Her 3 kişiden 2'si ağrı çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Her 3 kişiden 2si ağrı çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 14:24

Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de her 3 kişiden 2'si ağrı ile yaşıyor. Kadınlarda oran daha yüksek.<1>Yeni

Haberin Devamı

Klinik Farmakoloji Derneği’nın yaptığı ve Türkiye’nin ağrı haritasının çıkarıldığı araştırma, Conrad Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Prof. Dr. Cankat Tulunay, Türkiye’nin yedi bölgesinde 4 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmanın, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı ağrı envanteri olduğunu açıkladı. Türkiye’nin yüzde 69’unun yani 48 milyon vatandaşın ağrıdan şikayetçi olduğunu dile getiren Tulunay, bu oranın kadınlarda yüzde 74.4, erkeklerde yüzde 63.8 olduğuna işaret etti.

En çok ağrı çeken bölge, yüzde 84,6 oranıyla Doğu Anadolu olurken, en az ağrıya yüzde 56.2 oranıyla Marmara Bölgesi’nde rastlandı.

EN ÇOK BAŞIMIZ AĞRIYOR İLK ASPİRİNE SARILIYORUZ

Türkiye’de en çok şikayet edilen ağrı türü yüzde 29 oranı ile baş ağrısı oldu. Baş ağrısını yüzde 21 ile bel, yüzde 11 ile bacak ağrısı izledi.

Haberin Devamı

Ağrı çekenlerin yüzde 50.9’unun ağrısının nedeninden habersiz olduğu, araştırma ile ortaya çıkan bir diğer sonuç oldu. Araştırma ile, Aspirin’in, yüzde 23 oranıyla ilk başvurulan ağrı kesici olduğu anlaşıldı.

Kadınlar erkeklere oranla genel ve geçici ağrı türü olan akut ağrıyı da kalıcı ağrı türü olan kronik ağrıyı da daha yoğun yaşadığı ortaya kondu.

“BU GECE BAŞIM AĞRIYOR” MİTİ YÜZDE 10’LUK KESİM İÇİN DOĞRU

Kronikleşen ağrıların sosyal hayata etkisi araştırmada ele alınan bir diğer konu oldu. Araştırmaya katılan yüzde 50’lik kesim, ağrı yüzünden yürüme aktivitesinde önemli düşüş gösterdiğini açıklarken, yüzde 37’lik kesimin şikayeti “cinsel performans düşüklüğü” oldu.

Yüzde 10 oranın da bir kesim ise ağrıları yüzünden hiç cinsel ilişkiye giremediğinden yakındı.

Kronik ağrı çeken yüzde 52 oranındaki kesim, sürekli kendini yorgun hissetmekten şikayetçi olurken, yüzde 38’luk kesim, normal olarak işlev göremediği şikayetinde bulundu.

BAZILARI AĞRI ÇEKMEKTENSE ÖLMEYİ TERCİH EDİYOR

Ağrı çekenlerin yüzde 25’i ağrı çekmektense ölmeyi tercih ettiğini belirtti. Yüzde 36’lık oran ise, ağrı çekmektense tüm parasını harcayarak tedavi görmeyi istiyor.

Anlaşılmamak ağrı çekenlerin bir diğer şikayeti. Yüzde 19’luk kesim doktorunun kendisini anlamadığını düşünürken, yüzde 16’lık kesim de iş yerindeki arkadaşlarının ağrılarına sempati ile yaklaşmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Araştırma ile ortaya çıkan çarpıcı bir sonuç da kronik ağrı çekenlerin yüzde 21’inin işini kaybettiği oldu.

DOKTORA GİTME ALIŞKANLIĞINDA SINIFI GEÇTİK

Kronikleşen ağrı çeken vatandaşların doktora gitme oranı yüzde 79’a ulaşıyor. Hastaların yüzde 44’ü düzenli olarak tedavi görüyor. Yüzde 31’lik kesim doktorunun kendisini başka bir doktora göndermesinden, yüzde 22’lik kesim kendi doktorunun tedavisinden rahatsız.

Ayrıca hastaların yüzde 14.3’ü ilacın yanı sıra masajla, yüzde 9’u egzersizle iyileşmeyi deniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!