KKM’de gerileme dönemi

Güncelleme Tarihi:

KKM’de gerileme dönemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2023 07:00

Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında zorunlu karşılık oranlarını yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkardı. Bu karar altı ay vadeli KKM hesapları için geçerli olacak. Bir yıl ve üzeri vadelilerde oran yüzde 5 olarak belirlendi. KKM hesaplardan çıkışı teşvik etmesi beklenen kararın ardından bankacılık çevreleri, TL mevduat faizlerinin yüzde 40-45 bandında yaygınlaşacağı tahmininde bulunuyor.

Haberin Devamı

TL mevduatı desteklemek için Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında zorunlu karşılık oranları vadeye göre farklılaştırıldı. Temmuz ayında KKM hesaplarının tümüne yüzde 15 zorunlu karşılık getirilmişti. Yeni kararla altı aya kadar KKM için zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e çıkarıldı. Bir yıla kadar vadeli, bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bu kararın ardından bankaların 6 aydan daha az vadeli KKM hesaplarından çıkışı daha çok teşvik etmesi bekleniyor. Bankalar için 6 aydan düşük vadeli KKM hesabı daha maliyetli hale geleceği için, vatandaşı TL mevduata yönlendireceği tahmin ediliyor.

TL VADELİ MEVDUATA DESTEK

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bankacılarla olan görüşmesinde konunun gündeme geldiği belirtilirken, amacın sistemdeki TL vadeli mevduatı desteklemek olduğu belirtildi. Bankalar Birliği ile yapılan görüşme sonrasında yapılan açıklamada söz konusu toplantıda, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, bankacılık sisteminde Türk Lirası’nın ağırlığının artırılmasına yönelik olarak sektördeki son durum ve geleceğe ilişkin beklentilerin görüşüldüğü kaydedilmişti. Açıklamada “MB Başkanı Hafize Gaye Erkan, bankacılık sektörünün varlık ve yükümlülüklerinde Türk Lirası cinsi kalemlerin ağırlıklarının artırılmasına yönelik uygulamalardaki kararlılıklarını vurgulamıştır” denilmişti. Bankalar Birliği ile görüşmede TL mevduatın artırılmasının gündeme geldiğini dile getiren kaynaklar, amacın hem sistemdeki fazla TL likiditeyi çekmek hem de TL mevduatı desteklemek olduğunu, genel olarak atılan adımların tümünün TL’nin payını artırmak için yapıldığını dile getirdiler. Zorunlu karşılık adımı ile yaklaşık 300 milyar liralık likidite fazlasının piyasadan çekilebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

KKM’de gerileme dönemi

Hafize Gaye Erkan

HESAPLAR DÜŞÜŞTE

Ağustos ayında 3.4 trilyon liraya yükselen KKM hesaplarında atılan adımların da etkisiyle gerileme trendi görülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 18 Ağustos haftasında 3 trilyon 407 milyar lira olan KKM hesapları, 25 Ağustos haftasında 3 trilyon 368 milyar liraya, 1 Eylül haftasında 3 trilyon 348 milyar liraya geriledi. 8 Eylül haftasında da gerileme trendi devam etti ve KKM hesapları 3 trilyon 332 milyar liraya düştü. Son bir haftada KKM hesaplarındaki gerileme 15 milyar 719 milyon lira olurken, tepe nokta 18 Ağustos’tan itibaren ise toplam gerileme 75.3 milyar liraya ulaştı.

Haberin Devamı

KKM’de gerileme dönemi

‘MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 40-45’E YAYGINLAŞIR’

KKM ile ilgili temmuz ayından itibaren bazı adımlar atıldı. Temmuzda önce yüzde 15 karşılık getirildi, ağustos ayında da yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefine son verildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararla da zorunlu karşılık oranları vadeye göre farklılaştırıldı. Merkez Bankası’nın attığı adımlar sonrasında TL mevduat faizlerinin yüzde 40-45 oranlarına çıkabileceği belirtiliyordu. Bazı bankalarda yüzde 40’ın üstü faiz verilmeye başlanmıştı. Bankacılık çevreleri KKM’ye uygulanan zorunlu karşılık oranlarının farklılaşmasının ardından TL mevduata verilen faizin yüzde 40-45 bandında yaygınlaşmasının beklenebileceğini kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!