Bilgisayar başındaki çocuklara dikkat !

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar başındaki çocuklara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 10:01

Bilgisayar ve internetin, çocukların gelişimleri üzerindeki olumlu etkilerinin yanırısıra bazı olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Uzmanlar bilgisayar kullanım süresini dengeleyemeyen ve saatlerce ekran başında kalan çocuk ve gençlerin bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, son zamanlarda bilgisayar kullanımından dolayı rahatsızlanıp kliniklerine başvuran çocuk hasta sayısında artış olduğunu söyledi.

Yeşim Kirazlı, bilgisayarda oyun oynayan bazı gelişim çağındaki çocuklarda gelişme bozuklukları meydana geldiğini belirtti. Kirazlı, ''Son zamanlarda bilgisayar kullanımından dolayı rahatsızlanıp kliniğimize gelen çocuk hasta arttı. Her ay 20'yi aşkın çocuk tedavi olmak üzere kliniğimize başvuruyor.'' dedi.

Bilgisayarın çocukların gelişimi için iyi olduğunu, ancak çocukların saatlerce oyun oynamalarının onlarda kalıcı rahatsızlıklara neden olduğunu dile getiren Yeşim Kirazlı, şu bilgileri verdi:

''Çocukların hareketli oyunlar yerine bilgisayarda uzun süre oyun oynamaları gelişme çağında oldukları için tepe kemik kitlesinin azalmasına yol açıyor. Bu da ileride kemiklerde kırılmalara sebep oluyor.''

OFİSTE DE DİKKAT ETMEK ŞART
İşe bağlı sağlık sorunlarının yüzde 64'ünün bilgisayar kullanımından kaynaklandığını da ifade eden Yeşim Kirazlı, "Uzun süreli bilgisayar kullanan kişilerde boyun, omuz, sırt ve bel ağrıları görülüyor'' dedi.

Bu rahatsızlıkların önlenebilmesi için bilgisayar karşısında iyi bir duruşun sağlanması gerektiğine işaret eden Kirazlı, şunları kaydetti:

''İyi bir duruşun başlıca özellikleri; başın dik, sırtın destekli, kolların rahat, gözlerin bilgisayar ekranının üst düzeyi ile yakın düzeyde ve ekranın tam karşıda olmasıdır. Bilgisayar karşısında köprücük kemikleri yere paralel olmalıdır. Eğer yukarı doğru kalkmış olurlarsa, omuz ve boyun kaslarında gerginlikle beraber ağrı gelişir. Omuzlar yuvarlak ve çene öne doğru çıkık olmamalıdır. Kalçaların arka kısımları sandalyeye yaslanmış olmalı, bel mutlaka desteklenmiş olmalıdır. Ayaklar yerde dümdüz durmalı ya da bir ayak desteği üzerine konmalıdır. Ön kol ve bilek aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalıdır. Kullanıcının bilgisayara olan uzaklığının 50-70 cm olması gerekmektedir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!