Karikatürün Oscar’ı sergisi 3. kez ABD’de

Güncelleme Tarihi:

Karikatürün Oscar’ı sergisi 3. kez ABD’de
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 00:04

Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül alan tüm karikatürler arasından seçilen 130 eserlik ‘Drawing Together: International Cartoons’ sergisi, ABD’nin Michigan eyaletindeki Flint Sanat Müzesi’nde açıldı. Açılışta konuşan The New Yorker dergisinin ünlü karikatür editörü Robert Mankoff, “Bu sergi hem düşündürüyor, hem de güldürüyor” dedi.

Haberin Devamı

AYDIN Doğan Vakfı’nın karikatür sergisi üçüncü defa ABD’de... Geçmişte ödül alan karikatürler arasından seçilen 130 karikatürden oluşan “Drawing Together: International Cartoons” adlı sergi, ABD’nin Michigan Eyaleti’nde bulunan Flint Sanat Müzesi’nde açıldı.
Otomobil sektörünün öncüsü General Motors’un kurucularından Charles Stewart Mott adına kurulan Mott Vakfı tarafından ABD’ye davet edilen sergide, The New Yorker dergisi editörü Robert (Bob) Mankoff da bir konuşma yaptı. 500 seçkin davetliye hitap eden Mankoff, sergideki karikatürlerle The New Yorker dergisindeki karikatürler arasında benzerlikler gördüğünü, karikatüristlerin ne kadar farklı kültür ve dillerden gelseler de çoğu zaman aynı mizah duygusunu yakalayabildiklerini belirtti. Buna rağmen karikatürlerin bazılarında sanatın, bazılarında ise kullanılan dilin ön plana çıktığını söyleyen Mankoff şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

‘Türk çizerlere takip

“Bu sergideki karikatürler üzerinde resimaltı ve sözler olmayabilir. Ben de ilk başlarda bu tarzda çalışmalar yapmıştım. Karikatürde mizah yerel bir olayd

/images/100/0x0/55ea6d82f018fbb8f87f3de2
ır. İnsanlar bildiği, anladığı şeylere gülerler. Amerikan karikatüründe ise mizahı çoğu zaman kullanılan dil belirler. Amerikan mizahı, diğer ülkelere göre daha absürd. Bu sergideki karikatüristler insanlara daha önce farkında olmadığı şeylerin farkına varmalarını sağlıyor. Hem düşündürüyor, hem de güldürüyor. Bundan sonra Türk karikatüristleri daha yakından takip edeceğim.”

2007’den beri ABD’de

Aydın Doğan Vakfı’nın, karikatür sanatının farklı düşünce ve inançlara açık bir toplumun yapıtaşlarından birini oluşturduğu düşüncesinden yola çıkarak düzenlediği Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ABD’deki ilk sergisi Eylül 2007’de New York’ta İllüstratörler Derneği’nde açılmış; ikincisi ise 2008 yılında New York’ta Birleşmiş Milletler binasında “Dünya Barışı için Karikatür Sanatı” temalı karikatürlerden oluşmuştu.

Haberin Devamı

Karikatürün Oscar’ı

/images/100/0x0/55ea6d82f018fbb8f87f3de4

Avrupa’da Kasım 2007 yılında Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu sergi salonlarında “Kadın” konulu sergi açılmıştı. Daha önce de Romanya, Pakistan, KKTC, Japonya, Yunanistan, Çin ve Moldova gibi ülkelerde de sergiler düzenlenmişti. 29 yıldır düzenlenen, 136 ülkeden 7 bin 800 sanatçının 70 bini aşan eserle katıldığı yarışma, dünyada “Karikatürün Oscarları” olarak biliniyor.

Mizah ve karikatür kendini görebilmene yardımcı olur

SERGİNİN sponsorluğunu üstlenen Mott Vakfı’’nın Mütevelli Heyeti Başkanı William White, Hürriyet’e şunları söyledi: “Aydın Doğan Vakfı’nın  dünyadaki farklı insanlardan yansıttığı bu mizah koleksiyonu olağanüstü. Bence mizah dünyada sorunları çözmek ve insanları bir araya getirip sorunlu çözmek için yeteri kadar kullanılan bir araç değil. Mizahın hayatta çok önemli bir yeri var.  Bu da insanın önce kendisine gülebilmesiyle başlar. Çünkü hepimiz hata yapabiliriz. Mizah ve karikatür kendini görmene yardımcı olur. Ben Aydın Doğan Vakfı Karikatür kataloğunu gördüğümde, ‘bu farklı insanlara yardımcı olabilir’ diye, dost bir vakıf olarak bunu hemen Flint’e getirmemiz gerektiğini düşündüm.”

Haberin Devamı

Candan Fetvacı: İlgi çok büyük

/images/100/0x0/55ea6d82f018fbb8f87f3de6

AYDIN Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ise sergi ile ilgili izlenimlerini şöyle anlattı: “Mott Vakfı’nın davetlisi olarak geldik. Çok güzel bir sergi hazırladılar. Robert Mankoff’u konuşmacı olarak çağırmaları Amerikalıların sergiye olan ilgisini çok artırdı. Mankoff, karikatürleri çok beğendi. Dünya karikatüristlerine yardımcı olduğumuz için bizi, kendisiyle kardeş ilan ettiğini söyledi. Amerikalıların ilgisi çok büyük. Dünya olaylarına ayna tutan, geçmiş 30 yılın olaylarını özetleyen, çok etkin ve düşündürücü değerli karikatürler bunlar. İlgiden dolayı çok memnunuz. ”

Haberin Devamı

84 yıllık müze

FLINT Institute of Arts (FIA) Müzesi’nin faaliyetleri arasında, kurulduğu 1928 yılından itibaren sergiler, yorumlama programları, film gösterimleri, konserler, konferanslar, aile etkinlikleri ve eğitim programları aracılığıyla güneydoğu Michigan’da yılda 120 binden fazla yetişkin ve çocuğa hizmet vermek bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!