Kekilli deprem bölgesini tetikler mi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Kekilli deprem bölgesini tetikler mi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

HAFIZAMIZDA kalan 4 ölüm vakası var. Biri Adapazarı'nda, şarkının sözlerini mırıldandı ve tabancayı başına dayayarak, ateşledi. Diğeri Dalaman'da şarkının kasetini otomobilinin teybinde dinledi ve yine tabancayla beynini dağıttı. Üçüncü olarak da Denizli'de iki kişi bir taraftan sabaha kadar kolonya içti, bir taraftan küçük bir çocuğa bu şarkıyı söyletti; kolonyadan öldüler.

Yaşamlarını yitiren 4 kişiyle ilgili haberlerde sözü edilen şarkı, Murat Kekilli'nin ‘Bu Akşam Ölürüm’üydü.

Peki, ‘Bu Akşam Ölürüm’ gerçekten öldürüyor muydu? Yoksa, bu kişiler kendilerini öldürmeyi kafalarına koymuş, bahane mi arıyorlardı? Bozuk psikoloji içinde, örneğin ‘Şıkıdım Şıkıdım’ şarkısı eşliğinde bile intiharı seçebilirler miydi?

Ve Murat Kekilli, ilk konserini vermek üzere deprem bölgesine gideceğini açıkladı. Deprem bölgesindeki insanların psikolojisinin hassas olduğu biliniyor. Uzmanlar, deprem bölgesinde yaşayan bir çok kişide, Travma Sonrası Stres Bozukluğu adı verilen ruhsal bozukluk olduğunu söylüyorlar.

Şimdi soru şu:

‘‘Bu şarkı intiharda tetikleyici olur mu?

Psikiyatr ve psikologlar şarkının sözlerini değerlendirip, yorumladılar. Uzmanlar, ‘‘Olay şarkı; ruh ve beden sağlığı yerinde olan kimseyi o yönde etkilemez. Ancak kişiliği henüz oturmamış, duygu ve düşünceleri uçlurda dolaşan gençlerle, depresyon ve sorunları olan, umutsuz , umarsız, hayatla bağları kopuk, intihar eğilimini temelde taşıyan kişileri etkiler’’ görüşünde birleştiler.

Batsın Bu Dünya daha karamsar

Hastalarım arasında, bu tür ölümü çağrıştıran şarkılardan etkilenen var. Özellikle gençler ve bir de zeka açısından parlak olmayan ve sorunları ile başedemeyen insanlar, bu ve benzeri şarkılardan kolayca etkilenebiliyor. Bu şarkıda, ölüm mecazi anlamda kullanılmış. Şarkılar insanları yönlendiriyor. Bu sadece bizim ülkemizde görülmüyor. Bunun Batı'da da örnekleri mevcut. Bu tür karamsar, kederli şarkılar, gençleri olumsuz etkiyebiliyor, onları karamsarlığa sürükleyebiliyor. Arabesk şarkılar, örneğin Orhan Gencebay'ın Batsın Bu Dünya diyen şarkıları ile insanlar daha karamsar olabiliyor. İnsanlar içki içip efkar dağıtmak isterken, şarkılar eşliğinde daha çok efkarlanıyorlar. Bu tür şarkılar toplumu olumsuz etkileyebiliyor. İnsanlarda, nihilist- yokluk anlamına gelen bir bilinç oluşabiliyor. Şarkı, deprem bölgesinde eğilimi olan kişileri intihara götürebilir.

Konser intihar eğilimini tetikler

Güleryüzlü bir toplum değiliz. Okul, aile eğitimi ve çevre, bireyi gülmemeye, karamsar olmaya itiyor. Oysa ağır geçim sıkıntısı çekmekte olan ya da ağır aile ve çevre baskısıyla yetişmiş bireylerin, olumlu düşünmeye, yaşam sevincini, sevgisini duymaya çok ihtiyaçları var. İzlenen olumsuz televizyon programları, dinlenen hüzünlü ve insanı umutsuzluğa götüren müzik, özellikle bu tür şarkılar, tabii ki inanların çok olumsuz etkiliyor. Yaşam sevincini ve isteğini yok ediyor. Çaresiz insanların zayıflıklarını sömürerek bu şekilde olumsuz etkileyen insanlar, bunu ticari kazanç için yapmaktadırlar. Burada çözümü toplumun eğitim düzeyinin güçlenmesinde görüyorum. Kekilli'nin deprem bölgesinde konser vermesi travma sonrası stres bozukluğu yaşayan insanlarin intihar eğilimlerini tabii ki tetikleyebilir. Toplum psikolojini etkilemek çok kolay. Sanatçı, psikolog, gazeteci gibi etkin insanlar toplumu istedikleri tarafa götürebilirler.

Şarkıda ölüm mesajı yok

Bu şarkıda bir ölüm mesajı bulunmuyor. Şarkıda, o kişinin çok sevdiği bir insan için herşeyi yapabileceğini, hayatına kıymayı bile göze alabileceğini, ölüme kolaylıkla gidebileceği mesajı var. Bütün aşk şarkılarının içinde bu tema işleniyor. Bir insanın şarkılardan, türkülerden tek başına intihar mesajı alamaz. Eğer bir insan, böyle bir şarkıyı duyduğu için, intihar ediyorsa, herşeyden önce o insanda, intihar eğilimi, intihar yatkınlığı vardır demektir. Bu şarkı sadece, bu yatkınlığı eylem haline getiren bir etken olabilir, bunu tetikleyebilir. Sağlıklı bir insan, böyle bir şarkıdan intihar mesajı almaz. Bu ve benzeri şarkılarla, bir genelleşme yapmak yanlıştır. Şarkı gençleri etkiliyor. Onların genelde ruh hallerine uygun düşebiliyor. Bu şarkı direkt olarak intihar fikri vermiyor. Sanatçılar, şarkılarının ne kadar, duyarlı, duygulu, etkili hale getiririlerse, o kadar başarılı olacağını bilirler ve böyle şarkıları yaratırlar.

Böyle şarkılar yön verebilir

Bu tür ve benzeri şarkılar, ruh ve beden sağlığı yerinde olan insanlarda intihar gibi olayları çağrıştırmaz. Yaşadığı problemlerle başa çıkamayan, depresyon ve bunalım içindeki insanlar bu şarkılarla intiharı düşünebilirler. Bu şarkılar, ruh sağlığı yerinde olan gençleri de etkiler. Çünkü o gençlerin henüz kişilik yapıları tamamen gelişmemiştir. Duygu ve düşüncelerinde en uç noktalar arasında gidip gelebilirler. Bu yüzden şarkı onlara yön verebilir. Deprem bölgesinde bu şarkının depresyona bir yararı olmaz, insanlardaki karamsarlığı daha da artırıp, mevcut olan intihar eğilimlerini körükleyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!