Hastanedeki gizli tehlike ?

Güncelleme Tarihi:

Hastanedeki gizli tehlike
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Temizlik koşullarının yeterli olmaması ve hasta bakımına özen gösterilmemesi nedeniyle ortaya çıkan hastane enfeksiyonları doktorların korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Hastaneye yattıktan en az 72 saat sonra ortaya çıkan ‘hastane enfeksiyonları’, dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerine ve yeni antibiyotiklerin gelişmesine rağmen giderek büyüyen, bazen ölümle de sonuçlanan büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Tedavi olmak üzere hastaneye yatan hastaların ilaç tedavileri veya ameliyatlarının başarısını olumsuz etkileyen hastane enfeksiyonları, sağlık hizmeti veren kurumları en çok korkutan olayların başında geliyor.

Türk İnfeksiyon Vakfı Danışma Hekimi Dr. Metin Punar, hastane enfeksiyonlarına yol açan nedenlerin başında bakterilerin geldiğini belirterek, ‘‘Bu bakteriler sık kullanılan ve nispeten daha ucuz olan antibiyotiklere genellikle dirençli. Hastaların tedavi edilememesinin yanında daha pahalı antibiyotikler gerektiği için mali sorunları da beraberinde getiriyor. Uygulanan tedavilerin ve ameliyatların başarısız olmasının en önde gelen nedeni sayılıyor’’ dedi.

Hastane temizliği önemli

Yaş fonsiyonu, gizli kanser ve şeker gibi hastalıklar, hastanede kalış süresinin uzaması, geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılması, kalıcı sonda uygulanması ve hastane personelinin ellerini iyi yıkamamasının hastane enfeksiyonları riskini artırdığını söyleyen Dr. Punar, ‘‘Bu enfeksiyonların azaltılmasında en büyük görev hastanelere düşüyor. El yıkama, hastanelerin su ve deterjanlarla temiz tutulması, yoğun bakım ünitesi ve ameliyathane gibi özel yerlerin evrensel standartlara uygun olarak temizlenmesi, servislerde temiz ve kirli malzemelerin ayrı yerlerde tutulması, hastane temizliğinin uygun yapılması hastanelerin uyması gereken kuralların başında geliyor’’ diye konuştu.

Hastanede meydana gelen enfeksiyonların yüzde 40 idrar yoluyla ilgili sorunlar. Sondalı hastalarda enfeksiyon, hastanın genellikle kendi mikroplarıyla veya hastanede sonra etrafında bulunan mikroplarla gelişiyor. Cerrahi yara enfeksiyonları, operasyonla ilişkili olarak ameliyattan sonra ortaya çıkıyor. Yaraya göre değişmekle birlikte yüzde 2-7'lik bir enfeksiyon riski bulunuyor. Ameliyathane koşullarının steril olmaması, ameliyat süresinin uzun olması, yaş ve şişmanlık riski artırıyor. Hastanede oluşan zatürreeler, hastane enfeksiyonlarına bağlı en sık ölüme yol açmaları ile diğerlerinden ayrılıyor.

Yılda 60 bin kişi hayatını kaybediyor

ABD'de hastaneye yatan her hastadan 10'u enfeksiyon kapıyor. Bu enfeksiyonlar kimi zaman ölüme neden oluyor. ABD'de hastane enfeksiyonları yatış süresini ortalama dört gün uzatıyor; direkt olarak yılda 60 bin kişinin ölüme yol açıyor. Türkiye'de bu konuda az sayıda çalışma yapılmış ve hastane infeksiyonlarına bağlı olarak hasta başına ortalama 1582 dolarlık bir ek harcama saptanmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!