İlk teklifi Fener'den aldım

Güncelleme Tarihi:

İlk teklifi Fenerden aldım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2012 00:51

Dünyanın en karizmatik teknik direktörü Jose Mourinho Hürriyet’e konuştu.

Haberin Devamı

Fenerbahçe bana teklifte bulunan ilk yabancı takımdı. O zamanlar çok gençtim. Ama bir duygu geldi içimden ve Porto’da kalmayı tercih ettim. Ardından da Şampiyonlar Ligi şampiyonu olduk.”

DÜNYANIN en büyük teknik adamlarından biri...
Dünyanın en güzel kentinde, İstanbul’daydı.
Real Madrid Teknik Direktörü Jose  Mourinho, Sinpaş’ın konuğu olarak geldi Çırağan Sarayı’na. Önce baş başa konuştuk:

- İspanya Ligi.. Sadece iki takım çekişiyor, bu sizin rekabetçi yapınıza ters değil mi?
- Hayır sizinle aynı fikirde değilim. İspanya zor, hem de çok zor bir lig. Beşinci sıradaki Atletico Madrid ile 7. sıradaki Atletic Bilbao UEFA Kupası’nda final oynamadı mı? Benim açımdan İspanya Ligi çok heyecanlı bir lig.

- Onca kupa ve şampiyonluktan sonra heyecan duymakta güçlük çekmiyor musunuz?
- Daha çok gencim. Kazanabileceğim daha çok başarı ve kupalar var.

Ve elbette İstanbul... İstanbul için güzel kent tanımlamasının yeterli olmadığını ifade ediyor Mourinho. Ardından da konferans için hazırlıklar başlıyor.

Haberin Devamı

Mesut Özil’i telefonda ikna ettim

Sahnede Acun Ilıcalı var. O soracak, ünlü hoca yanıtlayacak.
Önce Türk oyuncular:
- Real Madrid’de İspanyol oyuncudan çok Türk oyuncu var. Türk oyuncular çok iyi çocuklar. Haklarında sadece iyi şeyler söyleyebilirim. Sportif başarı konusunda Mesut gelir gelmez, kazananlardan oldu. Real Madrid gibi bir kulüpte bu çok zordur. Nuri ve Hamit iyi bir başlangıç yapmadılar. İyi başlangıç yapmadığınız zaman da iyi bitirmeniz zor olur. Onlar önemli sakatlıkla geldiler. Diğerleri çalışırken onlar bir ameliyattan diğerine gidiyorlardı.
- Mesut, Barcelona’ya gidecekken devreye girdim. Ben onunla telefonda konuşurken ‘Real Madrid’e geleceğim’ diyene kadar telefonu kapatmasına izin vermedim. Mesut böyle Real Madrid forması giydi.

Ottomans salonunda 3 dakika...

MOURİNHO, Çırağan Sarayı’nda konferans için sıranın kendisine gelmesini boğaz manzaralı salonda bekliyor. Yardımcıları ve korumalar kapıda. Kapı açılıyor ve içeri giriyoruz. Türk basınında sadece HÜRRİYET’e konuşacak. Süresi kısıtlı. “Sadece 3 dakika lütfen” diyor. Fotoğraf çekmek içinse 30 saniye... Sorular da kısıtlı, “SADECE İSTANBUL’LA İLGİLİ OLSUN LÜTFEN... FUTBOL YOK.”
Ve işte ilk izlenimim:
1- Kesinlikle bir lider. Salonda bir Osmanlı padişahı gibi davranıyor.
2-  Karizmatik ve çok sıcak. Konuşurken gözlerinizin içine bakıyor.
3- Sadece sözcükleri değil, mimiklerini de iyi kullanıyor.
4- İletişim kurmayı ve etkilemeyi başarıyor. Kıyafeti de spor ve şık.

Haberin Devamı

Eşimin en güzel özelliği

Portekizli teknik adam, eşinin futbola ilgisi konusunda ise “Karımın en güzel özelliği; futbolu bilmez ve futbolu sevmez. Yılda bir kez stada gider, o da son gün şampiyonluk için” sözleriyle davetlileri güldürdü.

Baskı altında iyi olurum

Oyuncularının kendisi için önemli olduğunu belirten Portekizli teknik adam, “Ama son kararı şartlar ne olursa olsun ben veririm” dedi.

- A.ILICALI: Nasıl bir lidersiniz. Birlikte çalıştığınız insanları dinler misiniz?
- MOURiNHO: Oyuncularım benim için önemlidir, onları sürekli dinlerim ama kararı ben veririm. Baskı altında daha iyi oluyorum. Baskı geldiğinde mümkün olabilecek en iyi durumda olduğumu hissediyorum.”
- A.ILICALI: İstatistiklere göre mi, duygularınıza göre mi takım kurarsınız?
- MOURiNHO: Futbolda istatistikler rakamlardır. Rakamlara istediğiniz önemi siz atfedersiniz. Oyun bilgisi, bir durumu analiz etme yetisi en önemli şeylerdir. Futbol pek çok şey anladığını zanneden insanlarla dolu. Halbuki hiçbir şey anladıkları yok. Ama eleştirel olmak oyunun bir parçası olmak istiyorlar. Onun için de oyunun bazı unsurlarını kullanmaya çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Ben adil yenilirim!

- Ben kaybettiğim vakit adil yenilen bir kişi olurum. Bayern Münih’e penaltılarla elendiğimizde çok üzüldüm, ama şikayet etmedik. Bayern Münih’in soyunma odasına gidip onların sevinciyle mutlu olmaya çalıştım. Oyuncularıma da ‘Onların soyunma odasına gidin, onların ne kadar mutlu olduğunu görünce siz de mutlu olacaksınız’ dedim.

Gençtim, Fenerbahçe’ye hayır dedim

Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Mourinho’nun kendisine 2003 yılında Fenerbahçe’den teklif aldığını söylediğini aktarınca Acun Ilıcalı devre girdi:
- Fenerbahçe’ye gelmeme yanlışını nasıl yapmış?
Mourinho esprili bir şekilde yanıtladı:
- O zamanlar daha çok gençtim...
Ve sonra devam etti, “Porto’yu çalıştırıyordum. O yıl UEFA Kupası Şampiyonu olmuştuk. Fenerbahçe bana teklifte bulunan ilk yabancı takımdı. Ama bir duygu geldi içimden ve Porto’da kaldım. Ardından da Şampiyonlar Ligi şampiyonu olduk.”

Haberin Devamı

Beşiktaş’ı izledim

- Türkiye Ligi’ni takip edemiyorum. Canlı izleme şansım yok. Sadece Beşiktaş’ın Avrupa Kupası maçını izledim. Çok Portekizli oyuncu olduğunu biliyorum. Bazen işler iyi gitmez. İspanya’da statlar dolu, TV hakları pahalı. İyi bir lig.  Türkiye’de rekabet yeterli değilse, başka çözümler bulunmalı.

Spor gazetecileri kötü soru sorar

Portekizli çalıştırıcı, Avni Çelik’in kendisine yönelik olarak, “İyi bir soru sormak istiyorum” sözlerine, spor medyasına gönderme yaparak cevap verdi. Mourinho, Çelik’e, “Spor gazetecilerinin sorduğu sorulardan daha iyisini sormak çok kolaydır. Her yerde spor gazetecileri çok kötü sorarlar” dedi.

Süper Lig’den kimse gelmedi

Haberin Devamı

MOURİNHO için pek çok futbol adamına davet gönderildi. Ancak Ziya Doğan, İbrahim Üzülmez, Tümer Metin ve Koray Avcı’dan başka hiçbir isim konferansa gelmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!