Gevrek mi gövdeli mi

Bir restorana gittiniz, şarap siparişi verdiniz. Garson itinayla tavsiye ettiği şarabı tatmanız için bardağınıza bir yudumluk koyuyor.

Hürriyet Haber
06.11.2009 - 18:55 | Son Güncelleme :

Deniz İNCEOĞLU
dinceoglu@hurriyet.com.tR

Peki ama siz şarabın iyi ya da kötü olduğunu nasıl anlayacaksınız? Bunun için ya yıllardır şarap içen ve damak tadını bulmuş biri olmanız gerekiyor, ya da şarap eğitimi almış olmanız. Her ikisi de bende yok diyorsanız, en yakın zamanda yaklaşık üç saat süren şarap eğitimlerinden birine katılmanızda fayda var. Bu eğitimlerde şarabın ne olduğu, tarihi, nasıl tadılacağı, iyisinin nasıl anlaşılacağı, çok detaya girilmeden anlatılıyor. En sonunda da öğrendiklerinizi tadımla uyguluyorsunuz. Merakı devam edenler için, birkaç hafta süren ve konuların daha detaylı işlendiği eğitimler devam ediyor.

İyi ya da kötü şarabı ayırt etmek zor iş. Çünkü kişinin damak zevkine göre değişen göreceli bir kavram. Ancak yine de çeşitli püf noktaları var. Kavaklıdere Şarapları Pazarlama ve Eğitim Koordinatörü Levon Bağış, bu püf noktalarını şöyle sıralıyor: “Şarabın, kişiyi koku ve tatta rahatsız etmemesi gerekir. Burna kötü kokular veriyor, yuttuğunuzda ilaç içmişsiniz gibi acı tatlar bırakıyor, ekşi ya da alkollü bir sıvı içiyormuş gibi his yaratıyorsa buna kötü şarap diyebiliriz. Lezzetli olanlar, üzümden gelen tüm aromaları taşıyanlardır. Türkiye’de diğer ülkelerdeki gibi etikete bakılarak anlaşılacak bir kalite kontrol sistemi yok. Bu yüzden market rafından seçilirken bilindik, dürüst olduğuna inanılan üreticilerden şarap almak faydalı olur. Bir de şarap çok engin bir deniz olduğundan kişinin kendi damak zevkine uygun olanı bulması için deneme yapması gerekir. Örneğin Boğazkere üzümü, çok tanenlidir yani damakta bıraktığı buruk bir tadı vardır. Kalecik karası, daha rahat içimli, zarif şaraplardandır. Çünkü taneni çok fazla değildir. Beyaz şarap üzümü sauvignon blanc, çok asitli bir üzümdür. Bu yüzden daha gevrek, daha canlı şaraplar ortaya çıkartır. Chardonnay ya da narince gibi üzümler ise biraz daha gövdeli, daha yalın şaraplar ortaya çıkarabilirler.

HANGİ KADEH

Kadeh seçimindeki en temel ayrım kırmızı ve beyaz şarap kadehidir. Beyaz şarap kadehleri biraz daha ufak olmalıdır. Çünkü beyaz şarap soğuk servis edilir. Bardak büyük olduğunda kadehte uzun süre kalıp ısınır ve tadı bozulur. Bu yüzden beyaz şarapta hem ufak kadeh tercih edilir, hem de içine az şarap konur.
Kırmızı şaraplarda da son dönemde çok büyük kadehler popüler oldu. Ancak bu kullanım yanlışlığına düşmemek gerekir. Bir fanusu andıran bu kadehler, şarabın havayla çok fazla temas etmesine sebep oluyor. Bunun yanı sıra şarabın ısısının iyi ayarlanması zorlaşıyor. Ayrıca kokunun burnunuza çok fazla gelmesi, içimde iyi bir durum değil.

ODA SICAKLIĞI KARMAŞASI

Şarap içiminde en önemli ayrıntılardan biri, servis sıcaklığı. Sadece evlerde değil, restoranlarda bile bu konuda yapılan önemli bir yanlış var. Örneğin kırmızı şarabın oda sıcaklığında içilmesi önerilir. Ancak toplumdaki oda sıcaklığı anlayışı 24-25 dereceyken, şarap şişelerinin etiketlerinde de belirtildiği gibi bu ısının 16-18 derece olması gerekiyor. Bundan daha sıcak servis edilen kırmızı şarapta kötü tatlar almak mümkün. Kırmızı şaraplarınızı marketten aldıktan sonra mutlaka karanlık ve nemli bir ortamda saklayın. Mutfak evyesinin altı çok ideal mesela. Servisten 15 dakika önce buzdolabına koyarsanız ideal sıcaklığı yakalayabilirsiniz.
Beyaz şarabın tadını veren en önemli maddelerden biri asit. Bunun ortaya çıkması için soğuk içilmesi tavsiye edilir. Ama şarabı donacak seviyeye gelene kadar buzlukta bekletmeyin. İdeal sıcaklık 4-6 derecedir. Servis etmeden 30 dakika önce buzdolabına koymanız yeterli.

DEGÜSTATÖRÜN SÖZLÜĞÜ

Degüstasyon Şarabın veya başka bir alkollü içkinin duyusal özelliklerinin tadımcılar tarafından duyu organları aracılığı ile saptanması.
Tanen Üzümlerin çekirdek ve kabuklarında bulunan, burukluk
veren maddeler.
Apelasyon Şarabın kökenine göre kontrollü olarak adlandırılması.
Baharlı Daha çok kırmızı şaraplarda hissedilen baharat çağrışımlı kokular ve tatlar için (Şiraz üzümünün bibersi lezzetli bir şarap vermesi gibi) kullanılır.
Çiçeksi Daha çok aromatik üzüm çeşitlerinden yapılan şaraplarda hissedilen çiçek çağrışımlı kokular
için kullanılır.
Sek Şekerliliği minimum düzeyde olan şarap.
Sepaj “Üzüm çeşidi” anlamına gelen, şarabın yapıldığı üzümü kasteden Fransızca bir kelimedir.
Denge Şarabı oluşturan asit,
tanen, şeker, aroma, alkol gibi pek
çok madde var. Bunların dengeli bir şekilde şarapta bulunmasından bahsedilirken kullanılır.
Gövde Şarabın damakta bıraktığı ağırlık, yoğunluktur.
Uzunluk Bazı şaraplara uzun,
bazılarına kısa denir. Bir şarabı yuttuktan sonra damağınızda, ağzınızda şarabın etkisinin ne kadar süre devam ettiğini anlatırken kullanılır.
Bitiş Şarabı yuttuktan sonra damak ve genzinizdeki tadı anlatır.

TADIMA KATILIN

Doluca’nın geleneksel hale gelen, İstanbul Kadeh Kaldırıyor etkinliğinin dördüncüsü başladı. 15 Kasım’a kadar Gina, 360, Borsa İstinye Park, Changa, Da Mario, İstanbul Modern, La Brise, Masa, Mikla, Sunset, Şans, Topaz ve Vogue gibi mekânlarda şarap tadımları yapılacak. Etkinlik boyunca başta Doluca ve Sarafin serisi şarapları olmak üzere Fransa, İtalya, Şili, Kaliforniya ve Avustralya’dan 63 şarap tadılacak. Aynı zamanda, Doluca şarap yapımcılarının imzasını taşıyan, bugüne kadar üretilmiş şaraplardan farklı karaktere sahip Signium’un 2007 rekoltesini ilk deneyenlerden biri olacaksınız. Rezervasyon için Tel: (212) 272 49 16.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün