Kalp için 9 emir

Güncelleme Tarihi:

Kalp için 9 emir
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uzun yaşamın yanı sıra sağlıklı yaşamın önemi de yadsınamaz bir gerçek. Uzmanlar, vücutta motor işlevi gören kalbi korumak için 9 yol gösteriyor. Milli Eğitim Sağlık Eğitimi Vakfı'nın hazırladığı aylık bültendeki yazıya göre, özellikle büyük şehirlerdeki hava kirliliği ve stres ile dengesiz beslenme kalbimizi tehdit ediyor. Uzmanlar, sağlıklı ve uzun yaşamanın anahtarlarını 9 başlık altında topluyor:

Günde en az bir kere içten, kahkaha ile gülmelisiniz. Gülmek, kalp atışını ayarlarken nefes alıp vermeyi sıklaştırır. Böylece kalbe daha çok oksijen gönderilir.

Sigara içmeyin. Damarların daralmasına neden olan nikotin kalbinizin yeteri kadar kanla beslenmesini engeller.

Haftada bir iki kere yapacağınız spor, kalbi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve enfarktüs tehlikesini azaltır.

Şişmansanız, kilo vermeye çalışın. Yağdan, şekerden ve alkolden uzak durun. Meyve sebze ve balık yiyin. Çünkü, kalsiyum, yağlar ve kolestrolün bir arada bulunması, damarlarda plakalar meydana getirir.

Stresten uzak durun. Her şeyin bir gün biteceği düşünün ve ‘‘Her şey bir gün bitecekse üzülmenizin ne anlamı var’’ deyin. Mutlu olmaya çalışın.

Sabahları kahvaltı etmeden evden çıkmayın.

Tansiyona ve kolesterole dikkat etmeniz, enfarktüs tehlikesini azaltır. Aspirinde bulunan acetylsalicylasit maddesi enfarktüse karşı en iyi önleyici maddedir.

Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Şeker hastalarının yüzde 70'i kalp dolaşım hastalıklarından ölüyor.

Öfke ve kızgınlık kalp için zararlıdır. Kalbin pompalama çalışması kızgınlık, öfkelenme sırasında yüzde 5 yavaşlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!