Kadınlara puro tavsiyeleri

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara puro tavsiyeleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2002 01:39

Doğru kesin

Puroyu yakmadan önce kapalı başını ne az ne de fazla kesin. Burada amaç, puronun güzel, muntazam ve yavaş yanmasını sağlayacak bir havayolunun açılmasıdır. Kesik çok küçük olursa, gayrı muntazam yanma ve istenmeyen katran birikimi başlar. Çok büyük ve derin olursa, puronun dış sargı yaprağı çözülebilir, duman çekimi gevşer. Bugüne kadar doğru kesme yeriyle ilgili en geçerli tavsiye şudur: Puronun kapalı başını kendi vücudumuza benzetecek olursak, omuz kıvrımının hemen altından kesmeliyiz. Asla daha aşağıdan değil. Puroda burası, başın gövdeye doğru kıvrıldığı yerin hemen altıdır. Bu kıvrım purodan puroya değişmekle beraber genel kaide aynıdır.

Doğru yakın

Puronun başını doğru kestikten sonra sıra yakmaya gelir. SABIR burada anahtar sözcüktür. Doğru yakılmış kaliteli bir puro sizi daha güzel bir içimle mükafatlandıracaktır.

Her şeyin fazlası zarardır. Puroyu yakmak için doğal olarak ateşe ihtiyaç var ise de sadece doğru miktardaki ısının tütün yaprağındaki enfes güzel aromatik yağları havaya serbest bıraktığını unutmayın. Amaç bu aromanın doğru yakarak ortaya çıkması, yoksa bir anda kömür olup uçması değildir. Puronun ucunu, serbest elinizle, tercihan bütangazlı bir çakmak alevinin hemen üstünde (aleve değmeden) yaklaşık 45 derecelik bir açıyla tutun. Alevin tepe noktasını puronun dolgusuna değil, bağlayıcı ve dış sargı yaprağının tam altına getirin. Puronun kenarını tüm uç eşit ve muntazam ısınana kadar yavaş yavaş döndürün. Bu operasyona ön ısıtma denir ve puroyu daha sonra asıl yakmaya hazırlar. Bu işlemi sabırla, tüm ucu kor haline gelene kadar sürdürün. Sonra dudaklarınızın arasına alın. Çakmağın alevi tütüne direkt değmeyecek şekilde dumanı içinize çekerken puroyu yavaş yavaş döndürerek yakın.

Ne kadar romantik bulursanız bulun asla mum alevi, benzinli çakmak (zippo gibi) ve mukavva çöplü kibrit kullanmayın. Odun çöplü kibrit kullanacaksanız, birkaç tanesiyle bir deste yapın. Yaktıktan sonra uçtaki kimyasal ilacın kokusu geçene kadar birkaç saniye bekletin ve sonra üstteki işlemi aynen uygulayın.

Doğru saklayın

Humidorunuz yoksa, içebileceğiniz kadar puro satın alıp evinizin en serin yerinde ağzı sıkıca kapanan bir plastik torba ya da kutu içinde saklayın (ileride kendinize evde ucuz bir humidor yapmayı öğreteceğim). Saklamayla ilgili bütün bu vesvese neden? En basitçe, puro dumanına lezzetini veren ana madde tütün yaprağındaki aromatik yağlardır. Kağıt sarılı, kuru bir sigaranın aksine, puro oldukça düşük bir ısıda yandığından damağınızın keyfini çıkarmak için nefis kokan tütün yağlarını havaya serbest bırakır. Puro kurursa, yapraktaki su içeriği ile birlikte bu yağları da kaybedeceğinden hem sıcak, hem de hızlı yanmaya başlayacaktır. Aksine, çok yaş olursa, şişecek ve yarılacaktır. Emin olun, yaş bir puroyu içmek hem çok zor, hem de çok kötüdür. Puroları saklarken çok az ile çok fazla nem arasında hassas bir denge sağlanmalıdır. Bu denge güzel bir puronun olması gibi yanmasını sağlar. Puroların muhafazası için çoğunlukla kabul edilen ideal ortam, yüzde 70 nem-20 derece ısıdır. Bu rakamlarda artı-eksi biraz oynama kabul edilebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!