Kadınlardaki duygusal hafıza erkeklerden iyi

Güncelleme Tarihi:

Kadınlardaki duygusal hafıza erkeklerden iyi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2002 02:06

New York Stony Brook Üniversitesi'nde görevli Türk bilimadamı Turhan Canlı'nın da aralarında bulunduğu uzmanlar, kadınlarla erkeklerin duygusal hafızalarını karşılaştıran bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Buna göre, duygusal içerikli fotoğraflar kadınların belleğinde daha kalıcı bir yer ediniyor.

KADINLARIN, duygusal hafızalarının erkeklerinkinden iyi olduğu ortaya çıktı. Amerikalı bilimadamlarının 24 kadın ve erkek üzerinde yaptığı araştırma, kadınların, kendilerine bir kez gösterilen duygusal içerikli ve sıradan fotoğrafları üç hafta sonra erkeklerden yüzde 15 oranında daha iyi hatırladığını ortaya koydu.

‘‘Proceedings of the National Academy of Sciences’’da yayınlanan araştırma, kadın beyninde fotoğraflardaki duygusal sahnelere verilen sinirsel tepkinin de erkeklere oranla daha fazla olduğunu gözler önüne serdi.

New York Stony Brook Üniversitesi'nde görev yapan yardımcı Prof. Turhan Canlı, fotoğrafları duygu derecesine göre üç kategoriye ayıran erkeklerin, sıradan fotoğraflardaki silah imgesini normal biçimde hatırladığını, ancak kadınların bu imgeye çok olumsuz tepki gösterdiğini söyledi. Prof. Turhan, ceset, mezar, ağlayan insanlar ve kirli tuvaletler gibi sahnelerin yer aldığı fotoğrafların da kadınlarda aşırı duygusal tepkiye yol açtığını kaydetti.

Araştırmanın, kadınların, evlilikteki tartışmaları erkeklerden daha iyi hatırladığı yönündeki yaygın kanıyı desteklediği de kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!