Hiçbir fotoğraf hayatınızdan önemli değil!

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir fotoğraf hayatınızdan önemli değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2015 01:07

İstanbul’da şu sıralar dünyanın en iyi haber fotoğrafları sergileniyor. Bu fotoğraflardan ikisinin sahibi Rus fotomuhabiri Sergei Ilnitsky. World Press Photo’da birincilik ve üçüncülük ödülünün sahibi Ilnitsky, savaş bölgelerinde bulunmayı bıçak sırtında yürümeye benzetiyor.

Haberin Devamı

World Press Photo, her yıl dünyanın en iyi basın fotoğraflarını seçiyor. Seçilen fotoğraflarsa değişik şehirlerde farklı tarihlerde sergileniyor. Bu yılki 100 şehir arasında İstanbul da var. Sergi geçen salı açıldı. En önemli konuğuysa Ukrayna’da iç karışıklığın olduğu dönemde çektiği bir fotoğrafla ‘Genel Haber’ kategorisinde birincilik ödülü alan EPA (European Pressphoto Agency) Fotomuhabiri Sergei Ilnitsky idi. Ilnitsky, 13 yıldır ajansta çalışıyor. Aslında kendini ‘savaş muhabiri’ olarak tanımlamıyor. Çünkü bir gün Kremlin’de devlet başkanlarının katıldığı bir toplantıda çektiği fotoğrafları dünyaya servis ediyor, diğer gün önemli bir spor müsabakasını görüntülüyor.

Hiçbir fotoğraf hayatınızdan önemli değil

Fotomuhabiri Sergei Ilnitsky ve Serkan Ocak

Haberin Devamı

Geçen yıl, Ukrayna’yı iç savaşın eşiğine getiren olayları görüntüleyen Ilnitsky, Ukrayna’nın Donetsk şehrinde çektiği bir fotoğrafla dünyada tanınan bir fotomuhabir oldu. Üç hafta Donetsk’te kaldığını hatırlatan Ilnitsky, “Bölgelerinde bir aydan daha uzun süre çalışmıyoruz. Bunun iki nedeni var. Birincisi, bunlar çok zorlu bölgeler ve fotoğrafçıları çok yoruyor. İkincisi ve en önemlisi, savaş bölgesinde bıçak sırtında oluyorsunuz. Tehlike algınız değişiyor ve tehlikede olmaya alışıyorsunuz. Bu, çok riskli bir şey. Hiçbir fotoğraf hayatınızdan değerli değil” diyor ve bu görevin ona acı çektirdiğini söylüyor. Huzur dolu kasabaların ıssız harabelere döndüğüne tanık olduğunu belirten fotomuhabiri, yaşadığı diğer savaş deneyimlerini şöyle anlatıyor: “Bombaların patlayıp insanları öldürdüğünü gördüm. 2001’de Afganistan’da, Amerikan istilasından önce Irak’ta, 2010’da etnik çatışmalar sırasında Kırgızistan’da çalıştım. Ayrıca, eski Sovyet Birliği ülkelerindeki renkli devrimlerin büyük bir kısmında çekim yaptım. Rusya’da çalışmak Avrupa, Amerika veya herhangi bir ülkede çalışmaktan daha tehlikeli değil. Bir fotoğrafçı pahalı ekipmanı için her yerde öldürülebilir. Çekim sırasında fotoğrafçı kendini dış dünyaya açıyor çünkü kendisi de bir bakıma başkalarının hayatını işgal ediyor. Bu, anlaşmazlıklara yol açıyor.”

Haberin Devamı

Forum İstanbul Alışveriş Merkezi’ndeki sergi 2 Eylül’e kadar gezilebilir.

Hiçbir fotoğraf hayatınızdan önemli değil

Bu yıl Türkiye’den Fransız Haber Ajansı Foto Muhabiri Bülent Kılıç da iki ödül aldı. Ödül alan fotoğraflardan biri (altta) Berkin Elvan’ın öldürülmesinin protesto edildiği bir gösteride çektiği bu fotoğraftı.

Hiçbir fotoğraf hayatınızdan önemli değil

Ilnitsky, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’de çatışmaların tam ortasında bir evde çekti bu fotoğrafı. ‘Mutfak Masası’ adlı fotoğrafla ‘Genel Haberler Tek Fotoğraflar’ kategorisinde birincilik ödülü aldı. Sıradan işçiler, madenciler, öğretmenler, emekliler, çocuklar ve yaşlı erkeklerle kadınlar, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların tam ortasında kalmıştı.

Haberin Devamı

Hiçbir fotoğraf hayatınızdan önemli değil

ABD’li fotoğrafçı Darcy Padilla, bu yıl ‘Uzun Süreli Projeler’ dalında birincilik ödülü aldı. Padilla, ‘aile sevgisi’ adını verdiği bu fotoğraf, 20 yıl boyunca çalıştığı bir seriye ait.

Hiçbir fotoğraf hayatınızdan önemli değil

İtalyan fotoğrafçı Massimo Sestini’nin Libya açıklarında çektiği mülteciler fotoğrafı ‘Genel Haberler Tek Fotoğraflar’ kategorisinde ikinci oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!