İKV: Vize için kalan kriterler karşılanmalı

Güncelleme Tarihi:

İKV: Vize için kalan kriterler karşılanmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 19:45

İKTİSADİ Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kamuoyunun Avrupa Birliği üyeliğine destek oranının yüzde 75.5 olduğuna dikkat çekerek vize serbestliğinin gerçekleştirilmesi için kalan kriterlerin de zaman kaybetmeden tamamlanması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

9 Mayıs Avrupa Günü’nde İKV’nin Realta Kamuoyu Araştırma Şirketi’ne yaptığı anketin sonuçlarını açıklayan Zeytinoğlu 1254 katılımcıyla 18 ilde yapılan ankete göre nüfusun yüzde 75.5’inin AB üyeliğini desteklediğini belirtti. Destek oranının 2015’e göre 13 puan yükseldiğini kaydeden Zeytinoğlu Türkiye ile AB arasında hız kazanan ilişkilerin müzakerelerin canlandırılması ile devam etmesi gerektiğini söyledi.

HIZLI HAREKET ŞART

Zeytinoğlu şöyle konuştu: “Hükümetimiz ve Meclisimiz nisan boyunca AB ile vize serbestliği yol haritasında yer alan kriterleri karşılayabilmek için yoğun mesaiyle 72 kriterin 67’sini tamamladı. Avrupa Komisyonu 4 Mayıs’taki raporunda, Türkiye’nin çabasını memnuniyetle karşılamış ve 5 kriterde eksiklikler olması ve biyometrik pasaportların basımı ve AB ile geri kabul anlaşmasının uygulanması için daha fazla zamana gerek olmasına rağmen Schengen vizesinin kaldırılması tavsiyesinde bulunmuştur. Türkiye’ye düşen, kalan kriterlerin karşılanması için hızla harekete geçerek, Komisyon’un önerisi Konsey ve Parlamento tarafından oylanmadan önce kriterleri tamamlamaktır.” Türkiye’de barış ve güvenliğin sağlanması için terörle mücadelenin önemine dikkat çeken ve şehit haberlerinin geldiği bir dönemde, AB’nin Türkiye’nin içinde bulunduğu hassas durumu göz önünde bulundurması gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu ilişkilerin üyelik hedefi doğrultusunda canlandırılmasının büyüme, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü açısından önemine
işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!