Kadının fendi

Güncelleme Tarihi:

Kadının fendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2012 00:00

Dönüş ile dikkatleri üzerine çektikten sonra filmleri merakla beklenir hale gelen genç Rus yönetmen Andrei Zvyagintsev’in yönettiği Elena için, haftanın hatta son zamanların beni en çok etkileyen filmi diyebilirim. Gerek ekonomik gerekse de duygusal olarak ezilen bir kadının başkaldırısını anlatan Elena’nın kadınları ayrı erkekleri ayrı köşeye yatıracağına şüphe yok.

Haberin Devamı

Bu hafta vizyona giren başarılı ve ödüllü Türk filmi Geriye Kalan’ın yönetmeni Çiğdem Vitrinel bir röportajında önemli bir konuya değinmişti.
“İstatistiklere göre dünya gelirinin yüzde 90’ı, üretim araçlarının yüzde 99’u erkeklerin elinde ve kadınların gündelik harcadıkları emeğin yüzde 87’si karşılıksız emek içinde tanımlanıyor” diyor Vitrinel.
İstisnalar hariç kadınlar maalesef ki hep mağdur durumdalar.
Filmin ana karakteri Elena da bunlardan biri işte.

PARA VE GÜÇ ERKEKTE

Elena ve Vladimir’le tanıştığımız ilk sahne, kadının hizmetçiden öte pek bir fonksiyonunun olmadığını ima ediyor.
10 yıllık evliliğin ardından para ve güç erkeğin elinde.
Ve kadın erkeğin eline bakıyor.
Elena’nın da Vladimir’in de önceki ilişkilerinden olan çocuklarıyla sorunları var.
Vladimir’in başına buyruk kızı, babaya karşı hep mesafeli.
Elena’nın oğlu ise işsiz ve sürekli sıkıntı içinde.
Elena, maddi durumu iyi olmayan oğlunun ailesine yardım etmek istediğinde Vladimir tarafında bir duvarla karşılaşıyor.
Vladimir, bazı konularda haklı bile olsa, 10 yılını birlikte geçirdiği eşini mutlu etmek adına bile kılını kıpırdatmıyor.
Bencil pek çok erkek gibi.

Haberin Devamı

KADININ UYANIŞI GEÇ AMA ACIMASIZ OLUR

Bundan sonrasında emekçi, hizmet eden ve itaat gösteren bir kadın olan Elena’nın değişimi var.
Tasvip edersiniz ya da etmezsiniz, Elena ciddi bir kararlılıkla geliyor.
Bu, kadının uyanışı aslında.
Erkek egemen aile yapısında pasifliğine son verişi.
İlk filmi Dönüş’le dikkatleri üzerine çeken genç Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev, bu üçüncü filminde aile içi dinamikler ve müilkiyet durumlarını sorguluyor.
Elena, karanlık atmosferi ve hiç azalmayan gerilimiyle tansiyonlu bir seyir vaad ediyor izleyenlere.
Açılış sahnesindeki gergin durağanlık bile tekinsiz bir hikâyenin bizi beklemekte olduğunun göstergesi.
Derinlikli karakterleri üzerinde uzun uzun düşünmeye itiyor.
Özellikle Elena rolündeki Nadezhda Markina oynadığı karakterin önce anaç, soğukkanlı ve kararlı tavırlarını yansıtıyor.
Elena, aile yapısı, mülkiyet ve kadının evlilikteki yerini farklı bir açıdan ele alan ve üzerinde uzun süre düşündüren bir film.
Sıradışı bir olay örgüsüne sahip bu nitelikli filmin pek çok sahnesinde tokat yemiş hale gelmeye hazır olun.

Haberin Devamı

ELENA
Yön: Andrei Zvyagintsev
Oyn: Elena Lyadova, Nadezhda Markina, Aleksey Rozin, Andrey Smirnov
Tür: Dram
Süre: 109 dk.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

Asi prenses ormana kaçınca

BRAVE
CESUR
Yön: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell
Tür: Animasyon
Süre: 95 dk.

