Ramazan ne zaman başlıyor?

Güncelleme Tarihi:

Ramazan ne zaman başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 17:38

İslam dünyasının en kutsal ayı olan Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Geçtiğimiz 7 Nisan gecesi Regaib Kandili ile mübarek üç aylara girmiş olduk.Müslümanların en önemli bayramlarından olan Ramazan Bayramı hangi günlere denk geliyor? İşte 2016 Ramazan Bayramı başlangıç tarihi ve Ramazan Bayramı tatili ve detaylar...

Haberin Devamı

İslam dünyasının en kutsal aylarından biri olan mübarek 11 Ayın Sultanı Ramazan ayı 2016 yılında 6 Haziran Pazartesi günü başlıyor. Kadir Gecesi ise 1 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. 4 Temmuz 2016 Pazartesi günü Ramazan Ayı'nın son günü olacak. 

Ramazan veya Ramazan ayı, Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir. Ramazan, "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır. Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir: Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Haberin Devamı

İslam öncesi Arap ay takviminde Temmuz-Ağustos aylarına verilen isimdir. Bu takvimde aylar 12+1 sistemi (3 yılda bir ilave edilen 1 ay) sayesinde en fazla 30 günlük kaymalarla yılın aynı zamanlarında yaşanmaktaydı. Günümüzde Ramazan ayının zamanı Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvim'e göre belirlenir.

Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.

Ömer'in hilafeti zamanında Arap Yarımadası'nda; Persler, Romalılar ve başka medeniyetlerin kullandığı güneş ve ay takvimleri kullanılmaktaydı. Hicaz-Asir bölgesinde ise hem güneş hem de ay takvimi kullanılıyordu. Takvim oluşturma fikri ortaya çıkınca yapılan istişareler sırasında sahabeden Ali bin Ebu Talib, oluşacak takvimin peygamberin Medine'ye hicretini başlangıç tarihi olarak önermiştir. Bu görüş kabul edilmiştir fakat peygamberin hicretinin ay takviminin ilk ayı olan Muharrem'e değil de Rebiulevvel'e denk gelmesi sonucunda tarih geriye alınmıştır. Buna göre Hicrî takvimin başlangıcı miladî 23 Temmuz 622'ye denk gelir, yılın dokuzuncu ayı da böylece Ramazan olur. Ramazan ayından önceki hicrî ay Şaban, Ramazan'dan sonraki ay ise Şevval ayıdır.

Haberin Devamı

Hicrî takvimin salt ay takvimi olması sebebiyle, bu takvimdeki ayların mevsimlerle ilişkisi yoktur; yani her ay güneş takvimine göre her yıl pozisyonu değişir, ve böylece aylar mevsimler arasında gezinir - belirli bir mevsimin ayı olmazlar. Bu sebeple Ramazan ayı ve oruç dönemi her yıl değişir.

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185)
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

Haberin Devamı

Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemeğe ve bu yemeğin yendiği zaman aralığına sahur denir. Gün sonunda akşam ezanı okununca orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.

2016 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
2015 yılında 18 Haziran'da başlayan Ramazan-ı Şerif, bu yıl 12 gün daha erken başlayacak. On Bir Ayın Sultanı olan Ramazan ayı bu yıl 6 Haziran'da başlayacak. 6 Haziran 2016 tarihinde başlayan Ramazan'ı Şerif, 4 Temmuz'da son bulacak. Arefe günü olan 4 Temmuz Pazartesi gününün akabinde, Ramazan bayramının ilk günü Salı günü başlayacak ve 7 Temmuz Perşembe günü sonlanacak.

2016 Resmi Dini Günler ve Haftalar hangi tarihlerde olacak ?
- 8 Nisan 2016 - Cuma Günü | Üç Ayların Başlangıcı
- 6 Haziran 2016 - Pazartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı
- 1 Temmuz 2016 - Cuma Günü | Kadir Gecesi
- 4 Temmuz 2016 - Pazartesi Günü | Arefe
- 5 Temmuz 2016 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 1. Gün
- 6 Temmuz 2016 - Çarşamba Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün
- 7 Temmuz 2016 - Perşembe Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün
- 11 Eylül 2016 - Pazar Günü | Arefe
- 12 Eylül 2016 - Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 1. Gün
- 13 Eylül 2016 - Salı Günü | Kurban Bayramı 2. Gün
- 14 Eylül 2016 - Çarşamba Günü | Kurban Bayramı 3. Gün
- 15 Eylül 2016 - Perşembe Günü | Kurban Bayramı 4. Gün
- 2 Ekim 2016 - Pazar Günü | Hicri Yılbaşı
- 11 Ekim 2016 - Salı Günü | Aşure Günü

BAKMADAN GEÇME!