Hangi mevsimde hangi balık

26 Kasım 2010 - 10:45Son Güncelleme : 26 Kasım 2010 - 16:40

Aylara göre hangi balıkları tüketmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Kurduğu balık lokantası zinciriyle ismini duyuran Fevzi Çimşit (Fevzi Hoca), aylara göre tüketilebilecek balıkları anlattı. Balık türleri ve pişirme şekilleri konusunda 3 kitap yazan Fevzi Hoca, her mevsim ve ayın kendine göre karakteristik özellikleri olduğunu, bunun balık kalitesini, lezzetini ve miktarını etkilediğini söyledi.

Ekim ayında, yaz mevsimini Karadeniz'de geçiren balıkların Marmara'ya göçe başladığını ifade eden Çimşit, “Bu nedenle balık bol miktarda çıkar. Palamut ve lüferin yağlanıp lezzetlendiği dönemdir. Ayrıca çinekop, eşkina, levrek, mezgit, barbunya, istavrit, zargana balıkları da bol miktarda çıkar” dedi.

İçinde bulunduğumuz Kasım ayında ise “sofraların gülü, balıkların şahı, gönüllerin sultanı, güler yüzlü” hamsinin sahneye çıktığını dile getiren Çimşit, “Ayrıca lüfer, eşkina, çinekop, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar ve çok lezzetli durumdadır” diye konuştu.

Sakallanan hamsi Şubat'ta gider

Aralık ayında da hamsi, palamut, lüfer, çinekop, kalkan, barbunya, mezgit ve istavritin bol ve lezzetli olduğunu vurgulayan Çimşit, şöyle devam etti:

“Ocak ayında hamsi tam yağlı durumdadır. Mezgit, çinekop, palamut, tirsi, zargana ve istavrit hem lezzetini korur hem de bol miktarda tutulur. Şubat ayında ise hamsi yağını ve lezzetini kaybedip sakal bırakmaya başlayınca bizim de ona olan ilgimiz azalmaya başlar. Bunu hisseden hamsi tekrar Azak Denizi'ne yol almaya başlar. Bunun yerini kalkan balığı doldurur. Ayrıca istavrit, zargana, mezgit yine sofralarımızı süslemeye devam eder.”

Çimşit, mart ayında tirsi, kalkan ve kefalin lezzetli olduğunu dile getirerek, “Bu ayda barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir. Mezgit, zargana, istavrit yine sofraları süsler” dedi.

Kalkan ve barbunyanın en bol ve en lezzetli ayının Nisan olduğunu anlatan Çimşit, “Eskina, karagöz, mezgit, istavrit yine bol çıkar. Eşkinanın en az kalkan kadar lezzetli olduğu dönemdir” diye konuştu.

Haziran'da balık azalmaya başlar

Fevzi Çimşit, diğer aylara özgü balıkları ise şöyle sıraladı:

“Mayısta kalkan, barbunya, iskorpit bol miktarda çıkar. İskorpit görüntü olarak çirkin, sevimsiz, ayıklanması da zahmetli olmasına karşın buna değer. Çünkü eti beyaz ve lezzetlidir. Özellikle çorbası ve buğulaması çok güzel olur. Mezgit ve istavrit yine bizimledir.

Haziran, balığın azalmaya başladığı aydır. Mezgit, levrek, az da olsa barbunya çıkar. Ancak bu ayda en güzel balık karagözdür. Karagöz haziran ayında yağlanıp lezzetlenmiştir. Temmuz ise balığın en kıt olduğu aydır. Levrek ve çipurayla bu açık kapatılmaya çalışılır. Mezgit, istavrit azalmakla birlikte yine sofralarımızı süsler. Ağustosta çingine palamudu sezonu açar. İskorpit, izmarit, zargana, mezgit ve istavrit, balık sevenlerledir. Eylülde de palamut, yağmur suyunu yedikçe irileşmeye başlar. Tam yağlanmadığından ızgarası tercih edilmez. Genelde tava ve ekşilisi tercih edilir. Lüfer tezgahlarda yavaş yavaş görünür. Tirsi, izmarit, mezgit, barbunya, istavrit, zargana bol miktarda çıkar.”

Etiketler:
Okuyucu Yorumları { Toplam 11 Yorum }
  • Papua Newguinea 14.11.2010 22:48:37
    Sabah sahile çıktım. Deniz kırmızıydı. Mevkii Yeşilköy.<br>Benden söylemesi.<br>Ha bir de keskin bir kimyasal koku vardı.
  • metin sayilir 14.11.2010 19:58:32
    KARDESIM NE DE GÜZEL ANLATIYORSUN MEVSIMINE GÖRE BALIK YEMELI DIYE BENIM HALKIM ETI YIYEMIYORKI ALTIN FIYATINA MEVSIMINE GÖRE BALIK YESIN.TÜRKIYENIN ÜC TARAFI DENIZLE CEVRILI BALIK ETI YEMIYEN KAC YÜZBIN INSANLAR VARDIRMEMLEKETIMDE.
  • yavuz kocabalkan 14.11.2010 19:32:40
    sayın çimşit sanırım her haziranda yaglanan ve denizlerimizde hamsiden sonra en çok tutulan SARDALYA yı unutmuş gibi görünüyo,hele ki asma yapragındaki ızgarası mükemmel olur,üç tarafımızın denizlerlle çevrili olmasına ragmen hala denizcilik bakanlığının olmaması
  • Anıl Bilge 14.11.2010 18:42:23
    ekim - ocak arası çinekop yenebilir diyor ya, çinekop lüferin hanüz yavrulayamamış halidir ve lüferin soyu tükenmektedir. çinekopu böyle yemeye devam edersek birkaç seneye lüfer diye bir şey kalmayacak.
  • DERYA TULUMBACI 14.11.2010 17:38:14
    Günlük yaşıyan biz insanlar bugünü düşünmekten yarını düşünemez olmuşuz. Lüfer diyiyoruz ama nerede . Kalkan diyiyoruz nerede. İlerde hamside çıkmıyacak. Tüm türkiye balıkçıları en az 2 hatta 3 yıl finanse edecek ve balık avlama yasağı olacak. O zaman görün balık bolluğunu .
  • Yüz Yılın Devlet Adamı MUSTAFAKEMALATATÜRKÜNİZİNDEYİM 14.11.2010 17:31:27
    Torik, Zindandelen, Kofana, dil balığı, gümüş ve pisi balığını unutmuş.
 
HaberlerFenerbahçeGalatasarayburçniobePKKAlmanyaistanbul