Hayal kurma terapisi

Güncelleme Tarihi:

Hayal kurma terapisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bazıları çok bunalınca hayal kurarlar, bazıları da canları sıkıldıkça. Hayalinizin türü ne olursa olsun, her derde deva olur. Yani hayal kurmaya bir çeşit bedava terapi yöntemi de denilebilir...

Arkadaşınız büyük bir heyecan içinde size kurduğu hayalleri ve bunları nasıl gerçekleştireceğini anlatmaya başlar. Siz bu yüreği coşku ve umut dolu arkadaşınızı dinlerken içinizden onun haline üzülürsünüz. Çünkü arkadaşınız gerçekleşemeyeceğine inandığınız hayallerin peşindedir. Ya da siz öyle düşünürsünüz...

Devamlı olarak kurdukları hayalleri yakın çevrelerindeki kişilere anlatanlara biraz da 'palavracı' gözüyle bakılır ve onların olmayacak işleri olduracakmış gibi davranmaları yadırganır. Ama siz siz olun, sakın böyle yanlış bir yargıya varmayın. Hayal kurmanın sınırı olmaz. Dahası hayalleri gerçeğe dönüştürmek de kişilerin o hayale ne derece inandığına ve ona kavuşmak için her fedakarlığı göze alıp almayacağına bağlıdır.

Çocukluk hayalleriyle başlayın

Hayalleri gerçeğe dönüştürmenin belli bir formülü var mı? Kesin bir formülden sözedemeyiz. Fakat hayallerin gerçeklere dönüşmelerini sağlamak uğruna bazı yöntemlere baş vurabiliriz. Bu yöntemler sizi hayallerinize daha sıkı sarılıp, onları gerçekleştirmenin yollarını bulmanıza yardım edebilir. Ünlü psikolog ve yazar Barbara Sheer, hayalleri gerçekleştirmek konusunda şöyle bir fikir ileri sürüyor: ‘‘Eğer şimdi harekete geçmezseniz, çok geç kalmış olursunuz.’’

Barbara Sheer'i dinleyin ve hemen şimdi işe koyulun. Önce geçmişinizin önemli olaylarını gözlerinizin önünde canlandırın. Çocukluğunuzdan bugüne kadar ne hayaller kurmuştunuz? Bunların bir listesini yapın ve gerçekleştirebildiklerinizi (eğer varsa) işaretleyin. Eski günleri anarken, kendinizi hayal dünyasında bulacaksınız.

Geçmişle hesaplaşmayı tamamladıktan sonra bugünün değerlendirmesine başlayın. Gelecekte neler yapmak istediğinizi not edin. İçinizden bir ses, ‘‘Bunlar boş hayaller, budalalık ediyorsun’’ diye sizi uyarsa bile o sesi duymazlıktan gelin. Hayallerinizi sıraladıktan sonra bunların arasından sizi en fazla heyecanlandırıp heveslendireni seçin. Artık bu hayalinizi gerçekleştirmek için kolları sıvamanın zamanı gelmiş demektir.

Hayallerle haşır neşir olurken, bir sıralama yapın. Önce gerçekleşmesi kolay olan ve diğerlerine oranla basit sayılabilen hayalleri gündeme getirin. Birinci adımı attıktan sonra sıra ikinciye gelecek. Bu şekilde hayal gerçekleştirme operasyonunu geliştirin.

Bu arada çevrenizde, iş yerinizde tanıdığınız kişiler arasında hayallerini gerçekleştirip başarıya ulaşmış kişilerle görüşün. İnsanlar, doğalarının gereği başarılarını başkalarına anlatmaktan zevk alırlar. Bu başarı öyküleri, size ilham kaynağı olacaktır.

Bazı konularda bilginizin yetersiz olması da sizi umutsuzluğa düşürmesin. Bilmediklerinizi öğrenmenin bir yolunu mutlaka bulabilirsiniz. Bu biraz zaman alsa da hedefe ulaşmak uğruna biraz daha beklemeyi göze alabilirsiniz.

Eğer bir hayalinizi gerçekleştirmeniz iyice imkansız görünüyorsa, o hayale yakın olan bir konuya eğilin. Örneğin diyelim ki, çocukken veteriner olmayı isterdiniz. Ama sonunda kendinize çok farklı bir meslek seçtiniz. Hayvanlarla ilgilenmek en büyük hayalinizdi. O halde neden boş zamanlarınızda hayvanlarla ilgilenmiyorsunuz? Ev hayvanlarının bakımı hakkında yazılmış kitapları, makaleleri okumak size çok şey kazandırabilir.

Engellere karşı direnç

Karşınıza çıkan engeller asla moralinizi bozmasın. Herkes, hayatı boyunca pek çok engel ile karşılaşır. Bunları bazen aşar, bazen de aşamaz. Siz engelleri aşmak için elinizden geleni yaptığınıza inanıyorsanız, mesele yok. İnsan gerçekten isterse, en büyük engelleri bile aşmanın bir yolunu bulabilir. İsteklerinizin hemen yerine gelemeyeceğini kabul ederseniz, engellerin aşılması sırasında harcayacağınız zamanın önemi olmaz.

Hayallerinizin sizin için ne kadar büyük önem taşıdığını ailenize, sevdiklerinize anlatın. Yakınlarınızdan destek almayı başarırsanız, önemli bir sorun çözümlenmiş olur. Unutmayın, insanlar, başkalarının hayallerinin bir parçcası olmaktan hoşlanırlar. Özellikle sevdikleri kişilere yardım etmek isterler. Ailenizi ve sevdiklerinizi de yanınıza alınca, hayallerinizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olursunuz.

Bir hayali gerçekleştireceğim diye kendinizi paralamanızı önermiyoruz. Ne yazık ki bazı hayaller gerçekleşmeyebilir. Her türlü çareyi deneyip de olumsuz sonuç alırsanız, hayalinizden vazgeçip bir başka hayalin peşinde koşabilirsiniz.

Katı kuralcı ve bilim tutkunu kişiler sizi ‘‘Hayal peşinde koşma, doğru değil’’ diye uyarabilirler. Hayal peşinde koşmak, bir bakıma insanın kendini geliştirmesi, yenilemesi demektir. Hepimiz kendimizi geliştirmeli, yenilemeliyiz. Şunu unutmayın ki, çağa ayak uydurmak ancak hayalleri gerçekleştirmekle mümkün olur...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!