Bilgisayar kullanmanın yeni adı: Web 2.0

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar kullanmanın yeni adı: Web 2.0
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 00:00

Geçen ay Google ve Microsoft’un mücadelesini anlatan bir yazı yazdım. Bilgisayarları kullanma şeklimizin değiştiğini ve bunun da Microsoft’u üzebilecek bir yöne gitme ihtimalinden bahsettim. Bu değişimi yeterince iyi açıklayamamış olmalıyım ki çok sayıda itiraz mektubu aldım.

Biraz daha derinleştireyim. Bilgisayar dünyasındaki hemen hemen bütün yenilikler verimliliği artırmaya yönelik. 1990’larda PC devrimi iş yerinde verimliliği tetikledi. Word, Excel ve e.posta gibi uygulamalar çalışanların verimliliğini ciddi bir biçimde artırdı. Ancak artık verimlilikteki artışın yeni yakıtı İnternet. Sürekli bağlantıda olduğumuz, işlerimizi daha verimli biçimde yürütebilmek için İnternet’e ihtiyaç duyduğumuz bu dönem de son beş senedir başladı. İnternet’e olan bu bağımlılığımız kullanma şeklimiz değişiyor. Diğer bir deyimle, uygulamaların önemi başka kimselerle, İnternet’i kullanarak, birlikte çalışmamıza olanak verebilme kabiliyetleri ölçüsünde öne çıkıyor. Bunun için hala MS Office’in 2000 versiyonunu kullanırken en yeni tarayıcıyı gün sektirmeden bilgisayarıma yüklüyoruz.

YENİ UYGULAMALAR

İşte İnternet’te masaüstü uygulamaların yerine geçebilecek, İnternet üzerinden beraber çalışma imkanı tanıyan web tabanlı uygulamaların yaygınlaşması ile bir "Web 2.0" furyası başladı. Bu yeni uygulamaları mümkün kılan teknolojilerin büyük kısmı epeydir kullanılıyor. Ancak HTML, Java Script gibi eski teknolojiler, XML ile birleşerek, AJAX olarak anılmaya başlandı. İşte AJAX kullanılarak geliştirilen İnternet uygulamalarına da Web 2.0 denilmeye başlandı. Benim bu gruba dahil ettiğim en iyi uygulamalar şunlar:

Writely (www.writely.com): Microsoft Word’ün İnternet tabanlı rakibi. Elbette özellikleri itibarı ile Word’e yaklaşması mümkün değil ancak ileride neler olabileceğini görmeniz açısından mükemmel bir örnek. (Google ve Sun’un Open Office için yakın zamanda kurdukları ortaklığı bu uygulama çerçevesinde düşünmenizi öneririm). Bu uygulamanın çok önemli bir artısı dokümanlarınızı İnternet üzerinden sorunsuz bir biçimde paylaşarak, değişik yerlerdeki kimselerle aynı anda dokümanlar üzeride çalışabilmeniz.

Numsum (www.numsum.com): Bu Excel’e rakip bir web uygulaması. Elbette ciddi finans işlemleri için henüz yeterli olmayan bu uygulama, averaj bir kullanıcının ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde.

Meebo (www.meebo.com): Yahoo, MSN, Google ya da AOL anında mesajlaşma sistemini kullananlardan iseniz, Meebo’nun uygulamasını kullanarak Firefox ya da İnternet Gezgini üzerinden hiç bir uygulamaya gerek duymadan arkadaşlarınız ile sohbet edebilirsiniz. Benim favorim.

Kiko (www.kiko.com): Bu uygulama da Outlook gibi ofis uygulamalarının entegre bir parçası olarak gelen ve günlük ajandanızı tutmaya yarayan takvim uygulamalarının rakibi. Bu takvim uygulaması da AJAX teknolojilerini kullanıyor ve ajandanızdaki bilgileri İnternet üzerinden paylaşmanıza olanak tanıyor.

Linklerden de görebileceğiniz gibi masaüstü uygulamaların yerine geçebilecek yeni uygulamalar hızla pazara çıkıyor, ama daha önemlisi İnternet gittikçe daha önemli hale geliyor. Bilgiye ulaşım ve kullanma tarzlarımız değişiyor. Gerçi, Türkiye bir İnternet alt yapısı hamlesi başlatıp ülkemizi fiber kablolarla donatmadıkça bizler bu ve bundan sonra gelecek yenilikleri kaçıracağız. Umuyorum sesimiz duyuluyordur!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!