Pixar’ın 13. uzun metrajı Cesur’un ana karakteri ormanda tek başına dolaşmaya, dağlarda gezmeye meraklı Prenses Merida. Merida, Kral Fergus ve Kraliçe Elinor’un okçuluk konusunda oldukça yetenekli ama bir kadar da deli fişek kızları. Kaderinin kendi elinde olduğuna inanan Merinda, ülkede yüzyıllardan beri gelen bir geleneğe karşı çıkıyor ve ailesinin öngördüğü erkekle evlenmeyi reddederek ormana kaçıyor. Bu arada talihsiz bir büyü Merida’nın tüm hayatını değiştiriyor, ama sonrasında hem cesaretiyle yüzleşmesine hem de sürekli kavga ettiği annesiyle yakınlaşmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

İkiyüzlü düzenin kadınları

GERİYE KALAN
Yön: Çiğdem Vitrinel
Oyn: Devin Özgür Çınar, Erkan Bektaş, Şebnem Hassanisoughi, Burak Tamdoğan
Tür: Dram
Süre: 97 dk.

Geçen yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazanan Geriye Kalan, kadınların toplum içinde ve erkekler karşısındaki durumuna ve evlilik kurumuna sert eleştiriler getiriyor. Film, Çiğdem Vitrinel’in ilk uzun metrajı. Sevda, yedi yıllık evliliğini kocası Cezmi ile düzen ve huzur içinde sürdürmeye çalışan ve evliliğini hayatının merkezine koymuş bir kadın. Eşi Cezmi’nin kendisini aynı hastanede çalıştığı Zuhal adında bir kadınla aldattığını öğrendiğinde dünyası altüst oluyor. Zuhal ise 10 yaşındaki hasta oğlunu yanına alarak birkaç sene önce kocasından boşanmış bir kadın. Bir yanda kocasına belli etmeden ‘öteki kadın’ın peşine takılan Sevda, diğer yandaysa ayakları üzerinde durmaya çalışırken tutunacak bir dal bulan Zuhal var.

Haberin Devamı

Bekarlığın tadı nasıl çıkarılır

LOLA VERSUS SEX LOVE LOLA
ŞİMDİ GEL DE GÖR BENİ
Yön: Daryl Wein
Oyn: Greta Gerwig, Zoe Lister Jones, Hamish Linklater
Tür: Komedi Süre: 87 dk.

Türkçe adını, Ajda Pekkan’ın söylediği Şimdi Gel de Gör Beni adlı parçadan alan film, düğüne üç hafta kala nişanlısı tarafından terk edilen bir kadının kendine gelme, kadere isyan edip, hayattan intikam alma amaçlı hovardalık hikâyelerini anlatıyor. Lola, önce umutsuzluğa kapılıyor fakat sonrasında, hayatına giren herkesin ve yapabileceği tüm çılgın şeylerin bir listesini yapıyor. Bekarlığın tadı nasıl çıkarılırın tüm cevapları onda. Daha önce televizyonda yayınlanan romantik komedilerde ve gençlik dizilerinde yer alan genç oyuncu Greta Gerwig’i başrol Lola olarak izliyoruz. Film ilk kez 2012’nin nisan ayında Tribeca Film Festivali’nde görücüye çıkmış sonrasında yurtdışında vizyona girmişti.

Haberin Devamı

Ressam aranıyor

LE TABLEAU
MUTLULUĞA BOYA BENİ
Yön: Jean François Laguionie
Tür: Animasyon
Süre: 76 dk.

Yarım kalmış bir tabloda çiçek bahçeleri içinde bir şato ve uzayıp giden bir orman... Nedense bir ressam bu manzarayı ve çizdiği üç karakteri yarım bırakmış: Boyanması bitmiş Toupins, birkaç rengi eksik kalmış Pafinis ve sadece eskiz çizgilerinden ibaret Reufs. Aralarında en güçlüsü olduğunu fark eden Toupins bir anda resmin kontrolünü eline alıyor. Tek çare arkadaşlarını kurtarmak için ressamı bulmakta.

