İspanya’da odak noktası Türkiye olacak

Güncelleme Tarihi:

İspanya’da odak noktası Türkiye olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2013 00:00

Dünyanın önemli çağdaş sanat fuarlarından İspanya’nın başkenti Madrid’de 13-17 Şubat tarihleri arasında yapılacak Arco’nun 2013 yılı konuk ülkesi ‘Türkiye’.

Haberin Devamı

Arco’da yer alacak galerilerin küratörlüğünü yapan Vasıf Kortun, İstanbul’dan 10 galeriyi davet etti. İşte onlardan öne çıkan sanatçılar ve işleri...

Elipsis Galeri
KENTLEŞME, KAHVE VE KORKULAR ÜZERİNE
Elipsis Galeri, Arco’ya Yusuf Sevinçli, Serkan Taycan ve Özant Kamacı’yla katılıyor. Serkan Taycan’ın şu an galeride de sergilenen serisi ‘Kabuk’tan bazı işler Arco’da olacak. İstanbul’un daimi ve hızlı değişimini şehrin çeperlerinden incelediği seride sanatçı, Urban millennium, kentleşme, şehirdeki değişim ve bu değişimin bize nasıl yaşam mekânları sunduğunu inceliyor. Özant Kamacı’nın en son üretmiş olduğu ‘Kahve’ serisiyse bireyin sosyal çevresi ve hayatın geneliyle kurduğu ilişkilerin ipuçlarını veren kahve telvesi, okumaları ve modern kültürümüzdeki inanç sistemleri; kadercilik ve irade sorularını sorguluyor. Yusuf Sevinçli’nin ‘Good Dog ve POST’ serisinden işleri olacak Arco’da. Aykırı siyah-beyaz fotoğraflarında Sevinçli, iddiası olmadan çevresini, günlük etkileşimlerini, korku ve endişelerini fotoğraflıyor.

Haberin Devamı

Pilot
TARİHSEL CİMNASTİK VE
POP ART GÖNDERMELERİ
Pilot, Arco’ya Tufan Baltalar, Bashir Borlakov ve Halil Altındere’yle katılıyor. Farklı şehirlerde büyüyen üç sanatçının birbirinden farklı medyumlarla ürettikleri çalışmaları sadece İstanbul değil, Türkiye sanat ortamına ilişkin geniş fikir verecek. Borlakov’un dokuz fotoğraftan oluşan ‘Meksika Rüyaları’ serisiden iki çalışma; ilk bakışta izleyiciyi yetkin bir görsellikle çarpsa da aslında bizleri, tarihsel bir cimnastik yapmaya çağırıyor. Tufan Baltalar’ın Arco Fuarı için hazırladığı düzenleme, resim, heykel ve objeleri ev atmosferini çağrıştıracak şekilde bir yerleştirme düzeninde gösteriliyor. Pilot standında ayrıca, Halil Altındere’nin erken dönem (1998) üretimlerinden olan ve şimdiden ‘kült’ çalışmalarından biri olarak görülen ‘Annem Pop-art’ı seviyor çünkü Pop-art rengârenk’ ve ‘Annem Fluxus’u seviyor, çünkü Fluxus anti-sanat’ çalışmaları gösterilecek.

Galeri Mana
ATAMAN’DAN 10 EKRANLI VİDEO
Galeri Mana, Arco’ya Kutluğ Ataman ile katılıyor. Sergilenecek işler arasında Ataman’ın müzikbilimci Michael Nyman ile hazırladığı ‘fff’ (2006–2009) isimli 10 ekranlı video yerleştirmesi var. Açılımı Found Family Footage (Bulunmuş Aile Görüntüsü) olan eser, iki İngiliz ailenin arşivinden derlenen amatör video kayıtlardan oluşuyor.

Haberin Devamı

Galeri x-ist
YIKIMLAR VE BİTMEK BİLMEYEN DEĞİŞİM
Galeri x-ist Arco’ya CANAN, Nalan Yırtmaç ve Ceren Oykut’la katılıyor. 90’larda video, fotoğraf ve belgesel gibi gerçekçi bir dil kullanan, çoğu zaman kendi bedenini de resmin içindeki bir figür olarak betimleyen CANAN, fuarda görsel temsiliyet ve sembolik anlatımı yoğun minyatürleri ve fotoğraf çalışmasıyla yer alacak. Nalan Yırtmaç ise ‘Lütfen Arkaya Doğru İlerleyiniz II: Afetşehir’ adlı son sergisinden bir seçkiyle katılacak. İstanbul’da ve Anadolu’nun çeşitli kentlerinde sürmekte olan inşaat ve yıkım faaliyetlerinin arka planındaki barınma hakkı, göç, kent hakkı, zorla tahliyeler ve rant kavramlarını sorgulayan Yırtmaç, ‘başını sokacak bir ev sahibi olma’ düşünün izinde. Ceren Oykut’un, ‘Mayom İçimde’ sergisinden bugüne taşıyarak geliştirdiği son dönem mürekkepli desenlerinden oluşan ‘Kat Mülkiyeti’ serisi, kentsel dönüşüm ve onun yarattığı göç ile şehirdeki bitmek bilmeyen değişimi konu alırken, bir yandan da olan bitenden habersiz, basacak zemin bulduklarında yürümeye, bakacak açı bulduklarında fotoğraf çekmeye çalışan turistleri resmediyor.

Haberin Devamı

Galeri Nev İstanbul
Galeri Nev İstanbul, Arco’ya ünlü sanatçıları İnci Eviner, Ali Kazma, Canan Tolon, Hale Tenger ve Nermin Er’le katılıyor.

Dirimart
POLİTİKA, İSTANBUL VE EGE
Dirimart, Arco’ya Özlem Günyol&Mustafa Kunt, Ekrem Yalçındağ, Yeşim Akdeniz ve Ramazan Bayrakoğlu ile katılıyor. Frankfurt’ta yaşayan ve birlikte işler üreten Özlem Günyol & Mustafa Kunt’un eserlerinde politik unsurlar öne çıkıyor. Ekrem Yalçındağ’ın işlerindeyse İstanbul’un karmaşıklığını görebiliyoruz. Ramazan Bayrakoğlu’un ürünlerinde ise memleketi Balıkesir ve eğitim verdiği İzmir’den fotoğrafların yeniden yapılandırılmasını görüyoruz.

Rampa
İKİ SANATÇI BİRDEN
Rampa da fuara Hüseyin Bahri Alptekin ve Nilbar Güreş olmak üzere iki sanatçıyla katılıyor. Alptekin’in dibond üzerine fotoğraf baskı olan ‘Elit’ ve ‘H-Fact: Hospitality’ serisinden otel tabelası işi görülebilecek. Nilbar Güreş ise ‘Bir Aile Portresi-Gizli Kadınlar’ ve ‘Sevgililer’ işleriyle orada olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!