Gezi Parkı olayları başka bir futbol iklimi yaratır mı?

Güncelleme Tarihi:

Gezi Parkı olayları başka bir futbol iklimi yaratır mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2013 15:28

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Talimciler, "Türkiye'deki genç nüfus son dönemde kendisini taraftarlık üzerinden ifade etti. O nedenlerde şimdiki protestolarda formalı gençlerin olması tesadüf değil" dedi.

Haberin Devamı

Talimciler yaptığı açıklamada, Taksim Gezi Parkı için yapılan protestolara katılanların "apolitik" denilen genç nüfus olduğunu ve bu kesimin yaş dağılımının taraftar gruplarının yaş profiliyle yakından örtüştüğünü söyledi. Protestocuların taraftar grupları gibi sosyal medyayı çok iyi takip ettiğini kaydeden Talimciler, şöyle konuştu: "Futbol taraftarının Taksim Gezi Parkı ile ilgili protestolarının içinde olması ve futbolcuların hiç olmaması beni şaşırtmadı. Yabancı futbolcuların attıkları tweetlerle verdiği desteği, Türk futbolcular vermedi. Türkiye'de futbolcular toplumsal hayatın dışındaymış gibi yaşıyorlar. Ultraaslan'ın yaptığı açıklamaları da normal karşıladım, yapı itibariyle en milliyetçi muhafazakar grup. Elbette Çarşı'ya ayrı bir yer açmak lazım. Zaten her zaman farklı bir yerde olan Çarşı grubu, taraftar grupları içinde farklılığı başarabilen tek grup. Bazı Fenerbahçeli ve Galatasaraylıların "Çarşı'yı destekliyorum" demeleri bunun gösterisi."

Talimciler, futbolun ideolojik bir oyun olduğunu ve Türkiye'de "futbolun küçük, hayatın büyük olduğu" gerçeğinin hep gözardı edildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Taraftarlar, Gezi Parkı ekseninde özgürlüklerine dokunduklarını ileri sürerek protestoların içinde yer aldı. Eylemlerde taraftarların yan yana kol kola olabileceği görüldü. Bu çok önemli. söz konusu ortak bir paydaysa, bir arada olabiliriz. Demokratik toplumlarda herkesin kendisini ifade etme kanallarının açık olması gerekir. Bizde bu kapalı olduğu için Türkiye'deki genç nüfus son dönemde kendisini taraftarlık üzerinden ifade etti. O yüzden protestolarda formalı gençlerin olması tesadüf değil. Türkiye'de futbol da gündelik hayat da, siyaset de eskisi gibi olmayacak. Gezi Parkı nedeniyle taraftarlar arasındaki yakınlaşma futbol sahalarına taşınması halinde başka bir futbol iklimiyle karşılaşabiliriz."

Spor sahalarında şiddeti azaltmak için alınan güvenlik önlemlerinin şiddet üreteceğini savunan Talimciler, "Taraftarlar için ısrarla daha fazla şiddeti çağrıştıracak güvenlik önlemleri alınıyor. Şiddet, şiddeti üretir. Şiddetle şiddeti ortadan kaldırmazsınız, tam tersine şiddet üretirsiniz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!