Gözlemciler 'Kutup Martısı'na akın edince, sinema filmi gerçek oldu! (Kutup Martısı nedir?)

Güncelleme Tarihi:

Gözlemciler Kutup Martısına akın edince, sinema filmi gerçek oldu (Kutup Martısı nedir)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 14:26

İlk ve son kez 1874’yılında Türkiye’de görülen ‘Kutup Martısı’nı fotoğraflamak için kuş gözlemcileri Rize sahiline koştu. Türkiye’de fotoğraflanan 475’inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını çekmek isteyen gözlemciler Türkiye’nin dört yanından Rize’ye akın etti. O anlar 2012 yılında çevrilen bir filmi hatırlattı.

Haberin Devamı

Kutup Martısı'nın ilgi ve heyecan yaratması akıllara 2012 yılında çevrilen 'The Big Year (Büyük Yarış) adlı filmi getirdi.

İstanbul, Antalya, Trabzon, Adana, Samsun ve İzmir’den Rize’ye gelen yaklaşık 20 kişilik kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı Kutup Martısı’nı Rize sahilinde fotoğrafladı. Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın özel izni ile RİPORT Rize Liman sahasındaki gümrüklü alana giren kuş gözlemcileri, duvar üzerine konan kuşu fotoğrafladı.

Gözlemciler Kutup Martısına akın edince, sinema filmi gerçek oldu (Kutup Martısı nedir)

Filmde, 3 ayrı rakip, ve 3 ayrı adam kuzey Amerika da rastlanan en nadir bulanan kuşları gözlemliyor ve kuş izleme yarışmasına katılmakta olan bu adamlar birbirlerini geçmek için kıyasıya rekabet içine giriyorlardı. Doğa koşullarında yarışan dostlarımı her türlü engeli aşmak için kendilerini zorlayan üç kafadarın, aslında yaşadıkları her şey günlük hayatlarından birer kesittir.

Haberin Devamı

Jack Black, Owen Wilson, Steve Martin’in oynadığı The Big Year (Büyük Yarış) adlı filmi hatılattı.

Kutup Martısı (Larus hyperboreus), martıgiller (Laridae) familyasından kuzey yarımkürede kutup dairesi çevresinde ve Avrupa'nın Atlas Okyanusu kıyılarında yaşayan iri bir martı türü.

Kutup martıları oldukça iri ve güçlü hayvanlardır ve tüm tüyleri oldukça açık renklidir. Kuyruklarında ya da kanatlarında siyah tüy bulunmaz. Yetişkin bireyler mat gri renkte ve koyu sarı gagalı olurlar. Daha genç bireyler daha açık gri olurlar ve gagaları siyah - pembe olur. Benzerleri olan İzlanda martılarından daha büyük ve kalın gagalıdırlar. Bir yavrunun olgunluğa ulaşması yaklaşık dört yıl alır.

ÜREME

Bu martılar kıyı bölgerlerinde, kayalıklar üzerinde sürüler hâlinde ya da tek olarak çiftleşme ve yavrulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Kayalıklar üzerinde yaptıkları kuluçkaya yatarlar. Genelde üzerlerinde koyu benekler olan açık kahvrengi 2 - 4 yumurta yumurtlarlar.

BESLENME

Birçok Larus türü martı gibi kutup martıları da hepçil canlılardır. Yiyebilecekleri küçük canlılar aramalarının yanı sıra aç kaldıklarında yiyecek bulmak için leş de ararlar. Yüzerken ya da yürürken avlanırlar. Bazen su yüzeyine yakın canlıları avlar bazen de uçarken gökyüzündeki küçük kuşları yerler. Balıkçı teknelerini takip ederler ve martı türleri arasında en yırtıcılardan biri olarak bilinirler.

DAĞILIMI

Haberin Devamı

Kışları, Atlas Okyanusu'nun ve Büyük Okyanus'un kuzeyinden, Britanya'nın güney kıyılarına kadar inen bölgelerde geçiren göçmen bir kuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzey eyaletlerinde ve Büyük Göller çevresinde de görülürler. Kimi kuşlar bazen daha güney eyaletlere ve Meksika'ya dek ulaşabilirler. (tr.wikipedia.org)

Gözlemciler Kutup Martısına akın edince, sinema filmi gerçek oldu (Kutup Martısı nedir)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!