Güzel burun yapan cerrah Türkiye’de asla aç kalmaz!

Güncelleme Tarihi:

Güzel burun yapan cerrah Türkiye’de asla aç kalmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2005 00:36

Estetik cerrahide burun düzeltme ameliyatları yerini komple profil düzeltme ameliyatlarına bırakıyor. ‘Profiloplasti’de burunla birlikte alın, çene gibi yüzün diğer bölümleri de elden geçiriliyor. Kimi zaman burundan artan kıkırdak kullanılıyor.

International Hospital Plastik Cerrahi Ünitesi Direktörü Dr. Nuri Soysal ‘Ne kadar küçültülse de, küçük çeneli birine burnu hep martı gagası gibi gelir. Bunun için ameliyatta çenesine küçük bir ek yapıp sorunu gideriyoruz’ diyor.

n Ameliyat için başvuranın, ‘Ben şöyle burun istiyorum’ demesi yeterli mi? Hastanın talebi dışında başka kriterler var mı?

- Ameliyatın başarısını deri, kemik, kıkırdak yapısı etkiliyor. Ameliyatı planlarken hasta beklentisinin yanı sıra sosyal durumunu, deri yapısını, cinsiyetini gözönünde alıyoruz. 17-18’den küçük erkekleri, 16-17’den küçük kadınları ameliyat yapmıyoruz. Yüz ve burun gelişiminin tamamlanmasını, yüzlerine alışmalarını, isteklerinin netleşmesini bekliyoruz.

n Türkler deri, kemik, kıkırdak yapısı açısından avantajlı mı?

- Sadece Karadenizliler değil, ülkenin her yerinden burun ameliyatı olmak üzere geliyorlar. Türklerin burun derisi kalın ve yağlı, yani problemli. Vakalarımız ince ve açık renklilere göre daha zor. Güzel burun ameliyatı yapan bir plastik cerrah bu ülkede asla aç kalmaz!

n Derinin rengi ameliyatı nasıl etkiliyor?

- Yağlı, kalın ve koyu renk derili bir burun ameliyatından istenen sonucu almak, ince, beyaz tenli ve az yağlı deriye göre çok daha zor. Kalın derili, yağlı bir burundan incecik burun yapma şansı yok. Deriyi belli oranda inceltebilirsiniz. Şişler daha uzun sürer. Bu nedenle de hastaların beklentilerini normal boyutlara çekmek istiyoruz.

ELLERİNDE BİLGİSAYAR ÇİZİMİYLE GELİYORLAR

n Hasta beklentisini normale çekemediğiniz, ‘bu ameliyatı yapmam’ dediğiniz oluyor mu?

-Birçok hasta rötuşlanmış fotoğraf, bilgisayar çizimiyle gelip ‘bunu istiyorum’ diyor. Beklentiyi netleştirmek önemli. Ama bunu deri, kıkırdak, yaş nedeniyle yerine getiremeyebiliriz. Kişiler çok abartılı, ameliyat edildiği belli burun isteyebilir. Doğala yakın sonuç elde edebilmek için ikna etmeye çalışırım. Sonuçtan mutlu olmayacağını bildiklerime ‘kusura bakma, yapamam’ dediğim çok oldu.

n Profiloplastide yapılan nedir?

- Alın-burun, dudak-burun, çene-burun oranlarına bakıyoruz. Sadece burnuna odaklanmış olanlar çoğu kez profil yapısını incelemeden cerraha başvurur. Oysa profili oluşturan alın, burun, çene ucundan birindeki büyüklük veya küçüklük diğerlerinin de farklı görünmesine yol açar. Çenesi küçük olanlar burnunu iri hisseder. Dünyanın en güzel burnunu yapsak ‘martı burnu’ndan kurtulamadığını düşünür. Oysa ameliyatta buru biraz küçültüp, çene ucuna yapılacak basit ekle sorun çözülüyor. Ya da basık alnı biraz şişiriyoruz.

n Çeneyi nasıl büyütüyorsunuz?

- Yaklaşık 7-8 senedir, burundan çıkan kemik ve kıkırdak dokularını çene ucuna ekliyorum. Aynı seansta, ağız içinden, dişlerin dibinden küçük bir delik açarak burundan çıkan dokularla çeneyi düzeltiyorum. Aynı seansta bu operasyonu yapmazsak başka bir ameliyatla kaburgasından veya kalçasından, kemik, kıkırdak almak lazım. Bir başka alternatif de yapay materyaller koymak. Yağ kullanan cerrahlar da var.

DOKTORUN GÖSTERECEĞİ FOTOĞRAFLAR ALDATICI

n Estetikten sonra nefes alamayanları duyuyoruz, hatayı düzeltmek mümkün mü?

- Burundaki sorunu saptayıp daha sonra ameliyat yapmak gerekir. Burun içindeki konka adı verilen dokular alerjik nedenle şişip nefes almayı engelleyebilir. Burun kanatlarının içeri bükülmesi nefes yolunu daraltır. İlk operasyonda sonuç alma ihtimali yüksektir. İkinci, üçüncü operasyonlarda şans azalır. Dokular tahrip olur. Kulak ya da kaburgadan doku almak gerekir.

DOMUZ BURUN DELİĞİ İSTENMİYOR

Dünyada burun ameliyatlarının felsefesi değişti. Artık amaç doğal görünüme yakın sonuç. ‘Domuz burun deliği’ istenmeyen sonuç kabul ediliyor. Fark edilebilir ameliyatlar da... Olabildiğince abartısız, yüz oranlarına yakın, ameliyat edildiği belli olmayan burunlar gözde.

Daha kaslı görünmek isteyen erkekler silikon taktırıyor ama ben tavsiye etmiyorum

Daha atletik gözükmek isteyen erkekler ve Jenifer Lopez poposu hayal eden kadınlara silikon protezler takılıyor. Erkeklerdeki daha az gelişmiş kas grupları için kullanılan silikon implantlar birçok kez sorun çıkarabiliyor. Pek çoğu kısa bir süre sonra yer değiştiriyor. Dışarı çıkabiliyor. Bu nedenle kullanmıyorum, tavsiye de etmiyorum. Daha kaslı, kalkık popolu görüleyim derken önceki halinden daha vahim boyutlarda izlerle baş başa kalıyorlar.

Laboratuvarda deri dokusu üretiliyor

Estetik ameliyatlarda vücuttaki sorunlu yerleri düzeltmek amacıyla kullanılan dolgu malzemeleri çok çeşitli. Kişiden alınan yağ ve dokular yeterli gelmezse, kollagen, hyaluronik asit, sentetik materyallere başvuruluyor. Gerektiğinde kişiden alınan dokuyla, laboratuvarda dolgu malzemesi üretiyoruz. Kulak memesinin arkasından alınan minik bir doku parçasından fibroblast 2-3 haftada üretiliyor. Sonra enjeksiyonla kişiye naklediliyor. Bu sayede çizgi ve çukurlar doluyor. Etkisi 1-3 sene sürüyor. Ciddi bir cerrahi işlem grektirmemesi, uzun etki süresi, hastanın hücresinin kullanılması, alerjik reaksiyonlara yol açmaması, doğal sonuçları nedeniyle avantajlı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!