10 bin gönüllü yarışlarda görev almak için eğitilecek

Güncelleme Tarihi:

10 bin gönüllü yarışlarda görev almak için eğitilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 00:00

Formula 1, Dünya ve Avrupa Ralli Şampiyonası gibi birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmaya başlayan Türkiye’de motorsporlarına olan ilgi hızla artıyor. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun (TOSFED) yarışlarda görevli olarak yer almak isteyen gönülleler için düzenlediği eğitimlere gösterilen ilgi bunu net olarak ortaya koyuyor. 2005 sezonunda 3 bin kişi eğitim alarak yarışlarda görev alırken, 2006-2007 sezonu için verilen eğitimlerde bu sayının 10 bini bulması bekleniyor.

Türkiye son yıllarda motorsporlarında dünyanın sayılı ülkeleri arasına adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Formula 1 Dünya Şampiyonası, Dünya ve Avrupa Ralli Şampiyonası gibi uluslararası bir çok organizasyona ev sahipliği yapan Türkiye, motorsporları alanında oldukça hızlı yol kat etmeye başladı. Avrupa Birliği sürecinde önemli aşamaları geride bırakan Türkiye, motorsporları dalında çoktan dünyanın en önemli ülkelerinden biri haline geldi.

Türkiye’de düzenlenen dünyanın en önemli yarışlar organizasyonlarında görevli olarak yer almak isteyenler için de eğitimler verilmeye başlandı. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından düzenlenen ’2006 Eğitim Maratonu’nun startı verildi. 2006 Eğitim programında Destek Hizmeti ve Aday Gözetmen eğitimleri son kez gerçekleştirilecek olup 2007 sezonunu da kapsayacak şekilde programlanmış.

EĞİTİMLER 30 İLİ KAPSIYOR

Destek Hizmetleri, Gözetmen Eğitim, Güncelleme ve Terfi Seminerleri olarak planlanan eğitim programı Türkiye genelinde 30 il (İstanbul, Ankara, Antalya, Isparta, Çorum, Samsun, İzmir, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kıbrıs, Hatay, Eskişehir, Çanakkale, Adana, Tarsus, Mersin, İçel, Çankırı, Burdur, Gaziantep, Şanlıurfa, Kütahya, Afyon, Aydın, Düzce, Bolu, Karabük, Kayseri, Kütahya) ve 26 üniversite kapsamında gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz yıl üst düzey, gözetmen ve destek hizmetleri kategorilerinde 10 binin üzerinde gönüllü ve görevlinin kazandırıldığı eğitim seminerlerine katılanlar karting’den, Dünya Ralli Şampiyonası’na, Formula 1’den, offroad’a kadar uzanan geniş bir yelpazede motorsporlarında fiilen görev yapma şansını yakaladılar.

138 ORGANİZASYON GERÇEKLEŞTİ

İstanbul’dan Gaziantep’e Samsun’dan Hatay’a kadar uzanan çok geniş bir rotada gerçekleştirilecek eğitimler, TOSFED Eğitim Kurulu Başkanı Mazhar Demiralp’in koordinasyonunda organize ediliyor. Geçtiğimiz yıl dokuzu uluslararası olmak üzere toplam 138 organizasyona imza atan TOSFED, sportif başarısındaki en önemli kriterlerden birini gönüllü ve görevli insan kaynağında ulaşılan seviyeye bağlıyor.

Demiralp, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "2005 sezonunda 3 bin düzeyinde olan insan kaynağımıza 7 binin üzerinde yeni lisanslı görevli daha ekleyerek, 10 binin üzerinde üniversiteli, dil bilen kalifiye insan kaynağını motorsporlarına kazandırmış olacağız. Mevcut lisanslı görevlilerimiz ile bu sezon aramıza katılacak arkadaşlarımıza hiyerarşik yapı ve ihtisaslaşma esaslarına uygun olarak, fiilen görev verebilmek için elimizden geleni yapıyoruz.

