Kedi asıp fotoğrafını paylaşan genç kız için uzmanlar ne dedi?

Güncelleme Tarihi:

Kedi asıp fotoğrafını paylaşan genç kız için uzmanlar ne dedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 14:07

Henüz 15 yaşında bir genç kızın kendi evlerinin çatısında kediyi asarak öldürmesi ve bunu Instagram sayfasında paylaşarak “Dikkat et sevdiğim seni de böyle asmayayım” notuyla tehdit ederek paylaşması olay yarattı. Durum, hayvanseverlerin tepkisi üzerine ortaya çıkınca genç kız Instagram sayfasını kapattı ve fotoğrafı sildi.

Haberin Devamı

Olay ile ilgili soruşturma başlatılırken uzmanlar “kendisinden daha güçsüz bir canlıya zarar verme” durumunu ve gençlerin

Kedi asıp fotoğrafını paylaşan genç kız için uzmanlar ne dedi

psikolojisini değerlendirdi.

ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU VE PSİKOZDA ZARAR VERME EĞİLİMİ VARDIR

Psikiyatrist Prof. Dr. Özkan Pektaş

Özellikle psikopati dediğimiz tablolarda hayvanlara zarar verme çok önemli bir kriterdir. Çocukluk çağında başlar ve devam eder. Bir de nadir olarak psikoz dediğimiz akıl hastalıklarında görüyoruz. Anti sosyal kişilik bozukluğunda kişinin cezai ehliyeti tamdır ama bir psikoz ise bu tamamen müşahade altına alınması ve kişilerin tetkik edilmesi gerekir. Bunu vaka üzerinden muayene etmeden yorumlamak yanlış olur ancak genel olarak zarar verme bu şekilde görülür.

Haberin Devamı

BAZI TOPLUMLARDA ŞİDDET TOLERE EDİLİR

Toplumsal gerginlik bir besi yeri oluşturur toplumlarda ve bu gerginlik zaman zaman şiddet eylemlerinin artmasına, suç işlemelere kadar gidebiliyor. Tüm dünyada antisosyal kişilik bozukluğu görülme oranı yüzde 5 ile 15 arasındadır. Ancak maalesef şiddeti tolere edebilen kültürler var. Suç işlemenin, kişinin kendi adaletini kendisinin sağlamasının hoş görülebildiği kültürler var. Bu da şiddeti besler.

“NE ZAMAN Kİ ELİNE SİLAH ALIP “GÜÇ BENDE ARTIK” DENİLDİ SORUNLAR BAŞLADI”

Psikolog Serap Duygulu

Bizim yıllardır vurguladığımız bir şey var, ne zaman ki çocukların ellerine kafa koparılan, can alınan bilgisayar oyunları, çizgi filmler verdik çocuklarda şiddet arttı. Çocuklar gerçek hayatta can almakla, zarar vermekle oyun arasındaki farkı algılayamaz oldular ve empati duygusundan uzak büyümeye başladılar. Ne zamanki bizim Heidi’li, sevgi dolu Candy’li çizgi filmlerimiz yerine eline silah alıp “Güç bende artık” diyen He-Man geldi bu tür işler başladı.

"KENDİSİNİ SEVEN CANLILAR DİĞERLERİNE DE SAYGI VE SEVGİ DUYAR"

Sevginin mantığı basittir: Kendisine sevgi ve saygı duyan insan diğer canlılara ve yaşam haklarına da sevgi ve saygı duyar.

Haberin Devamı

Burada kişi üzerinden yorum yapmak doğru değil ama bir  canlıya zarar veriyorsa, bir şiddet eğilimi varsa, özellikle savunmasız bir canlıya zarar veriyorsa biz onun arkasında bazı psikolojik bozukluklar ararız.

Aile içinde şiddet olduğu düşünülebilir, ya da etraftan bir şekilde şiddete maruz kaldığı. Kişilerde sevgiye, ilgiye, ihtiyaç duyduğunu göstermenin yolu son derece olumsuz bir şiddet biçimi ise bu tutumun arkasında sağlıksız aile yapısı olabilir.

Bir de perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Bu tür şiddet eğilimi gösteren gençler ileride bunun boyutunu artırabilir.

“GENÇLERİN İLGİ ÇEKME İLE ALAKALI BİR DERTLERİ VAR”

Psikolog Kaan Özdemir

Bir kere gençlerin ilgi çekme ile alakalı bir dertleri var. Selfie çekme, sürekli fotoğraf paylaşmak beğenilme dürtüsü. Burada genç kız örnek üzerinden gitmek doğru olmaz ama genel olarak, bir kediye, kendinden daha güçsüz bir canlıya zarar vermek vahşettir ancak daha önemlisi bunu sosyal medyada yayınlamak, bunun normal olduğunu düşünmek gerçeklik algısıyla alakalı bir sorun olduğunu düşündürtür.

Haberin Devamı

Diğer tarafta tehdit de var bir başkasına. Gençlerde bir manevi boşluk da etken aslında. Ahlak eğitimi, değer eğitimi veriliyordu ama ailelerde birazcık bilinç sorunu var.

Canlıya zarar vermek vahşet ama bunu sosyal medyaya koymak daha tehlikeli bir durum. Her insan kendi kendine hata yapabilir ama bunu paylaşmaz. Bunu çok rahat bir şekilde paylaşması asıl vahim olan kısmı. Yetmiyor üzerinden bir de tehdit ediyor. Vaka üzerinden konuşmak yanlış ama genel olarak kişilik bozukluğu olabilir antisosyal kişilik bozukluğu gibi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!