Hazine gibi bir kütüphane

Güncelleme Tarihi:

Hazine gibi bir kütüphane
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2014 09:34

Refik Ahmet Sevengil Kütüphanesi ve dijital oyun bilgi sistemi çok büyük bir define. Burada Devlet Tiyatrosu’nun 1949’dan beri oynadığı bütün oyunları seyredebiliyor, haklarında geniş bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Büyük bir arşiv var Ankara’da. Dünya çapında bir tiyatro kütüphanesi. Kaynaklara internetten de ulaşılabiliyor: http://95.0.22.114:8088/userPandtgm/kutuphane.php

Refik Ahmet Sevengil Kütüphanesi ve dijital oyun bilgi sistemi 2011 yılında kuruldu. Binası da çok şık. Refik Ahmet Sevengil, bilindiği gibi kalburüstü bir edebiyatçı ve önemli bir araştırmacıydı. Türk tiyatro tarihini etraflıca incelemiş, belgelendirmişti. Devlet Tiyatrosu, kütüphaneye onun ismini vererek gayet doğru bir iş yapmış oldu. Kütüphanede, daha doğrusu o dijital havuzda yok yok. Devlet Tiyatrosu’nun 1949’dan beri oynadığı bütün oyunlar hakkında geniş bir bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Oyunların afişleri, broşürleri ve basında çıkan haberler arşivlenmiş. Oyunların kadrosu, yani kim yazmış, kim yönetmiş, kostümleri kim tasarlamış, kim oynamış vs. hepsi var. Prodüksiyonlarda kullanılan müzik ve ses efektleri ayrı bir dosya olarak saklanmış. İlk dönemkilerin tabii ki yok ama o oyunların da görüntü kayıtları mevcut. Bu, muazzam bir şey. İnternet sitesinde beş dakikalık bir klip izleyebiliyorsunuz. Kütüphaneye giderseniz, tamamını seyretmek de mümkün. Düşünsenize, ne kadar büyük bir define. Devlet Tiyatrosu’nun oynamadığı oyun yok. Oturup seyrediyorsunuz.

Hazine gibi bir kütüphane


Genç kumpanyalar, yeni kurulan tiyatro toplulukları genellikle bir repertuvar sorunu yaşar. Oyun seçme işi oldukça çetin bir iştir. Konservatuvarlarda oyun bilgisi ve tiyatro kuramı dersleri verilir ama tabii ki yetersizdir. Özetle, genç tiyatrocular oyun bulmakta zorlanırlar. Bize akıl danıştıklarında hep aynı şeyi söylüyor, bu kütüphaneye yönlendiriyorum. Muhteşem bir arşiv yaptı Devlet Tiyatrosu. Oyun metinleri de var bu arşivde. Çok büyük emek. Yapanlar sağ olsun. Keşke metinleri kitap haline de getirseler. Ama en azından kütüphanede var. Araştırmacı veya profesyonel olmaya gerek yok. Seyirciler de çok zevk alacak bu arşivden. Sezonun açılmasına az kaldı, sabırsızlanıyoruz. Açalım, bir bakalım. Seyret seyret bitecek gibi bir şey değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!