Sürprizlerle dolu bir gerilim

THE TALL MAN
SIR
Yön: Pascal Laugier
Oyn: Jessica Biel, Jodelle Ferland, William B. Davis, Samantha Ferris
Tür: Korku, Gerilim

İşkence Odası (Matryrs) filmiyle adını uluslararası alanda duyuran Pascal Laugier, ilk İngilizce filminde bir kasabada yaşanan esrarengiz olayları konu alıyor. Çocukların uzun boylu bir yabancı tarafından birer birer kaçırıldığı bu kasabada olayların üzerine giden kişi, hemşire Julia. Sır, korku-gerilim türü gibi görünse de sürprizleri saklayarak merak ve heyecanı sürekli ayakta tutan bir film. Katmer katmer açılan konusuyla başladığı yerden çok farklı bir yere giden bir hikâye var karşımızda. Julia rolünde filmin önemli yükünü taşıyan ve başarısında rol oynayan Jessica Biel var. Yarınki Hürriyet Keyif ekinde okuyacağınız röportajında da belirtiyor ama o söylemese de rolü üzerinde çok çalıştığı, zor kararlar vermek zorunda kalan Julia’yı çok iyi özümsediği ortada.

Kısa filmken keşfedildi

THE PACT
RUH
Yön: Nicholas McCarthy
Oyn: Caity Lotz, Casper Van Dien, Mark Steger
Tür: Korku, Gerilim
Süre: 89 dk.

Kısa film yönetmeni Nicolas McCarthy, bundan iki yıl önce Sundance Film Festivali’ne oyuncu kadrosu dört kişiden oluşan 11 daikalık The Pact filmiyle katılmıştı. Filmin beğenilmesi aynı konunun uzun metraja doğru yolculuğunu başlatmış oldu. Yeni senaryo yazıldı, teknik ekip aynı kalmak şartıyla yeni kadroyla film çekildi. Tabii ilk gösterimi yine Sundance’te yapıldı. Hayaletlere inanan dengesiz bir kadının hikâyesini anlatan bu korku-gerilim filminin konusu şöyle; Annie ve Nichole, annelerinin vefatından sonra çocukluklarını geçirdikleri eve dönüyorlar. Evde kaldıkları gece kız kardeşler, aralarında esrarlı bir varlık olduğunu hissediyor. Nichole’un ortadan kaybolmasının ardından rahatsız edici rüyalar gören Annie, tuhaf sesler yüzünden gece yarısı irkilerek yatağından kalktığında annelerinin resminin yanında, tanımadıkları bir kadının resmiyle karşılaşıyor. Bu resim, annelerinin geçmişindeki gizli ve korkunç gerçeğin parçası.

Şans meleğinin zor hayatı

LAY THE FAVOURITE
BAHSE VAR MISIN?
Yön: Stephen Frears
Oyn: Bruce Willis, Rebecca Hall, Catherine Zeta Jones, Joshua Jackson
Tür: Komedi

Senaryoya da katkıda bulunan Beth Raymer’ın aynı adlı anı kitabından Stephen Frears tarafından sinemaya uyarlanan ‘Bahse Var mısın?’ filminde hikâyenin kahramanı Beth Raymer rolünde Rebecca Hall var. Diğer rollerde Bruce Willis ve Catherine Zeta Jones gibi yıldız isimleri izliyoruz. Komedi türündeki filmin yönetmenliğini Stephen Frears üstlenirken, senaryo D.V. DeVincentis’e ait. Beth Raymer, Florida’da bir striptiz kulübünde dans ederken Las Vegas’ta bar garsonu olarak iş buluyor. Burada profesyonel bir bahisçi olan Dink ile tanışıyor ve onun şans meleği oluyor. Bu güzel işbirliği Dink’in karısı Tulip’in onları kıskanmasıyla sekteye uğrayınca Beth başka bir adamla başka bir şehre doğru, yeni sorunlara doğru yola çıkmak zorunda kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!