Hollanda’dan Almanya’ya: Otoban ücreti AB ruhuna aykırı

Güncelleme Tarihi:

Hollanda’dan Almanya’ya: Otoban ücreti AB ruhuna aykırı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 12:29

Hollanda, Almanya’nın yabancı plakalı araçlardan otoban ücreti alma planlarına karşı çıktı: “AB ruhuna aykırı, mahkemeye veririm.”

Haberin Devamı

ALMANYA’da üç yıldan beri hazırlıkları süren yabancı plakalı araçlardan otoban ücreti alma uygulaması, bir türlü hayata geçirilemiyor. CSU, 2013’te koalisyon hükümeti kurulurken yabancı plakalı araçlardan otoban ücreti alınmasını şart koştu. CDU ve SPD de koalisyonun kurulması amacıyla CSU’nun şartını kabul etti. Uygulamanın yasallaşması görevi de CSU’lu Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrndit’e verildi. Uygulamanın sıkı savunucusu Dobrindt, aradan geçen üç yıllık sürede tasarıyı bir türlü meclise getiremedi.

KOMŞU ÜLKELER DE KARŞI

Tasarıya önce Yeşiller ile Sol Parti karşı çıktı. SPD’de Alman sürücülere ek bir maliyet getirmediği sürece destekleyeceğini açıkladı. Dobrindt, Alman sürücülerin otoban ücretini araç vergisinden düşüleceğini açıklayınca, bu kez AB, üye ülke vatandaşları arasında ayrımcılığa yol açacağı gerekçesiyle uygulmaya karşı çıktı. Ancak önceki gün AB Komisyonu ile Almanya, otoban ücreti konusunda uzlaşmaya vardı. Uzlaşma üzerine bu kez de komşu ülkeler tasarıya karşı seslerini yükseltmeye başladı.
Hollanda Ulaştırma Bakanı Melanie Schultz van Hagen, Almanya’nın sadece yabancı plakalı araçlardan otoban vergisi alması durumunda konuyu mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu. Bakan Schultz van Hagen’e Avusturya ve Belçika gibi Almanya’nın diğer komşu ülkeleri de destek vererek, uygulamanın AB’nin ruhuna aykırı olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!