Karikatürün gurur gecesi

Güncelleme Tarihi:

Karikatürün gurur gecesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2012 22:34

80 ülkeden 944 sanatçının 2945 karikatürle katıldığı 29’uncu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni önceki akşam Hilton Oteli’nde yapıldı. Karikatürün Oscar’ları olarak kabul edilen yarışmada birincilik ödülünü Türk sanatçı Doğan Arslan ile İranlı sanatçı Javad Alizadeh paylaşırken, ikincilik ödülüne Sırbistan’dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe ise Polonya’dan Pawel Kuczynski değer görülmüştü.

Haberin Devamı

AYDIN Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başlayan ödül töreninde Tanini grubu da mini bir konser verdi.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN KARİKATÜRLER - FOTO GALERİ

ÖDÜL TÖRENİNDEN GÖRÜNTÜLER - WEBTV

Sunuculuğunu Korhan Abay’ın üstlendiği geceye; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir, Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

Gülü hak etmek zor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, açılışta yaptığı konuşmada, “Karikatür, yazılı basında evrensel dile sahip türlerden biri. Köşe yazısını okuyup anlamak için, onun yazıldığı dilin bilinmesi gerekirken, karikatürün evrensel bir anlatım tarzı var. Bu yıl ‘Arap Baharı’ üzerinden ele alınan yarışmada birinciliği paylaşan eserlerden biri henüz tamamlanmamış, ikincisinde ise tüm olup bitenlere iliştirilmiş bir yaşam bulunuyor. Her ikisi de ilginç seçimler. Geçen yıl ki yarışmada dereceye girmeyen ancak ilgimi çeken bir karikatür oldu. Karikatürde, bir siyasetçinin konuşmasını izleyen bir kadının bir elinde gül, diğer elinde kırmızıbiber vardı. Konuşmasının sonunda neyi hak ederse onu verecek. Ya biberi ya gülü... O günden itibaren daha çok dikkat etmeye çalıştım. Hep gülü hak etme tarafında bulunmak için. Ama zaman zaman hayatın acımasızlığı, siyasetin hırsı ve konuşma şehveti her zaman gülü almaya imkân vermiyor” dedi.
Günay, Gülten Akın’ın Gül İçin İlahi adlı şiirinin “İnsanlar bir gülü bir senetle/Değiştirmeye alıştılar/İnsanlar başka insanların hayatını/Bir hezaren sandalye midir hayat/ Dizip kaldırmaya alıştılar” dizelerini anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Onun için gülü hak etmek biraz zor hale gelmeye başladı. Ama bence bunun için hepimiz çalışmaya devam etmeliyiz, hayat ne kadar acımasız olursa olsun.”

Haberin Devamı

Birinciliği Türkiye ve İran paylaştı

Amerikalı karikatürist Stan Mack’in başkanlığını yaptığı, Ercan Akyol, Portekiz’den Antonio Antunes, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Ukrayna’dan Viktor Kudin, Piyale Madra, İran’dan Firoozeh Mozaffari, Tan Oral, İngiltere’den Ralph Steadman, Çin’den Zhu Zizun’un yer aldığı bu yılki Seçiciler Kurulu’nun belirlediği isimlere ödülleri birer birer takdim edildi.
Karikatürün Oscarları sayılan yarışmada birincilik ödülünü Türk sanatçı Doğan Arslan ile İranlı sanatçı Javad Alizadeh paylaşırken, ikincilik ödülüne Sırbistan’dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe ise Polonya’dan Pawel Kuczynski değer görüldü.
Birincilik ödüllerini Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile Sema Doğan, ikincilik ödülünü Hüseyin Avni Mutlu ve Sema Doğan, üçüncülük ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ve Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı sundu.
Yarışmada birincilik ödülü 8 bin, ikincilik ödülü 5 bin, üçüncülük ödülü 3 bin 500 ve başarı ödülüyse 500 ABD doları olarak dağıtıldı.
Yarışmada başarı ödülüne layık görülen isimlerse; Brezilya’dan Jose Antonio Costa, Belçika’dan Ludo Goderis, Türkiye’den Musa Gümüş, yine Türkiye’den Muhittin Köroğlu, İran’dan Aliyeh Mazaheri, Brezilya’dan Rodrigo Mıneu, İran’dan Negin Naghiyeh, Ukrayna’dan Sergey Riabokon, Brezilya’dan Raimundo Waldez, Çin’den Cai Weidong ve Hollanda’dan Bert M.L Witte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!