Hatay'ın yarım asırlık ipekçisi markalaştı

Güncelleme Tarihi:

Hatayın yarım asırlık ipekçisi markalaştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 11:24

Hiç okul yüzü görmemesine rağmen çocukluğundan itibaren baba mesleği ipek böcekçiliğinde kendini yetiştiren Hataylı Hasan Büyükaşık, 65 yıl sonra markalaşarak, Fransa ve Çin başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Harbeye beldesinde, ilkel yöntemlerle yaptığı ipek böcekçiliğini, günün gelişmelerine ayak uydurarak, 8 çocuğuyla birlikte sürdüren Hasan Büyükaşık (73), azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını kanıtladığını vurguladı.

İlkel yöntemlerle öğrendiği ipek böcekçiliğini artık, modern yöntemlerle sürdürdüğünü ifade eden Büyükaşık, “Çocuk yaşlarda iplik çekme ocaklarına giderek kozadan çıkan ipek böceklerini hayranlıkla izlerdim. Bu hayranlığım nedeniyle babamın yanından hiç ayrılmıyordum. Bu uğurda hiç okula gitmedim, ancak mesleğime dört elle sarıldım. Babamdan alıp biriktirdiğim harçlıklarla kendime iplik çekme ocağı aldım ve ben de üretime başladım” dedi.

Babasından sonra mesleğini bu kez 8 çocuğuyla birlikte sürdürmeye başladığını, çocuklarına bu mesleğin sevgisini aşıladığını anlatan Büyükaşık, şunları kaydetti:
“İpek böcekçiliğinde 65 yıllık mücadele ile de olsa marka olmayı başardım. Bu uğurda verdiğim mücadeleden de esinlenerek, markamın adını (Yılmaz) yaptım. İlkbahardan yaz aylarına kadar yaptığımız çalışmalarda yaklaşık 400 kilo ipek elde ediyoruz. Elde ettiğimiz ipekleri işleyerek yüzde 70'ini Fransa ve Çin başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine (Yılmaz) markasıyla gönderiyoruz.”

Haberin Devamı

Hasan Büyükaşık, yurt içi ve yurt dışında fuarlara da katıldığını belirterek, ipekten yaptığı kravat, gömlek ve şal gibi ürünlerle bugüne kadar 40 ödülün sahibi olduklarını ifade etti.

İpek böcekçiliğinin doğduğu yerin Çin olduğunu, Türkiye'de ise bin 500 yıllık geçmişinin bulunduğunu anlatan Büyükaşık, “Son yıllarda suni ipeklerin yaygınlaşmasıyla bu mesleği sürdürenlerin sayısı parmakla sayılacak kadar az kaldı. Yaptığımız bu çalışmayla yok olmaya yüz tutan bir mesleği de yaşatmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!