Lida madem sağlığa zararlı neden 2 farklı rapor verildi

Güncelleme Tarihi:

Lida madem sağlığa zararlı neden 2 farklı rapor verildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 00:00

İçerdiği "sibutramin" maddesinin ölümlere sebep olduğu gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanan Lida zayıflama ilacına, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı’nın verdiği iki farklı rapor tartışma yarattı.

İSTANBUL Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü temmuz ayında, Farmalife İlaç Sanayi Ltd. Şirketi tarafından yurda getirtilen Lida’ya içeriğinde ithaline izin verilmeyen "sibutramin" maddesi bulunduğu gerekçesiyle el koydu. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nın izniyle alınan ilaç örnekleri, İstanbul’daki Gümrük Laboratuarı’nda analiz edildi. Analizde ilaçta sibutramin maddesi bulundu. Firma aleyhine çıkan bu rapordan sonra, yargının karar verebilmesini sağlayacak kesin rapor için Sağlık Bakanlığı’na bağlı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı’na başvuruldu. Refik Saydam’dan gelen raporda ise, sibutramin maddesi "bulunamadığı" bildirildi. Böylece 14 Ağustos 2007 tarihli bu raporla Lida temize çıkmış oldu.

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı da Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanlığı’nın verdiği "temiz" raporuna dayanarak 12 Eylül 2007’de firma hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Ancak 40 gün önce Lida’ya "Sibutramin maddesi yoktur" diyerek temiz raporu veren Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanlığı, peşpeşe ölümlerin olması üzerine, bu kez 24 Eylül tarihinde yeni bir rapor hazırladı. İkinci raporla Lida’da bir sibutramin türevi olan desmetilsibutramin’in bulunduğu açıklandı.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, hazırladıkları her iki raporun da doğru olduğunu savunarak "Biz ilk raporda sadece Sibutramin maddesi aradık" derken Gümrük Teşkilatı yetkilileri ise buna karşı çıkarak, "Kasıt yoksa bile ortada ciddiyetsizlik var" dedi. İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü, Refik Saydam’ın son raporunu delil göstererek savcılığın verdiği takipsizlik kararına karşıda itirazda bulunmaya ve ölümler nedeniyle olayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!