Kas ağrıları pahalıya mal oluyor

Güncelleme Tarihi:

Kas ağrıları pahalıya mal oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 10:08

Yeni bir araştırma, kas-iskelet sistemi hastalıklarının (KİSH’ler) diğer herhangi bir sağlık koşuluna oranla daha fazla hasta olarak geçirilen günden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Yapılan yeni bir araştırma, kas-iskelet sistemi hastalıklarının (KİSH’ler), Avrupa Birliği’nde, hastalık nedeniyle işten alınan izinlerin yaklaşık yarısından (yüzde 49) ve kalıcı iş göremezliğin ise yüzde 60’ından sorumlu olduğunu ortaya koydu. Kas ve eklem ağrısından kaynaklanan sağlık sorunlarının bunun gibi sosyo-ekonomik sonuçları, Avrupa toplumu için 240 milyar €’luk tahmini bir maliyete neden oluyor.

İngiltere merkezli bir araştırma kuruluşu olan The Work Foundation tarafından 25 Avrupa ülkesinde, yürütülen bu çığır açan araştırma, - yaklaşık 40 milyonu çalışan olan - 100 milyon Avrupalı’nın kronik kas-iskelet sistemi ağrısı yaşadığını ve bu kişilerin yüzde 40 kadarının, durumları nedeniyle çalışmayı bırakmak zorunda kaldıklarını gösteriyor.

Haberin Devamı

Erken müdahale fark yaratıyor

Avrupa’yı kapsayan bu araştırma, KİSH’lerin erken teşhisi ve bu hastalıklara erken müdahalenin, devletlerin sağlık ve işgöremezlik bütçelerinin yükünü hafiflettiğini ve Avrupa vatandaşlarının yaşam kalitesini –ve çalışanların performansını ölçülebilir düzeyde iyileştirdiğini ortaya koyuyor. Ayrıca, Fit for Work raporu, genel olarak hastalıkların özel olarak ise KİSH’lerin tedavi maliyet etkinliğini değerlendirmek için, yeni ve daha kapsamlı bir yöntem öneriyor.Bu yöntem tıbbi giderlerin maliyetine ek olarak iş verimliliği gibi daha geniş sosyoekonomik etmenleri de KİSH’lerin ve diğer kronik hastalıkların tedavisine yönelik maddi ve tıbbi değerlendirmeye dahil ediyor. Rapor, bu yaklaşımın; tanı, koruyucu tedavi ve tedavinin maliyet ve faydalarını daha bütüncül ve daha gerçekçi bir şekilde değerlendirmeyi sağlayacağını ileri sürüyor.

The Work Foundation’ın araştırmacısı Tatiana Quadrello, “Fit for Work araştırması, erken müdahalenin, KİSH’si olan kişilerin iş başında kalabilmesini sağlamanın kilit faktörü olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu bize, hükümetlerin ve sağlık profesyonellerinin müdahale politikalarını ele alırken bunu göz önünde bulundurmayı teşvik edecek bir “erken müdahale getirisi”ni hesaplamaya yönelik bir başlangıç noktası sağlıyor” diye konuşuyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!