İki yıldız bir arada: Messi - Neymar

Güncelleme Tarihi:

İki yıldız bir arada: Messi - Neymar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2013 01:40

Arjantinli Messi başlı başına bir yıldız ve gol silahıydı. Tam rakipler ona önlem almaya alışmışken Barcelona bu yazın en parlak transfer hamlesiyle Brezilyalı Neymar’ı yanına ekledi. Gelecek yıl yan yana oynayacak bu iki çalım ustasının benzerlikleri de var.

Haberin Devamı

Neymar (21, Brezilya)

• 17’SİNDE PARLADI 2009’da henüz 17 yaşında Brezilya Ligi’nin parlayan yıldızıydı. Kısa saçlarıyla efsane Ronaldo’nun karşısında ilk adımlarını atıyordu Sao Paulo liginde. 2009 sonunda gol yüzdesi hızla arttı. 2010’un nisan ayında bir Brezilya Kupası maçında 5 gol birden attı. Aynı yıl milli takım formasını da sırtına geçirdi. Ertesi yıl ise Santos’un 48 yıl sonra Libertadores Kupası’ın kazanmasında büyük pay sahibiydi.


• BEKLENTİ Nisan ayında Belo Horizonte’deki Şili maçında 2-2’lik skordan ve oyundan memnun olmayan seyirci onu protesto etti. Tıpkı geçen yıl eylül ayında Güney Afrika maçında Sao Paulo’daki seyirciler gibi. Üstelik Neymar takımın en kötüsü de değildi. Neden mi? Çünkü ondan büyük bir beklenti var. Gelecek 10 yılda Brezilya futbolunu sürükleyecek isim olması bekleniyor.

Haberin Devamı

• AVRUPA’YA Latin Amerikalı bütün büyük futbolcular, Pele hariç, Avrupa’da oynayarak kendilerini kanıtladı. Neymar’ın da Santos’ta ne kadar başarılı olursa olsun burada kendini sınaması gerekiyordu. Tıpkı Maradona, Ronaldo, Romario ve Ronaldinho gibi… Neymar da 3 Haziran’da 57 milyon euro’luk bir bonservis karşılığı Barcelona’ya imzayı attı.

• ÇALIM USTASI Sahada son derece kıvrak, müthiş bir çalımcı ve aynı zamanda da iyi bir pasör. Sol kanattan sağ ayağıyla yaptığı ortalarla bol bol gol attırıyor. Tabii kaleye doğrudan gidip golü araması da büyük bir artısı. Savunmaları hızı ve kıvraklığıyla delerek sonuca gidiyor. Tek sorun sahada geniş alan bulamayıp sıkı savunma arasına sıkıştığında çaresiz kalması.


• MIZMIZ MI BİRAZ? Neymar’a bir de büyük eleştiri var. Acaba penaltı ya da frikik kazanmak için kendini yere kolay mı bırakıyor? Antrenmanda bile en ufak temasta faul beklediğine iddia ediliyor. Son Konfederasyon Kupası’nda da takımına penaltı kazandırınca yine eleştirildi. Avrupa’da daha sert markaja hazır olma zamanı eldi artık.


• DAYANIŞMACI Aynı zamanda yardımsever ve toplumsal bilince sahip bir genç. UNICEF’in kampanyalarına destek veriyor. Yardım maçlarında forma giymekten hiç çekinmiyor. Son olarak üç gün önce Peru’da Messi’yle birlikte oynadılar. Geçen ay ortası Brezilya’da başlayan gösterilere de destek vermekten geri kalmadı.

Haberin Devamı

• İMAJ OLAYI Spor ekonomisi dergisi Sports Pro her yıl yaptığı ‘Dünyanın En Pazarlanabilir Sporcusu’ sıralamasının en tepesine koydu onu. Çünkü henüz 21’indeki Neymar’ı bundan sonraki beş yılda potansiyel sponsorlarına en çok para kazandıracak sporcu olarak görüyorlar. Aynı zamanda 19 milyon euro’yla dünyanın en çok para kazanan beşinci futbolcusu. Bunda Brezilya’da çok medyatik bir yıldız olmasının da payı var.

