Her yıl 4.4 milyon insan zatürreeden ölüyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 4.4 milyon insan zatürreeden ölüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2001 13:28

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tevfik Özlü, zatürreenin dünyada en çok görülen ölüm sebeplerinden biri olduğunu belirterek, "Dünyada her yıl 4.4 milyon kişi zatürreeden ölüyor" dedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Özlü, halk sağlığı sorularının başında pnömoni hastalığının (zatürree) geldiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün kayıtlarına göre, dünyada, yılda 4.4 milyon insanın zatürree yüzünden öldüğünü belirten Doç. Dr. Özlü, tıbbın genelde enfeksiyon hastalıkları konusunda başarılı olduğunu, ancak zatürreede bu başarıyı gösteremediğini kaydetti.   Doç. Dr. Özlü, şunları söyledi:

"Pnömoni hastalığı, İngiltere ve Amerika'da ölüm nedenlerinin altıncısı, bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümlerin ise birincisidir. Amerika'da 5.6 milyon toplum kökenli pnömoni hastası var. Bu hastaların 1.1 milyonu hastanede yatıyor ve tedavi masrafları 4 milyondolar. Ayakta tedavi masrafları ise 1 milyon dolardır. Pnömoni hastalığında ayakta tedavi edilen hastalarda ölüm oranı, yüzde 1 ila 5oranında, hastanede tedavi de yüzde 12, yoğun bakım tedavilerinde yüzde 40, ortalama ölüm oranı ise yüzde 13.7 olarak gerçekleşmektedir."

Doç. dr. Özlü, zatürreenin Türkiye'de de 5. ölüm nedeni olduğunu belirterek, "Dünyada 15 milyon çocuk, akut solunumsal enfeksiyonları nedeniyle bunların üçte biri de pnömoniden ölmektedir" dedi.

Doç. Dr. Özlü, zatürreenin nedenlerinin ileri yaÅŸ (65 üstü çok daha tehlikeli boyutta), kronik akciÄŸer hastalığı, sigara ve alkol kullanımı olduÄŸunu belirtirken, "Tanısı ise ateÅŸ, öksürük, balgamdır"  dedi.Â
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!