Hakemlerin kötü yönetiminin 4 nedeni

Güncelleme Tarihi:

Hakemlerin kötü yönetiminin 4 nedeni
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 00:10

BİTNEL’in hataları hem güncel hem de yıllara dayanan kronik büyük sıkıntılardan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

MHK yönetimleri, hakemlerin ‘yabancı eğitmenleri’ değişiyor, maddi manevi yüksek destek veriliyor ama yine de hatalar bir numaralı tartışma konusu... Neden? Bu sorunun cevapları özelde Bitnel’in skandal yönetimini, genelde de hakemlerin kötü yönetimini açıklayacak nitelikte...Hakemler, son bir iki yılda ‘elit’ olma ve iyi para kazanma baskısı altına girdi. Elbet bunun dışında başka başka sorunlar da var. Yakından bakalım...

SÜPER ŞÖHRET VE PARA HIRSI

1- “Parayı veren düdüğü çalar” derler ancak hakemeler için bu sözü, “Parayı düşünen hakem düdüğü iyi çalamaz” diye çevirebiliriz! Çünkü artık Süper Lig hakemi olmak, şöhretin yanı sıra çok da iyi para kazandırıyor.

HAKEM SAYISI 42’DEN 22’YE DÜŞECEK 

2- Halihazırda 42 Süper Lig orta hakemi bulunuyor. Fakat gelecek sezon büyük bir tırpan vurulacak ve bu sayı 22’ye düşürülecek. Meşhur söz de, “Düdüğü çalan parayı kazanır”a evrilecek. Hele de profesyonel hakemse!

Haberin Devamı

PROFESYONEL DÜDÜK 40 BiN ALIYOR

3- Çünkü profesyonelliği tercih eden bir hakemin aylık kazancı 40 bin liraya yaklaşıyor. 15 bin lira sabit maaş alan profesyonel bir hakem, ayda en az 4 maç yönetirse 40 bin liraya kadar bir kazanca ulaşabiliyor.

ELiT 22 HAKEM iÇiNE GiRME YARIŞI

4-HEM Süper Lig hakem sayısının 22’ye düşecek olması, hem de bu hakkı elde edeceklerin iyi para kazanacak olması, büyük bir rekabet ve buna bağlı olarak da baskı oluşturuyor. Bitnel’i etkileyen faktörlerden biri de buydu.

MESLEKi KISKANÇLIK YARDIMI ÖNLÜYOR

5- Maçlardaki 5. ve 6. hakemler, daha az para kazanıyor. Mesleki kıskançlık da devreye girince bu hakemler, “Madem orta hakem benden daha iyi kazanıyor, o halde doğru kararı da o versin” zihniyetine yenik düşebiliyor.

FUTBOLCULAR DA DÜRÜST DEĞiL

6- Sahadaki 22 futbolcu, hocalar, yöneticiler ve tribünler de hakemleri psikolojik baskı altanı alarak hataya zorluyor. Bitnel’in yanlış penaltı düdüğü çalmasında darbe olmadığı halde kendini yere atan futbolcunun payı yok mu?

GÖRDÜĞÜNÜ ÇALDIRACAK iKLiM LAZIM

7- Sorun yine bir ‘kurban’ verilerek çözüldü. Serdar Çakman, Ali Aydın ve Deniz Çoban da sistemin bedelini tek başına ödedi. Oysa gördüğünü çalmalarını sağlayacak iklim sağlanmadıkça daha bir çok hakem kırmızı kart görür!

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!