İlk hayalet gol Fair Play getirdi

Güncelleme Tarihi:

İlk hayalet gol Fair Play getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2013 16:02

Kiessling'in hafta sonu Hoffenheim'a attığı gol, Leverkusen tarihinde bir ilk değil.

Haberin Devamı

7 Mart 1981'de Leverkusenli futbolcu Ökland, Bundesliga'daki ilk "hayalet golü" attı ve golü kendi isteği ile iptal ettirdi. Hafta sonu Leverkusen ile Hoffenheim arasında oynanan maça damgasını vuran "hayalet gol" tartışmalarının ilki bundan tam 32 yıl önce yaşandı. 7 Mart 1981'de Leverkusen formasıyla ilk "hayalet golü" Bayern Münih'e karşı oynanan maçta takımının ilk üç golünü atan Arne Larsen Ökland (59) kaydetti.

Şimdilerde Viking Stavanger takımının sportif direktörlüğünü yapan Ökland, Marbella'daki bir nikahta Kiessling'in attığı golü şu sözlerle yorumladı;

"O golü, Cumartesi sabahı bilgisayarımda gördüm. Stefan Kiessling'in bir suçu yok! Herşey çok çabuk gelişti. Kendisi de şaşırmıştı ve arkadaşlarının kafa vuruşundan sonraki tepkileri kafasını karıştırdı. Ondan sonra da gol kararı çıkmıştı zaten, bu yüzden de kararı değiştirmek için zaman kalmamıştı. Eğer Stefan doğru görseydi kesin hakeme gol olmadığını söylerdi"

Haberin Devamı

"Ben aynı golü attığımda topun yan ağlarla buluştuğundan emindim. Ama takım arkadaşlarım sevinmeye başladıkları anda şüpheye düştüm. Hoffenheim oyuncularının maçta yaptıklarının aksine Bayern Münih'li oyuncular yan hakeme koştular ve şikayet ettiler. O sırada ben de düşünmeye başladım"

İşte o Ökland, Kiessling'in aksine o zamanki maçın hakemi Udo Horeis'in yanına giderek golü iptal ettirdi ve aynı yıl Fair-Play ödülünün sahibi oldu.

İlk hayalet gol Fair Play getirdi

FIFA bile Bundesliga'dan daha gelişmiş!;

Kiessling'in tartışılan golünün ardından Almanya Birinci Futbol Ligi Bundesliga, Gol Teknolojisinin kullanmasını isteyen takımların sayısı da bir hayli arttı. FIFA ile başlayan gol çizgisi sistemi (Topun içindeki çip ya da Şahin Gözü) İngiltere ve Hollanda'da kullanılmaya başlandı. Ancak Alman Futbol Ligi sistemi en erken 2015'te uygulamaya koymak istiyor.

Hoffenheim maçında atılan "hayat gol"nden sonra gol teknolojisine geçme yönündeki talebin önündeki engel ise Alman Futbol Federasyonu ve Lig yönetimi arasındaki anlaşmazlık. Federasyon Başkan Yardımcısı Rainer Koch, "Benim kendi yorumum gol teknolojisine geçme yönünde." ifadelerini kullanırken, Lig yönetiminden Andreas Rettig ise "FIFA'nın üç santimetrelik yanılma payı sebebiyle gol çizgisi teknolojisini uygulaması bizim için kabul edilebilir değil" diye konuştu.

Leverkusen'in sportif direktörü Rudi Völler'de bu teknolojinin bir an önce hayata geçmesini dilediğini söylerken, Hoffenheim teknik direktörü Markus Gisdol da " Bu teknolojiyi yalnızca gol pozisyonlarında kullanmalıyız. Goller oyundaki en büyük kararlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Frankfurt teknik direktörü Armin Veh, Gladbach Başkan Yardımcısı Rainer Bonhof, Hamburg Başkanı Carl-E. Jarchow ve Mainz teknik direktörü Christian Heidel'de gol teknolojisinin bir an önce uygulamaya geçmesini talep ettiklerini bildirdiler.

Bütün bu pozitif açıklamalara karşın, bu teknolojiye karşı çıkanlar da var. Eintracht Frankfurt'un yöneticilerinden Heribert Bruchhagen bu teknolojinin uygulanmasına karşı olduğunu söyledi.

Sistemdeki ilginç detay

Brezilya'daki 2014 Dünya Kupası'nda bu teknik uygulanacak. GoalControl firmasından Dirk Broichhausen: "Sistemimiz gol çizgisini üst direğe ve yan direklere yerleştirilen kameralarla izliyor. Eğer top bu sanal "perdeden" geçerse hakemin özel saatine "gol" yazısı gönderilecek. Ama top yan ağlardan kale içine girerse gol değeri kazanmayacak " açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!