Sınırları aşan Türk lokantaları

Güncelleme Tarihi:

Sınırları aşan Türk lokantaları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2007 00:00

Şimdiye kadar göç verdiği ülkelerde şiş kebap ve dönerle temsil edilen Türk mutfağı, artık lokanta markalarıyla yurtdışında şubeleşiyor. Gittikleri ülkelerde A plus müşteri kitlesine hitap eden markalar Azerilere baklava, Brezilyalılara kebap, Ruslara köfte yediriyor.

KÖŞEBAŞI/SAO PAULO (Brezilya)

Futbol, samba ve şaşlık


Et yemeklerine düşkünlükleriyle tanınan Brezilyalıların yeni gözdesi Köşebaşı. Daha önce Atina’da da bir şube açan Köşebaşı, Brezilya’da o kadar popüler ki, ikinci şubenin açılış hazırlıkları sürüyor. Sao Paulolular Köşebaşı’nda en çok tarsusi kebap, çöp şiş ve şaşlık sipariş ediyor. Brezilyalılardan gelen talep üzerine Türkiye’den farklı olarak salata çeşitleri artırıldı ve mezeler küçük kaplarda tadımlık olarak sunuldu. Böylece pek çok çeşidin tadına bakılabiliyor. 17 milyon nüfuslu Sao Paulo’nun en işlek caddesi Nacoes Unidas’daki 110 kişilik lokantanın dekorasyonunda Türk çinileri kullanıldı.

SULTANAHMET KÖFTECİSİ/MOSKOVA (Rusya)
/images/100/0x0/55ea76e0f018fbb8f881ad42

Mutfakta Türklerserviste Ruslar


Türkiye’de 60 lokanta sahibi Sultanahmet Köftecisi, Rusya’daki ilk dükkanını Koç Holding’in yaptığı Moskova Ramstore’un içinde geçen yıl açtı. Burası Moskova Üniversitesi’nin de bulunduğu popüler Vernadskaya semti. Mönü Türkiye’dekinin aynısı. Üretim buradan gönderilen tariflerle orada yapılıyor. Mutfakta çalışanlar Türk, servis elemanları Rus. Maliyetler Rusya’da Türkiye’dekinden daha düşük olduğu için kárlılık yüzde 35 daha fazla. Ruslar en çok Sultanahmet köftesini, ikinci olarak da baharatlı köfteyi seviyor. Hatta köfteyi o kadar sevdiler ki, ilk dükkanın ardından hemen ikincisi açıldı. Bu yıl içinde 5 yeni lokanta daha açılması planlanıyor. Toplam yatırım 34 milyon dolar. Firmanın altyapı çalışmalarını başlattığı diğer bir proje de Orta Avrupa’da, Polonya merkezli restoranlar zinciri.

PANDELİ/ATİNA (Yunanistan)

Sosyete semti Kifisia’da Çerkes tavuğu, pastırma ve künefe


Eminönü Mısır Çarşısı’nda 1901’den beri hizmet veren Pandeli lokantası da Atina’da bir şube sahibi. Kuzey banliyösündeki sosyete semti Kifisia’da, Pendelis Sokağı’ndaki lokanta kubbeli tavanı, İstanbul Pandeli’nin canlandırıldığı nostaljik duvar kağıdı, nargileler, çinili vazolarıyla buram buram İstanbul kokuyor. Mönüdeki tarator, midye dolma, Çerkes tavuğu, pastırma, lakerda, künefe gibi lezzetleri Yunanistan standartlarının biraz üstünde, pahalıca satıyor.

KARAKÖY GÜLLÜOĞLU/ATİNA (Yunanistan)

Sütlü Nuriye hariç her şey var


Nadir Güllü’nün Türkiye’de şubeleşmeyen Karaköy Gülloğlu markası ise 2004 yılından bu yana Atina’da 4 şube açtı. Börek ve sütlü nuriye hariç Karaköy’deki bütün lezzetler Atina’da da bulunuyor. Yunanlılar en çok Nadir dolama ve fıstıklı baklavayı seviyor. Ürünler Türkiye’de üretilip, şoklanıp, Atina’da fırınlanıyor. Fırın ustaları Türkiye’den gitme. Fiyatlar Türkiye’den biraz daha yüksek. Karaköy Güllüoğlu’na Rusya ve Körfez ülkelerinden teklif var.

GÜLLÜOĞLU/BAKÜ (Azerbaycan)

Fıstık Antep’ten, ceviz Şebinkarahisar’dan


Nadir Güllü’nun kardeşi Faruk Güllü’nün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de açtığı iki mağaza da Azerilere baklavayı sevdirdi. Biri merkezde, diğeri Gençlik Parkı’nda olmak üzere Bakü’nün en işlek meydanlarında yer alan mağazalarda en çok cevizli baklava tutuluyor. Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı (Tahsil Nazırı) Misir Merdanov müdavimi. Fıstık Antep’ten, ceviz Şebinkarahisar’dan olmak üzere bütün malzemeler Türkiye’den gönderiliyor. Çalışanlar burada yetiştirilen Türk ustalar. 1993’te açılan ilk mağazadan hemen sonra ikinciyi açan, daha sonra Ukrayna ve Rusya’da satış temsilcilikleri kuran Güllüoğlu, şimdi de Bosna’da şube açmaya hazırlanıyor.

TİKE/TEL AVİV (İsrail)

Müdavimleri Ofer, Papandreu ve Karamanlis


Yunanistan beşkenti Atina’dan sonra İsrail Tel Aviv ve İbn Gvirol’de iki şube daha açan Tike, bir yıl içinde Kıbrıs, Selanik ve Batı Avrupa’da da şubeler açmaya hazırlanıyor. Atina-Tike sadece Yunanistan’ın değil, bütün Avrupa’nın metrekaresi en pahalı 10 semtinden birinde. A ve B grubu müşterilere hizmet veren Tike’nin müdavimleri arasında Karamanlis, Papandreu, Nikki Hilton, Cameron Diaz, Sami Ofer, Almira Anon gibi isimler var. Türkiye’deki lokantalarla lezzet bütünlüğünü sağlamak için kilit mutfak personeli buradan gidiyor. Yemekler için gerekli malzemelerin bulunabilenleri oradan tedarik edilirken, az miktarda ürün Türkiye’den yollanıyor. "Bölgenin restoranı" iddiasıyla yola çıkan Tike, yatırım yapacağı ülkelerde hukuk ve adalet sisteminin yerleşmiş olmasına dikkat ediyor.

REVAN/SÜLEYMANİYE (Irak)

Kuzey Irak’ın Papermoon’u


Bingöllü işadamı Maaruf Akaoğlu tarafından, İstanbul Beylikdüzü’nde kurulan Revan, Celal Talabani’nin davetiyle ikinci şubesini Kuzey Irak’ta, Süleymaniye Özgürlük Parkı’nda açtı. Kısa sürede bölgenin Papermoon’u olan Revan, Erbil’de ikinci bir şube daha açtı. En beğenilen ürünleri harhar kebabı, yoğurtlu kebap, kaburga dolma ve zeytinyağlılar. Müdavimleri arasında Kürt bölgesinin ileri gelenleri ve ABD’li görevliler var. Revan Kuzey Irak’tan sonra Brüksel, Roma, Berlin, Kudüs ve Beyrut’ta şube açmayı planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!