KarmaColors: Renklerin de eşleri vardır

Güncelleme Tarihi:

KarmaColors: Renklerin de eşleri vardır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2005 01:54

Tıpkı doğa gibi, yaşamımız da farklı birçok renkten oluşur. Üzerimizde taşıdığımız renkler kişiliğimize dair ipuçları verir, renklerin mekánlardaki kullanımı ise psikolojik etkiler taşır.

KarmaColors, renk çarklarını anlamamız ve yaşadığımız alanlar için birbirini tamamlayan ‘eş’ renkleri seçebilmemiz için geliştirilmiş bir renk sistemi. Eğer aklınızda oluşturduğunuz bir renk skalası yoksa, verdiği ipuçlarından yararlanabilirsiniz.

Renkler günlük yaşantımızda çoğumuzun düşündüğünden daha çok yer alır ve bizler onlardan sandığımızdan daha fazla etkileniriz.

Yapılan araştırmalarda renkler ve insan davranışları arasında çok sıkı ilişkiler olduğu görülmüş, sevdiğimiz pek çok rengin içinde kişiliğimizle ilgili bilgilerin olduğu anlaşılmıştır.

Renk seçimlerimiz, ihtiyaç duyduğumuz enerjinin niteliği de belirler. Renkler ve kişiliğimiz arasındaki ilişkinin çözülmesi amacıyla ‘renk çarkları’ kullanılıyor:

Sekiz canlı renkten oluşan bu çarklardan yapılan renk seçimleri sonucunda kişilik yapısıyla ilgili yorumlarda bulunuluyor. Seçilen renkler bilinçaltı istekleri, yetersizlikleri ve gizli yetenekleri ortaya çıkarabildiği için etkili bir kişilik geliştirme aracı da olabiliyor.

Maison Française dergisinin Polisan firmasının işbirliğiyle yayınladığı Colorium ekinde, ‘KarmaColors’ renk serisi ile renklerin dilini çözmenizde faydalı olacak ipuçları verilmiş.

KIRMIZI

Kırmızı, fiziksel gücün, hareketin, canlılığın rengi. Başlangıçları teşvik eder, tembelliğin karşıtıdır. İhtirasın ve cinsel aşkın temsilcisidir.

Olumsuzluğu kabalık, duyarsızlık olarak ortaya çıkar. Kızgınlığa yol açar. Tamamlayıcı rengi ise turkuazdır. Mutfak, çocuk odaları, dans stüdyoları, cafeler gibi hareketin yoğun olduğu yerler için uygundur. Duvarlarda ve elektrikli aletlerin çalıştığı ortamlarda kullanılmamalıdır.

TURUNCU

Sağlık, canlılık, yaratıcılık, güven, cesaret ve iletişim, turuncunun özellikleridir. Mutluluk verir. Tamamlayıcı rengi ise mavidir. Olumsuzluğu ezici olma ve üstün gelme isteği şeklinde ortaya çıkar. Mutfakta, çocuk odalarında, yemek odası ve koridorlarda sıcaklık yaratır. Büro, çalışma odası ve yatak odası için uygun olmayan bir renktir.

SARI

Parlak, neşeli sarı, umut aşılar. Alçakgönüllüğü ve bilgeliği simgeler. İlham vericidir. Olumsuzluğu zihinsel karışıklığa da yol açabilir. Tamamlayıcı rengi mordur.

Mutfak için uygundur. Çalışma odalarında kullanılmamalı, zihni bulandırıp karışıklığa yol açabilir. Dinlenme amaçlı ortamlarda önerilmez.

YEŞİL

Paylaşımın, işbirliğinin, uyumun ve cömertliğin rengidir. Yatıştırır, güven ve huzur verir. Özgürlük doğal enerjisidir. Doğanın, yaşamın, yenilenmenin ve evrimin rengidir. Tamamlayıcısı pembedir (magenta). Açık tonları mutfak için uygunudur. Koyu tonları zemin döşemesinde, seramiklerde kullanılmalıdır. Avlu, giriş, hastane odası gibi alanlarda huzur verir.

TURKUAZ

Üst düzeydeki bir değişimin ve dönüşümün simgesi turkuaz, açık fikirli, yardımsever ve gururludur. Dikkati ayakta tutar. Kendini ifadeye yardımcıdır. Olumsuzluğu çekingenlik olarak ortaya çıkar. Tamamlayıcı rengi ise kırmızıdır. Canlılık ve ferahlık yayar, mekánları daha geniş gösterir. Banyolar, yatak odaları ve çalışma odalarında da kullanılabilir.

MAVİ

Ruhsal dünyanın ve derin tutkuların ifadesidir. Sakinliği, güven ve sadakáti temsil eder. Yeteneğin, güzelliğin ve sorumluluğun rengidir. Barış, sevgi, inanç ve şifa sunar.

Tamamlayıcı rengi turuncudur. Sakinleşme, stres atma, dinlenme amaçlı olan her yerde kullanılabilir. Yatak odalarında, meditasyon mekánlarında açık tonları uygun olur. Hareketin ve çalışmanın çok olduğu yerlerde ise kullanılmamalıdır.

MOR

Asaleti, itibarı ve kendine güveni temsil eder. Ruhsal enerji ve sezgilerin rengidir. Yaratıcılık, hoşgörü ve düşünce gücü ile ilişkilidir. Tamamlayıcı rengi sarıdır.

Morun güven veren açık tonları daha çok yatak odaları, bekleme odaları ve çalışma odalarında kullanılır. Parlak, göz alıcı renklerle birleştiğinde olumsuz etki yaratabilir. Bu tür karışımlar ruhsal sorunları olanların, alkoliklerin ve bağımlıların olduğu mekánlarda kullanılmamalıdır.

PEMBE (Magenta)

İdealizmi temsil eder. Saygı, minnettarlık ve sadakat kavramlarıyla bağlantılıdır. Enerjisi anlayış ve olgunluğu getirir. Ayrım gözetmeyen bir yöneticilik anlayışı verir. Yumuşak, sıcak ve koruyucudur.

Sevginin, şefkatin ifadesidir. Tamamlayıcı rengi sarıdır. Yatak odalarında, bina girişlerinde kullanılması uygundur. Açık tonları banyo ve yatak odalarında kullanılabilir. Sakinleştirici etkiye sahiptir. Mutfak ve çalışma odaları için uygun değildir.

Kim kimin eşi

Mor ve sarı. Etkisi: Mor ağırlıklıysa asalet / sarı ağırlıklıysa özgürlük

Mavi ve turuncu. Etkisi: Mavi ağırlıklıysa huzur / turuncu ağırlıklıysa enerji

Yeşil ve pembe. Etkisi: Yeşil ağırlıklıysa uyum / pembe ağırlıklıysa sıcaklık

Kırmızı ve turkuaz. Etkisi: Tutku

Çivit ve portakal. Etkisi: Sezgi

STİL

Yağmurda duş

Artema, yeni duş sistemlerini tüketicilerine sunuyor. Stella, Bolero L, Bolero M ve Calipso isimli beş yeni büyük duş başlığı, banyoda yağmur keyfi yaşatmak için... www.artema.com.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!