Bilgisayar oyunu 40 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar oyunu 40 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2001 11:54

Bilgisayarların popülerleşmesinde büyük payı olan bilgisayar oyunları 40. yaşını kutluyor. 1961 yılının yaz ayında Boston'da bir grup genç tarafından geliştirilen ilk bilgisayar oyunu "Spacewar - (Uzay savaşı)" çok basit komutlarla oynanabiliyordu. Bugünse ses ve görüntü kalitesinin sürekli geliştiği, üç boyutlu oyunlar oynanıyor.

Haberin Devamı

Amerika'da Kennedy'nin başkan olduğu, Almanların ülkelerini ikiye bölen bir duvarla yaşamaya başladığı yıllarda Boston'da bilgisayar programcısı küçük bir grup, ilk bilgisayar oyununu icat etmek üzereydi. Grubun 40 yıl önce geliştirdiği ve oyuncuları dünyayı kurtarmaya çalışan "Spacewar!", oyun endüstrisinin atası oldu.

OYUN BAŞLIYOR
40 yıl önce bilgisayarlar çok büyük, hantal, uğultuyla çalışan ve beyaz önlüklü bilim adamlarının kullanabildiği makinalardı. Ancak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) geliştirilen TX-0 gibi bilgisayarlar bu durumu değiştirmeye başladı. Tüplerin yerine transistörlerin kullanılması, klavyeyle komut girilebilmesi bilgisayarların çehresinde devrim yarattı.

Bazıları MIT'de öğrenci olan küçük bir arkadaş grubu, bilgisayarlarda yaşanan değişimle birlikte bir oyun projesi üzerinde çalışmak için bir araya geldi. Dan Edwards, Alan Kotok, Peter Samson, J. Martin Graetz ve Steve Russel'dan oluşan bilim kurgu meraklısı grup, "Doc Smith" adlı bir bilim adamının uzay maceralarını anlatan televizyon dizisini bilgisayar oyununa dönüştürmeye karar verdi.

Işın tabancaları, uzay roketleri ve süper zekalarıyla uzaydaki karmaşık olayları çözen bir grup uzay adamının yaşadıklarını anlatan dizi, MIT'deki bir başka bilgisayar olan DEC PDP-1'de oyun haline getirildi. Oyunda kullanılacak uzay manzarası, bilgisayarın 30 satırlık ekranı düşünülerek hazırlandı. İlk bilgisayar oyunu Spacewar'ın bilgisayarın hafızasında kapladığı alan 9 kilobyte'dı.

Oyunda, iki uzay gemisi füzelerle birbirini vurmaya çalışırken, ekranın ortasındaki kara delik tarafından yutulmamaya dikkat ediyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!