Isabelle, yeni yüzüyle konuştu

Güncelleme Tarihi:

Isabelle, yeni yüzüyle konuştu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 00:00

Fransa’da gerçekleştirilen dünyanın ilk yüz nakli ameliyatının kahramanı Isabelle Dinoire, dün Amiens kenti devlet hastanesinde düzenlenen basın toplantısında ilk kez kamuoyu önüne çıktı. Isabelle "Umarım benim ameliyatım geleceğe bir kapı açar ve benim gibi yaralanan başkalarının yeniden yaşama inancına yardımcı olur. Şimdi herkes gibi yemek yiyor, su içebiliyorum. Burnum da koku alıyor" dedi.

FRANSA’da gerçekleştirilen dünyanın ilk yüz nakli ameliyatının kahramanı Isabelle Dinoire, dün Amiens kenti devlet hastanesi amfisinde ilk kez dünya basınının önüne çıktı. Dinoire’in moralinin iyi olduğu, ancak alt dudağını tam kullanamadığı ve bazı harfleri yutarak konuştuğu görüldü. Isabelle "Umarım benim yüz nakli ameliyatım geleceğe bir kapı açar ve benim gibi yaralanan başkalarının yeniden yaşama inancına yardımcı olur. Şimdi herkes gibi yemek yiyor, su içebiliyorum. Yüz derimin canlı olduğunu hissediyorum, burnum da koku alıyor" dedi.

DUDAKTA ZORLANMA

Konuşmasında özellikle dudaklarını hareket ettirirken zorlandığı görülen kadının bu durumu ile ilgili ameliyatı gerçekleştiren Prof. Bernard Devauchelle ve Jean-Michel Dubernard, tedaviyle gelişme sağlanacağını belirttiler.

38 yaşındaki Isabella Dinoire, konuşmasına doktorlarına teşekkür ederek başladı. Dinoire, konuşmasında yeni yüzünü aldığı kadının ailesine de teşekkür ederken "Bu aileye teşekkürü bir borç biliyor ve ilk kez yaşanan böyle bir olay için uğradıkları baskı ve taciz için özür diliyorum. Acılarına ve yasta olmalarına rağmen bana ve daha sonra başkalarına da umut olabilecek ikinci bir yaşam hakkı verdiler" dedi.

ARTIK BİR YÜZÜM VAR

Sarışın ve açık renk gözlü İsabelle Dinoire, önceden hazırlanan konuşma metnine sadık kalarak şunları söyledi:

"Normal bir hayata başlamayı arzu ediyorum, ameliyattan sonra artık herkes gibi benim de yüzüm oldu. Geçen 27 Mayıs’ta kişisel sıkıntılarım nedeniyle aldığım ilaçların tesiriyle bayılmışım, kendime geldiğimde yaktığım sigarayı dudaklarıma götürdüğümde elime bulaşan ve yanımdaki köpeğin etrafındaki kan gölünü gördüğümde doğru aynaya koştum o anda köpeğin ısırdığı yüzümün ne hale geldiğini gördüm. Hastaneye kaldırdılar, sonra yüz nakli için donör bekleyişi başladı. O zaman dışarı çıkmaktan, başkalarıyla göz göze gelmekten korkuyordum. 27 Kasım günü yüz nakli gerçekleşti. Bir buçuk aydır hastanedeyim, şimdi hayatım değişti, ben de tamamen iyileştikten sonra herkes gibi çalışmak ve yaşamımı sürdürmek istiyorum."

Psikoterapi ve yüz egzersizleri

Isabelle Dinoire’in konuşmasından sonra Amiens Devlet Hastanesi yüz ameliyatları spesyalisti olan Prof. Bernard Devauchelle ve nakil ameliyatını birlikte gerçekleştirdikleri Lyon Edouard-Herriot hastanesi’nden Pof. Jean-Michel Dubernard, konuyla ilgili bilgi verdi. İki bilim adamı, ameliyat öncesi ve sonrasını görüntüler eşliğinde operasyonu uzun uzun anlattı ve "Yüz nakli yapıldıktan hemen sonra deri canlanmaya başladı, pembeleşti ardından dudaklar şişti ve renk geldi. İşte o zaman başardığımızı anlayıp rahat nefes aldık. Şimdi İsabelle Dinoire karşınızda, psikolojik terapi ve yüz egzersizleri devam ediyor" diye konuştular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!