33 ülkenin karavancısı İzmir’de

Güncelleme Tarihi:

33 ülkenin karavancısı İzmir’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2006 00:00

Avrupa’da her beş aileden üçünde çekme karavan, her beş aileden birinde motokaravan var. Ve her yıl üç milyon turist, karavanıyla tatile çıkıyor. 1970’lerde Türkiye’ye de çok sayıda Avrupalı karavancı geliyordu. Ancak Yugoslavya’daki iç savaş zamanında yollardaki güvenliğin kaybolması yüzünden uzun süre uğramadılar. Hazırlanan karavan kampları da yıllarca atıl kaldı.

Şimdi yavaş yavaş değişiyor. Avrupalılar tekrar gelmeye başladığı gibi, karavan yerli turistler arasında da yaygınlaşıyor. Hatta Türk karavancılar, bu hafta 33 ülkeden gelen karavancılarla buluşup büyük bir tura çıkacaklar. Hazır mevsimi gelmişken, işte karavan turizmi hakkında bilinmesi gerekenler.

25 Mayıs’ta İzmir’de Dünya Karavan Buluşması gerçekleşecek. Rally denilen bu buluşma her yıl Avrupa’nın değişik bir ülkesinde düzenlenen bir karavancı festivali. Festivale 33 ülkeden binlerce karavancı katılıyor. Rally, İzmir Gümüldür’deki Hipocamp’ta başlayacak. Karavancılar 10 gün Hipocamp’ta kaldıktan sonra, Ege ve Akdeniz’i gezmek üzere yola koyulacaklar.

Rally’yi merkezi Belçika’da bulunan Uluslararası Kamp ve Karavan Federasyonu (FICC) düzenliyor. Türkiye ayağı, 40 yıllık FICC üyesi Türkiye Kamp ve Karavan Derneği. Şu anda 500 üyesi var. Türk karavancılar, bugüne dek İspanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, Slovakya, Macaristan, İrlanda, Polonya, Almanya, Belçika ve İtalya’daki Rally’lere katılmışlar.

EN İYİ MEVSİM

Türkiye’de Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yoğunlaşan, 100’den fazla karavan kampı var. Muğla’nın Fethiye, Datça ve Marmaris ilçeleri, Antalya’nın Kaş, Alanya, Side ve Kemer ilçeleriyle, Çanakkale ve İzmir, en çok turist ağırlayan kamplar. Sinop ve Adana’daki kampingler ise, bu yıl her zamankinden erken açtı sezonu. 50 Alman ve Fransız karavancı, tatil için buralara geldi çünkü.

Karavan kampları, yılın 12 ayı açık. Yaz-kış fark etmiyor, karavanda her türlü konfor var nasıl olsa. Ama yine de Türkiye’de karavan kampları ilkbahar ve yaz aylarında daha yoğun. Çünkü çoğu sahil şeridinde ve deniz, güneş, kum için en iyi mevsim bu vakitler.

KAMPLARA DİKKAT

Kamplar de oteller gibi beş, dört ve üç yıldızlı. İyi bir kampingde temiz tuvaletler, çamaşırhane, bulaşıkhane, sıcak su ve alışveriş yerlerine ulaşım imkanının bulunması gerekiyor.

Kamp ve Karavan Derneği’nce belirlenen kamping standartlarına göre, kamp alanları karayoluna yakın, göl, deniz, orman gibi doğal güzelliği olan yerlerde kurulmuş, en az 30 karavanın konaklayabileceği kadar büyük olmalı.

Dernek yetkilileri, karavanlara 50-100 metrekare arasında yer ayrılmış, boş alanları çimlendirilmiş, geceleri araç trafiği yasaklanmış kampingleri seçmenizi tavsiye ediyor. Kampın, her 30 kampçıya en az bir tuvalet, duş, mutfak düşecek şekilde ayarlanmış olmasının yanında, telefon ve kilitli soğutucu dolapların da bulunmasına dikkat edin.

Türkiye Kamp ve Karavan Derneği Genel Başkanı Bülent Karaboncuk, uluslararası standartlarda ancak beş kamping olduğunu söyleyerek dikkat çekiyor: "Türkiye’de, bir karavancının aradığı her şey var: Doğa, tarih, deniz, güneş. Ama ne yazık ki, kampinglerimizin durumu çok kötü. Bunda tüm sorumluluk, kamp sahiplerinde değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı da, kamplara yardım etmeli, kamp ve karavan turizmini desteklemeli. Çünkü bu kamplar, sahil şeridini ve doğayı da betonlaşmadan koruyor."

KARAVAN TURU

Karavan sahibiyseniz, kendi rotanızı çizip dilediğiniz gibi gezebilirsiniz elbette. Ama isterseniz, karavanınızla tura da katılabilirsiniz. Örneğin Bali Turizm, Türkiye’ye gelen karavancılar için için özel turlar düzenliyor. Genelde İstanbul’dan yola çıkıyorlar. Ege, Akdeniz ve Marmara’yı kapsayan bir güzergahta konvoy halinde beraber yolculuk ediyorlar.

KAMPÇILARA BİRKAÇ ADRES

Semizkum Mocamp, İstanbul Silivri, Tlf: 0212 711 20 58

Karyat Camping, İstanbul Şile, Tlf: 0216 711 54 41

Ada Camping, Bozcaada, Tlf: 0286 697 04 42

Antandros Camping, Balıkesir Edremit, Tlf: 0266 378 53 61

V Kamp, İzmir Çeşme, Tlf: 0232 717 22 24

Hipocamp, İzmir Gümüldür, Tlf: 0232 798 91 91

Aktur Camping, Muğla Datça, Tlf: 0252 724 61 68

Boncuk Kamping, Muğla Marmaris, Tlf: 0252 412 46 46

Olimpos Mocamp, Antalya Kaş, Tlf: 0242 836 22 52

Karakum Tatil Köyü, Sinop Karakum, Tlf: 0362 261 26 93

Zetaş Camping, Muğla Bodrum, Tlf: 0252 316 14 07
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!