Haydi erkek çocukları! Rahim ağzı kanseri aşısına

Güncelleme Tarihi:

Haydi erkek çocukları Rahim ağzı kanseri aşısına
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Rahim ağzı kanserinden koruyan HPV aşısının erkeklere uygulanması için ilk resmi izni ABD verdi. FDA (Federal İlaç ve Gıda Kurumu), MSD firmasını, rahim ağzı, vajina ve vulva kanserleriyle siğillerden koruyan aşısını kız çocuklarından sonra, 9-26 yaşlarındaki erkeklere de yapılabilmesi için ruhsatlandırdı.

HPV virüsü erkeklerde de siğillere, daha seyrek olarak da penis ve anüs kanserine neden oluyor. Ancak aşının erkeklere önerilmesinin nedeni sadece onları korumak değil. Gelecekteki partnerlerini ve eşlerini, kendilerinden bulaşabilecek HPV, başka bir deyişle kansere karşı korumalarını sağlamak. Bir anlamda kadınların yükünü hafifletmek.

HPV aşısının erkeklere de önerilmenin nedenini daha iyi anlayabilmek için, kadınların ne çektiğini bilmek gerekiyor: HPV cinsel ilişki ile bulaşan bir virüs. Genital bölgede siğillere, enfeksiyonlara ve kansere yol açan lezyonlara neden oluyor. 100’ün üzerindeki HPV tiplerinden bazıları, rahim ağzı kanserine yol açan enfeksiyonlar yapıyor. Kadınlarda kanserden kaynaklanan ölümlerin ikinci en yaygın nedeni (meme kanserinden sonra) rahim ağzı kanseri. Her yıl ortalama 500 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor. Yaklaşık yarısı hayatını kaybediyor.

SİĞİLLER ÇİFTİ BİTİRİYOR

HPV’nin kanser dışında yol açtığı bir diğer sorun siğiller. Her yıl 32 milyon genital siğil vakasının ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Rahim ağzı kanseri kadını, siğiller çifti “öldürüyor”. Tedaviye rağmen neredeyle yüzde 75’i tekrarlıyor. Sürekli yakılması gerekiyor. Kadını, dolayısıyla çifti psikolojik, sosyal, maddi olarak zorluyor.

CİNSEL TEMAS YETİYOR

Rahim ağzı kanseri aşısı geliştirildiğinden bu yana erkeklere de uygulanması hep gündemde oldu. Çünkü HPV virüsü genellikle erkeklerden kadınlara geçiyor. Erkekte çoğu kere sessizce, bazen fark edilmeden seyrediyor. Bu esnada erkek, birlikte olduğu kadınlara virüsü bilmeden bulaştırıyor. HPV’nin bulaşması için cinsel ilişki şart değil, temas dahi yetiyor. Hatta ihmal edilmiş el hijyeni bile bulaşmayı sağlıyor. Kadınlara geçen HPV, erkeklerdeki kadar hafif seyretmiyor.
Erkekler aşıdan yararlanmaya başladı bile. Avustralya’da yapılan çalışmalara göre, aşılamanın yaygınlaşmasıyla siğillerin görülmesi sıklığı sadece kadınlar değil erkeklerde de yarı yarıya azaldı.

Yan etkisi yok

HPV aşısı canlı bir aşı değil. Aynen hepatit aşıları gibi genetik teknolojiyle hazırlanıyor. Bilinen ciddi bir yan etkisi yok. Sadece, diğer aşılar gibi, yapıldığı yerde lokal ısı artışı ve geçici kızarıklığa yol açabilir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü), aşının yapılmasını öneriyor. 120’ye yakın ülke ruhsat verdi. Bunların 26’sı ulusal rutin aşılama programına aldı ve ücretsiz yapmaya başladı. MSD, aşının Türkiye’de de erkeklere uygulanabilmesi için ruhsat başvurusunda bulundu.

Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı (Çukurova Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı)
İdeal yaş 12


Son yıllarda aşıya karşı gelişen fobileri anlamakta zorlanıyorum. Bugün çiçek, çocuk felci yoksa, çocuklar kızamık ve daha birçok hastalıktan ölmüyorsa bunu aşılara borçluyuz. Ameliyatlar tıbbın aczi. Önemli olan hastalıklar gelişmeden önlemek. Aşı da önlemenin en etkili yollarından.
Rahim ağzı kanserlerinin erken yakalanması için PAP smear testlerine devam edilmesini öneriyoruz. Ancak PAP smear bir tarama testi. Iskalayabiliyor. Üstelik hücrelerin kanserleşmeye eğilimini, yani mevcut durumu tespit ediyor, aşıysa en baştan, kadın henüz sağlıklıyken korumaya başlıyor.
HPV aşısının hem kız hem de erkek çocuklara, ergenlik döneminde yapılması gerekiyor. Özellikle ergenlikte, kız çocukların vajinaları henüz kalınlaşmadığı için virüs hücrenin içine daha kolay girip çoğalıyor. Cinsel ilişki başlamadan aşının yapılması en doğru zaman.
Cinsellik yaşı, Batılı ülkelerdeki kadar olmasa da aşağı indi. Çocuklarımızı korumak görevimiz, dolayısıyla HPV aşısı yaptırmak da. Bence aşı için en ideal yaş 12.
Bir erkeğin hayat boyu en az 4-5 kişiyle ilişkisi olacaktır. Maalesef prezervatif kullanmak korunmak için yetmiyor. Temas HPV’nin bulaşması için yetiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!