 

Messi (26, Arjantin)


• SEMBOL İSİM

2008’de göreve gelen Pep Guardiola, Barcelona takımındaki sistemi Messi’nin üzerine kurmak için Ronaldinho, Deco gibi yıldızları takımdan göndermekten hiç çekinmedi. Messi de kısa sürede kulübün sembolü haline geldi. Kulüp de 26 yaşındaki yıldızın üzerine titriyor. Sakatlık yaşamasın diye onu milli maçlara bile özel kondisyon antrenörü eşliğinde yolluyor.

Haberin Devamı


• GOLLER, GOLLER… O beş sezondur bildiğiniz gibi. Atıyor, atıyor, atıyor… Geçen sezonun son bölümüne kadar da müthiş skorerliğiyle Barcelona’yı sürükleyen isimdi. 32 maçta 46 gol atarak takımı açık ara liderliğe taşıdı. Nisanda sakatlanana kadar Şampiyonlar Ligi’nde de 8 gol attı. Ancak beş yıllık ağır temponun sonucu olsa gerek nisandan sonra forma giyemedi.

 Messi Barcelona altyapısında top hakimiyetine, pas becerisine ve sahaya yayılmaya önem veren bir sistemde yetişti. A takıma çıktığında aynı sistemde yetişmiş Xavi ve Iniesta gibi pasörlerle oynamaya başladı. Kısacası 17 yaşında onu yıldız yapacak hazır bir ortamın içine düştü. Uyum süreci geçirmesi bile gerekmedi.

Haberin Devamı


• GÖLGE 9 NUMARA Rijkaard yönetiminde forvetin solunda oynuyordu. Ama Guardiola, 20010-11’den itibaren onu kanat yerine bir gölge santrafor gibi oynatmaya başladı. Kağıt üzerinde forvet ortasında oynuyor gözüküyordu ama aslında orta sahaya gelip top alan, oyun kuran, çalımla adam eksilten, takibi zor bir 9 numara…


Messi aynı zamanda ciddi bir hayırsever. Bundan altı yıl önce Leo Messi Vakfı’nı kurarak yardıma muhtaç çocuklara yardım etmeye başladı. Bu yardımın ana hedefinde ülkesi Arjantin’deki çocuklar vardı.

• ZENGİNLER LİGİNDE Futboluna paralel şekilde beş yıldır futbolun zenginleri arasında da yerini aldı. Bu yıl France Football dergisinin sıralamasına göre 34.5 milyon euro’yla dünyanın en çok para kazanan ikinci futbolcusuydu. Bu gelirin 22 milyon euro’su da sponsorluk anlaşmalarından geliyordu.

Nasıl oynayacaklar?
Geçen üç sezonda Messi Barcelona’nın skor yükünün çok önemli bir bölümünü üstlendi. Art arda üç sezon ligde 40 golü bulması da bunun göstergesi. Ancak iki sezondur forvetteki partnerleri Villa, Pedro, Alexis preste ne kadar takıma oyununa katkıda bulunsa da bulunsun gol konusunda ona yeterli desteği veremedi. Rakip savunmalarda bu durumda tamamen Messi’nin üzerine odaklandı.

---------------------

Haberin Devamı

Neymar’ın gelişi bu baskıyı hafifletecektir ama Barça: The Making of Greatest Team in the World kitabının yazarı Graham Hunter ESPN’deki yazısında ikilinin uyumu konusundaki endişelerini ortaya koydu: “Neymar sol veya sağ kanatta oynayabiliyor.




Ama Guardiola dönemindeki gibi Barcelona tarzı bir kanat oyuncusu değil. Üstelik onu farklı yapan en büyük özelliği de orta sahada topu alıp 3-4 rakibi çalımlayarak rakip kaleye gitmesi, tıpkı Messi gibi... Ayrıca iyi bir presçi de değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!