FIRSATI DEĞERLENDİRİN

Bu yıl eğitim seminerlerini 2007’yi de kapsayacak şekilde planladıklarını söyleyen Demiralp, "Bu nedenle konuya ilgi duyan ve yer almak isteyen meraklıların bu fırsatı değerlendirmesini bekliyoruz" dedi. Eğitimlere start verilirken 5, 15 ve 20 Şubat tarihleri arasında eğitimler İstanbul’da gerçekleştirilecek. Eğitimlerle ilgili daha fazla bilgi alabilmek için TOSFED’in www.tosfed.org.tr isimli web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Honda Type-R’larla İpragaz Cup geliyor

İpragaz, kendi sektöründe yine bir ilki gerçekleştirerek, kendi adını taşıyan ’İpragaz Cup’ organizasyonu ile motorsporları dünyasına "merhaba" diyor. Organizatör olarak Hakan Dinç ile işbirliği yapan İpragaz, bu projeyle Türkiye’de, sporun gelişimine ve TOSFED’e destek olmayı hedefliyor. Kuruluş, aynı zamanda 2006 yılında WRC (Dünya Ralli Şampiyonası) ve ERC’nin (Avrupa Ralli Şampiyonası) birer ayağının yer alacağı Türkiye Ralli Şampiyonası’nda yarışacak olan Türkiye 2004 Grup N Şampiyonu Hakan Dinç’e de sponsor olacak. İpragaz A.Ş. Genel Müdürü Selim Şiper, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İpragaz Cup ile sektörümüzde bir ilke imza atıyoruz. Motorsporlarında yaşanan dinamizm ve rekabet duygusu ile İpragaz’da var olan dinamizm ve yenilikçilik anlayışımız arasında büyük benzerlikler görüyoruz. Sektördeki yenilikçilik stratejimizi, sinerji yaratacak şekilde TOSFED ve motorsporları camiasına da yansıtacağız."

15 adet Honda Type-R ile düzenlenecek İpragaz Cup organizasyonu, İzmir Pınarbaşı’nda 25 Mart 2006 tarihinde start alacak. Üç yarış İstanbul Park, 3 yarış İzmir Pınarbaşı ve son yarış da sonradan belirlenecek bir yerde olmak üzere Türkiye’deki 7 ayakta tamamlanacak.

F1’in alt kategorisi GP2 yeni sezonda daha iddialı

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın bir alt kategorisi olarak düzenlenen GP2 Şampiyonası’nda yeni sezon hazırlıkları son hızla devam ediyor. GP2 ile ilgili olarak 2006 yılında uygulamaya konulacak olan teknik ve sportif güncellemeler geçtiğimiz günlerde açıklandı. 2006 yılında bu şampiyonada 26 pilot boy gösterirken, kullanılacak otomobiller geçtiğimiz yıl start alanların geliştirilmiş versiyonları olacak. Herkesin aynı şartlarda yarıştığı GP2’de Dallara Automobil tarafından tasarlanan 2006 yılına özgü GP2 serisi araçlarında aerodinamik açıdan önemli bir değişiklik yapılmamış. Araçlar aynı zamanda güçlendirilmiş ön üst ve alt çatallar ile ön ve arka süspansiyon direklerine sahip olacak. Mecachrome’un kontrolü altında üretilen GP2 serisinin 4 litrelik Renault V8 motoru, iç donanım, kartografi ve yazılım açısından güncelleştirilecek ve araç aynı zamanda yeni bir motor havalandırma borusuna sahip olacak. Bu güncellemeler performansı ve yakıt tüketimini arttırmak amacıyla tasarlanmış. Ayrıca, tüm GP2 serisi araçlarında, 2005’te görülen kanallara sahip olmayan yeni kaygan Bridgestone lastikleri kullanılacak. Yeni lastikler, Bridgestone ve GP2 serisi tarafından her yarıştan önce belirlenecek şekilde yumuşak, orta ve sert bileşenlerden oluşacak. Islak lastikler, 2005 şartnamesine göre kullanılmaya devam edecek.

36 Hacı Murat piste çıkıyor

İki yıldır arka arkaya düzenlenen 124 Cup Şampiyonası 2006 yılında yeni adı ’Hacı Murat Cup’ ile mart ayının ilk haftasından itibaren sezona merhaba diyecek. İzmir Otomobil Kulübü tarafından organize edilen ve geçtiğimiz seneye kadar 24 araçla devam eden şampiyona da bu yıl 36 araç start alacak. İlk iki senenin deneyimli pilotları ve yeni pilot adayları, 8 yarış boyunca birbirleriyle kıyasıya mücadele edecek. Bu sene standart motor bloğu hariç, diğer modifiyelerin serbest bırakıldığı yarışta pilotlar ilk üçe girebilmek için araçlarında sınır tanımayacaklar. Yarışma şeklinin biraz farklı olması yarışanlara ve seyircilere ayrıca bir heyecan katacak.

