İki uzman çavuşa 'Şah Fırat' faturası

Güncelleme Tarihi:

İki uzman çavuşa Şah Fırat faturası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 10:54

Geçtiğimiz şubat ayında yapılan Şah Fırat Operasyonu sırasında şehit olan Başçavuş Halit Avcı’nın ölümü ile ilgili yürütülen soruşturmada iki asker hakkında dava açıldı. Avcı’nın içinde bulunduğu araca çarparak ölümüne sebep olmakla suçlanan tankın komutanı ve şoförü hakkında 6 yıl hapis istemi ile dava açıldı. İlk duruşma önümüzdeki hafta yapılacak.

Haberin Devamı

Suriye’deki tek Türkiye toprağı olarak anılan Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun yer değiştirme operasyonu geçtiğimiz 21 Şubat günü yapıldı. Operasyon tamamlandıktan sonra dönüş yolunda bir kaza meydana geldi.

İki uzman çavuşa Şah Fırat faturası

HELİKOPTERLE SURUÇ’A GETİRİLDİ
Belirli aralıklara hareket eden konvoyda Muhabere Başçavuş Halit Avcı da bulunuyordu. Avcı, içinde bulunduğu araçta zaman zaman fotoğraf ve video çekimi yapıyordu. Aracın üst kapağını sabitleyerek çekim yapan Avcı’nın içinde olduğu araç yolun sağında beklediği sırada kaza meydana geldi. Konvoydaki tanklardan birinin namlusu gözetleme aracına çarptı. Çarpmanın etkisi ile sert bir biçimde kapanan kapak aracın içindeki Avcı’nın ölümüne yol neden oldu. Mürşitpınar Sınır Kapısı’na 23,5 kilometre uzaklıktaki bir noktada yaşanan olay sonrası Avcı askeri bir helikopter ile Suruç Devlet Hastanesi’nde götürülse de kurtarılmadı.

Haberin Devamı

İki uzman çavuşa Şah Fırat faturası
OPERASYONA KATILAN ASKERLERDEN DİKKAT ÇEKİCİ İFADELER

Avcı’nın ölümü ile ilgili soruşturma ise Diyarbakır’da bulunan 7’inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından yapıldı. Hazırlanan bilirkişi raporu, tanık ifadeleri ve şüpheli ifadeleri sonrası iddianame hazırladı.

ÇARPAN TANKTAKİ ASKERLER
Soruşturmada 3 asker şüpheli olarak yer aldı. Bu isimler, Avcı’nın içinde bulunduğu araca çarpan tankta görev alan isimler. Tank komutanı olarak görev yapan Tankçı Uzman Çavuş Cihangir Görgem (26) ve tank şoförü olan Tank Uzman Onbaşı Ahmet Bal, (24) hakkında iddianame hazırlanırken, aynı araçta nişancı olarak görev yapan Tankçı Uzman Çavuş. İ. Y. hakkında takipsizlik kararı verildi.

6’ŞAR YIL HAPİS İSTENDİ
Askeri savcılığın 6 Mayıs tarihli iddianamesinde Görkem ve Bal için 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istendi. ‘Taksirle adam öldürmek’ suçu ile hazırlanan iddianamede, her iki sanık da ‘gerekli dikkat ve özeni göstermemek’le suçlanıyor. İki sanığın yargılamasına önümüzdeki çarşamba günü başlanacak. Dava, Diyarbakır’daki 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülecek.

Haberin Devamı

İki uzman çavuşa Şah Fırat faturası
ÇOCUĞUNUN MÜRÜVETİNİ GÖREMEYECEK

‘ASIL KUSURLU BAŞKALARI’
Yaşanan kazada şehit olan Halit Avcı’nın ailesinin avukatı Mehmet Erkan Akkuş davaya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Bilirkişiler olay yeri keşfi yapmadan rapor hazırladı. Dar çerçevede hazırlanan bu raporda iki uzman çavuşun kusurlu olduğu belirtildi. Bu rapor doğrultusunda da iddianame hazırlandı. Ancak, operasyonda, planlanmadan uygulanmaya kadar hatalar zinciri mevcut. Asıl kusurluların yargılanması için yetkili mahkeme Genelkurmay Askeri Mahkemesidir" dedi.

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!