinen diyet programlarına bu yıl yeni akımların ekleneceği tahmin ediliyor. Ancak uzmanlar her şeye rağmen bir beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde diyet yapılması ve egzersizin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!