Sipahi ile Fiat ayrıldı

Fiat Motorsporları Takımı’nda büyük başarılara imza atan Saffet Üçüncü’nün Doğuş Motorsporları Takımı’na geçmesinin ardından bu görevi devralan Emin Ali Sipahi, Fiat Motorsporları’ndan ayrıldı. Geçtiğimiz yıl Fiat Motorsporları Takımı’nda Volkan Işık-Levent Gür, Hamdi Ünal-Kaan Özşenler ve Fatih Kara-Güray Karacar ikililerinin takım koordinatörlüğünü yapan Emin Ali Sipahi, bu sezon takımın başında olmayacak.

McLaren Mercedes artık gümüş ok değil

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda geçtiğimiz sezonu ikinci sırada tamamlayan McLaren Mercedes Takımı, 2006 sezonunda kullanacağı otomobilin test sürüşlerine başladı. Yeni otomobili ilk olarak takımın test pilotluğunu yapan Pedro de la Rosa piste çıkardı. Yeni kurallara göre V8 motorun görev yaptığı araçla gerçekleştirilen testin ardından Pedro de la Rosa ilk sürüş için otomobilin çok iyi göründüğünü, ama tam performansı hakkında kesin bir açıklama yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Sezonun ilk startı için hazırlıkların büyük bir hızla devam ettiği takımda artık ’gümüş ok’ efsanesi de sona ermişti. Yıllardır pistlerde gri renklerdeki otomobilleri ile boy gösteren McLaren Mercedes Takımı, bundan böyle turuncu renklerdeki otomobilleri ile başarı arayacak.

Belçika Grand Prix’si gidecek mi, kalacak mı

Formula 1’in hala patronu durumunda olan Bernie Ecclestone, Belçika Grand Prix’sinin koşulduğu Spa-Francorchamps Pisti’nin gerekli yatırımlar yapılmaması durumunda yarış takviminden çıkarılacağını söyledi. Bu konu hakkında geçtiğimiz hafta tam bir dedikodu furyası yaşanırken, Belçika Grand Prix’sinin takvimden çıkarıldığına dair de iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar FIA tarafından yalanlanırken, Bernie Ecclestone "Belçika GP’si şimdilik takvimden çıkarılmadı, ama her an gidebilir" açıklamasını yaptı. Formula 1 takviminden bu yıl Belçika GP’sinin çıkarılması durumunda sezon 19 yerine 18 yarış olarak koşulacak.

Eski şampiyon Villeneuve yeni aracını çok sevdi

Eski Formula 1 şampiyonlarından Jacques Villeneuve, BMW Sauber Takımı’nın bu yıl Formula 1 yarışlarında kullanacağı otomobili iyi bulduğunu açıkladı. Otomobil hakkında son derece olumlu düşüncelere sahip olduğunu belirten Villeneuve, aracın ilk izlenimlerinin ardından son derece hızlı olduğunu da sözlerine ekledi. Takım yetkilileri ise kısa sürede iyi bir iş başardıklarına inandıklarını ve geliştirilecek birkaç küçük detayın kaldığını söylediler.

Atölye Kazaz hız kesmiyor takım şimdi de JWRC’de

Bu yıl Dünya Ralli Şampiyonası parkurlarında birçok yarışta boy gösterecek olan Atölye Kazaz Takımı şimdi de Junior WRC için kolları sıvadı. Atölye Kazaz, bu kez Dünya Genç Sürücüler Şampiyonası (JWRC) ile yeni bir projeye imza atacak. Estonyalı genç pilot Jaan Mölder ile anlaşmaya varan Atölye Kazaz ekibi, Dünya Genç Sürücüler Şampiyonası’na M-Sport tarafından hazırlanan en son teknik özelliklerde Ford Fiesta Super 1600 ile giriş yapacak. Dünya Genç Sürücüler Şampiyonası’nda ilk kez start alacak olan 18 yaşındaki Jaan Mölder’in co-pilotluğunu son iki yıldır Niki Schelle ile yarışan bayan sürücü Katrin Becker üstlenecek. Türkiye Rallisi dahil olmak üzere 9 ülkede düzenlenen Dünya Genç Sürücüler Şampiyonası’nın 6 yarışında start alacak olan Atölye Kazaz ekibi, şampiyona süresince M-Sport’dan tam destek alacak. 2006 sezonunda 18 ekibin start alacağı JWRC’de, kurallar gereği her ekip en az 6 yarış seçerek şampiyonaya dahil olabiliyor. Mölder ve Becker ikilisi İsveç Rallisi ile başlayarak Arjantin, İtalya, Finlandiya, Türkiye ve İngiltere’de şampiyonluk mücadelesi verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!