11 yaşında âşık oldum 14 yaşında terk edildim ve bu şarkıyı yazdım

Güncelleme Tarihi:

11 yaşında âşık oldum 14 yaşında terk edildim ve bu şarkıyı yazdım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2009 00:00

Bu sene Beyaz’ın şov programındaki skeçlerde kullandığı “Çek Git Bebeğim” nakaratlı şarkı bir çok kişinin diline dolandı. Şarkı internette milyonlarca kez dinlendi ve indirildi. İşte bu şarkının sahibi Almanya’da yaşayan Musa, henüz 17 yaşında. 14 yaşında yaşadığı aşk acısından sonra bu şarkıyı yazdığını söylüyor. Musa, şimdi Türkiye’de ilk albümünü çıkardı. Onunla İstanbul’da konuştuk.

Musa aslen Trabzon Akçaabatlı. Ailesi 1980’lerin başında Berlin’in Türk mahallesi Kreuzberg’e yerleşti. Türkçe rap müziğin yaygın olduğu, Killa Hakan, Gekko-g gibi rapçileri çıkaran şehirde doğan Musa, müziğe merak sardı. Müziği bir kariyer haline dönüştürmesine neden olan, yaşadığı bir aşktı:
“Bir Türk kızına âşık oldum. 11 yaşındaydım, o benden bir yaş küçüktü. Onun ailesinin durumu bizden çok daha iyiydi. Maddi durumumun düzeleceğini çok söyledim ama fayda etmedi. Ayrıldığımızda o kadar üzüldüm ki, yaşadıklarımı kâğıda dökmeye karar verdim.”
“Çek Git Bebeğim” şarkısı böylece ortaya çıktı. O sırada amacı, şarkıyı bir CD’ye kaydedip ayrıldığı kıza hediye etmekti. Arkadaşlarının yardımıyla bir stüdyo bulup kaydettiler. Bir kaç arkadaşı Musa’dan habersiz şarkıyı internet sitelerine koydu. Bir yıl içinde Almanya’daki Türkler arasında şarkı hızla yayıldı, Youtube’a girdi.
Fakat Musa’nın hayatındaki dönüm noktası, şarkının Beyaz Show’da yayınlanması oldu. Beyaz şarkıyı her hafta programındaki bir skecin sonunda kullanmaya başladı. Kısa sürede şarkının nakaratı dillere dolandı.
“Beyaz Abi’nin yanında çalışanlardan biri şarkıyı internette dinlemiş. Skeçlere uygun olabileceğini düşünmüş” diye anlatıyor Musa. “Benim haberim yoktu. İlk kez televizyonda duyduğumda şoka uğradım.”

19 YAŞINDAKİ GÜLŞAH’LA DÜET

Bir süre sonra Beyaz’ın ekibi Musa’yı buldu. Geçen aralıkta programa davet etti. İlk televizyon şovunda Musa sempatik tavırlarıyla beğenildi. Avrupa Müzik’in de dikkatini çekti ve albüm teklifi aldı. Berlin’e dönüp çalışmaya başladı. Üç yıldır yazdığı şarkı sözleri arasından 10’unu seçti: “Şarkıların üstüne darbuka ve kemanlarla süslemeler yaptık. ‘Hastayım Sana’ isimli şarkıda abimle, diğer bir şarkıda arabesk camiasında damar şarkılar söyleyen Ayaz Kaplı ile düet yaptık.”
Albümde en dikkat çeken düet, 19 yaşındaki Gülşah ile yaptığı. Gülşah, Berlin’de yaşayan bir Türk kızı. “Bu parça için bir kız sesi gerektiğini düşündüm. Sonunda en çok Gülşah’ın sesini beğendim. Arkadaşlarım beni onunla okulunun kafeteryasında tanıştırdı. Stüdyoda şarkıyı birlikte söyledik. Fakat Gülşah bir daha şarkı söylemek istemediğini söyledi. Sebebini bilmiyorum, müziği bırakmış.”
Musa, her şey yolunda giderse bundan sonra müzik eğitimi almak ve bir müzik aleti çalmayı öğrenmek istiyor. Bir de uyarıda bulunuyor: “Çoğu insan şarkıları sadece makam güzel diye dinliyor. Beni ‘bu çocuk bize ne anlatmak istiyor’ diye dinlesinler...”

Annenizle babanız ayrılınca bir yanınız hep boş kalıyor

? Yaptığınız müzik tam olarak ne?
-Bence evrensel müzik yapıyorum. Pop, rap veya rock seven herkes dinleyebilir. Zaten ben tekno, rock, arabesk, rap ayırt etmeden dinlerim. Ama herkesten farklı bir şeyler yapmak istiyorum.
? Ne gibi daha farklı?
-Benim yazdığım şarkılar yaşadıklarım üzerine. Kreuzberg’de zor şartlar altında yaşadık. Küçükken argo şarkılar da yazdım. Ama argoyu bu albümdeki şarkılarda kullanmadım.
? Daha 17 yaşındasınız, o kadar büyük ne yaşadınız?
-Kendime göre çok şey... Bazıları ‘Bu ne anlatıyor, sümüklü, gelmiş çok yaşadım, diyor’ diye düşünebilir. Ama benim hayatım film gibi. Sekiz yaşında annemle babam ayrıldı. Ben annemle kaldım. Ağabeylerim çalışıyordu. Bir bakkal dükkanımız vardı, beş yıl önce kapandı. Çalışmak zorunda kaldım.
? Ne gibi işler yaptınız?
-Hafta sonları garsonluk yaptım, ev taşıyan insanlara yardım ettim. Bir de aşk acısı var tabii... Bir ara tiyatroda oynadım. Şunu anladım ki sahnede olmayı para kazanmak için değil insanlar beni sevsin diye istiyorum.
? Sevgi eksikliği yaşadınız yani?
-Annenizle babanız ayrılınca bir yanınız hep boş kalıyor.
? Size bu şarkıları yazdıran kızın ardından hayatınıza biri girdi mi?
-Hayır. Tanınmaya başladıktan sonra karşıma çıkan kızlar beni çok ilgilendirmiyor. İnsan hayatta bir kere sever.
? Daha 17 yaşındasınız!
-Ama ilk aşkta yediğiniz darbe unutulmaz...
? Sizin şarkılarınıza burun kıvıranlar da var?
-Eleştirilere açığım. ‘Bu ne, dalga mı geçiyor’ diyebilirler. Albümü isteyen dinlesin.

KLİPTE TAKIM ELBİSE GİYDİ

Ben hep spor kıyafet giyerim ama klipte takım elbise giydim. Çünkü ilk bakışta takım elbiseli bir çocuktan rap müzik beklemiyorsunuz. Sonra aniden içimdeki çılgınlık ortaya çıkıyor. Konserlerimde dans da edeceğim. Zaten break dansa yedi yaşında başladım. Bu benim kanımda var.

BANA GERİ DÖNMEYE ÇALIŞTI AMA ARTIK ÇOK GEÇ

Şarkım duyulmaya başladıktan sonra, beni terk eden sevgilim geri dönmeye çalıştı. Telefonla aradı. Ama tanındıktan sonra bana dönmeye çalışması beni çok üzdü. Artık çok geç, iş işten geçti...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!