Her yıl 20 günü çöpe atıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 20 günü çöpe atıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 01:23

“Ömür biter yol bitmez” denir; gerçekten de bitmiyor. Hatta daha da uzuyor. Trafiğe çıkan araç sayısı ve yol boyu inşaatlar her geçen gün artarken, yolculuk süresi katlanıyor.

Haberin Devamı

Yekten söyleyelim: İstanbul’da trafik zıvanadan çıktı. Özellikle E-5 ve TEM otoyollarını kullanıyorsanız, her gün ev-iş-ev arasında trafikte en az 2 saat geçiriyorsunuz demektir.

Basit bir hesap yaptık.

Günde 2 saat. Haftada 10 saat. Ayda 40 saat. Yılda 480 saat. Demek ki her yıl 20 gününüzü trafikte harcıyorsunuz. Hiçbir şey yapmadan, sadece durarak!

İster kendi aracınızda, ister serviste, her yıl 20 gününüz sinir harbi içinde geçiyor.

Hem de zincirleme kazalar, kapalı yollar, kar yağışı gibi bir neden olmadan.

Hiçbirimizin bu kadar vakti, haydi daha keskin söyleyelim, bu kadar ömrü yok!

Bunun bir yerel yönetim sorunu olduğu aşikârken trafikten her şikâyet edildiğinde verilen cevap şöyle: “Dünyanın tüm büyük şehirlerinde trafik sıkışık. Mesela Paris’te, New York’ta”. Doğru değil. Yapılan araştırmalara göre İstanbul’dan daha vahim durumda olan tek bir şehir var: Moskova. Paris bu listeye ancak 9’uncu sıradan giriyor. New York ise ilk 10’da yok.

Haberin Devamı

KOŞU BANDI HIZINDA

Her yıl 20 günü çöpe atıyoruz

Navigasyon sistemleri üreticisi TomTom’un araştırmasına göre İstanbullular günde 30 dakikalık yolculuk için yılda toplam 118 saat zaman kaybediyor, bir saatlik mesafeyi ise trafik sıkışıklığı yüzünden ortalama 2 saat 4 dakikada alabiliyor.

Sabahları trafiğin en yoğun olduğu yerler; hem Anadolu hem de Avrupa yakasında Boğaziçi Köprüsü çevresi. Sözü geçen yerlerde ortalama ilerleme hızı sadece 5 km. Bu da sabahları koşu bandının üzerine çıktığımızda yaptığımız hız olabilir ancak.

BEŞ ARAÇTAN BİRİ İstanbul’DA

Trafiğe kayıtlı araç sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla 18 milyon 352 bin 136. Bu taşıtların yüzde 52,1’ini otomobil, yüzde 16,3’ünü kamyonet, yüzde 15,1’ini motosiklet, yüzde 8,7’sini traktör, yüzde 4,2’sini kamyon, yüzde 2,3’ünü minibüs, yüzde 1,2’sini otobüs, yüzde 0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Bunların yüzde 18’i İstanbul’da. Toplam araç sayısı ise 3 milyonu geçmiş durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!