Kedi alerjisine immün tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Kedi alerjisine immün tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kedi alerjeninden kaçmak mümkün değil. Antartika'ya bile ulaşıyor. Alman alerji uzmanları en etkili yöntemin kedi alerjeni verilerek yapılan immün tedavisi olduğunu söylüyor.

Kedi alerjisinde spesifik immün tedavinin etkili bir yöntem olduğu bildirildi.

Kedilere karşı alerji ortaya çıktığında, doktorun ilk tavsiyesi, evdeki kedinin uzaklaştırılması oluyor. Ancak hayvanın evden uzaklaştırılması, alerjinin şiddetinde herhangi bir değişikliğe yol açmıyor.

Bunun sebebi, çok küçük ve hafif olan kedi kılı alerjenlerinin hava yoluyla her yere, hatta hiç bir kedinin geçmediği yerlere dahi ulaşabiliyor olması.

Ayrıca evin titizlikle temizlenmesi işe yaramıyor. Yapılan araştırmalar, evin süpürülmesinin alerjen konsantrasyonunu artırdığını ortaya koydu.

Internet’te Online-hausarzt sağlık hattında yayınlanan habere göre, alerji uzmanları Prof. G.Schultze-Werninghaus ve Prof. J. Ring, yaptıkları çalışmalar sonucunda, kedi alerjisine karşı en etkili tedavinin immün tedavi olduğunu bildirdiler.

Kaçmak mümkün değil

Uzmanlar, Antarktika’da dahi yüksek oranda kedi alerjeni konsantrasyonuna rastlandığına dikkati çekerek, kedi alerjenlerinden kaçmanın mümkün olmadığını belirttiler.

Uzmanlar, kedi alerjisi tedavisinde bugüne kadar uygulanan düşünce tarzının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ’’alerjenden kaçma’’ tedavisine gerektiğinden fazla, buna karşılık ’’spesifik immün’’ tedaviye gerektiğinden az önem verildiğini kaydettiler. Danimarka ve İsveç’te, kedi alerjisi olan hastalara üç yıl boyunca ALK-depo SQ kedi alerjeni verilerek yapılan bir araştırma, hastaların yüzde 94’ünde alerjene karşı tepkinin azaldığı gözlendi. Tedavinin ilk yılında, deri testinde de hastaların alerjik tepkilerinde gerileme tespit edildi.

Kanada Voncouver’da British Colombia Üniversesi bilim adamlarından Stanley Coren’in yaptığı bir araştırmaya göre, kediye karşı alerjisi olan hastaların yalnızca yüzde 20’si kedisini başkasına vermeyi kabul ediyor.

Büyük bir bölüm, kedisi öldükten sonra yerine hemen yeni bir kedi bile alıyor. Kedi severler, alerjik nezleye yıllarca katlanıyor. Alerjik astım ise görmezden geliniyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de çalışan alerji uzmanı Prof.Dr. Ulrich Wahn, hiç kedi bulunmayan evlerde dahi yüksek oranda kedi alerjenine rastlandığını belirtti. (A.A.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!