Gerginlikten kurtulun

Güncelleme Tarihi:

Gerginlikten kurtulun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hepimiz gerginlikten yakınıyoruz. Günlük yaşam koşulları sinir sistemimizi etkiliyor. Her an patlamaya hazır bir bombadan farkımız kalmıyor. Bizi gergin bir halde görenler ‘‘Biraz rahatla. Her şeyi bırak, kısa bir tatile git’’ şeklinde önerilerde bulunuyorlar. Kuşkusuz günlük yaşamın stresinden uzaklaşıp gönlünüzce bir tatil yapmak elbette size iyi gelecektir, ama bu iyileşmenin geçici olacağını da belirtelim. Kendinizi tekrar günlük sorunların ortasında bulunca, sinirleriniz gerilecek, eski halinize döneceksiniz. Günlük programınızı değiştirmeden uygulanması çok kolay olan önlemlerle sizi yaşamaktan bıktıran bir sinir küpüne dönüştüren gerginlikten kurtulabilirsiniz. Aşağıdaki önerilere bir göz atın:

1- Biraz yavaşlayın

Günlük temponuz çok hızlı. Sabahtan akşama kadar evde ya da iş yerinde koşuşturuyorsunuz. Üç dört saatte bir temponuzu yavaşlatmaya bakın. 15-20 dakikalık bir yavaşlama sizi rahatlatır. Yapmak istediğiniz işleri geciktirmeden gevşeme fırsatı bulursunuz.

2- Bitki çayları

Sabahleyin güne bir fincan bitki çayı içerek başlayın. Bitki çayları o kadar çeşitli ki damak zevkinize uygun bir tür bulmanız işten bile değil. Ünlü yıldız Meg Ryan, bitki çayları sayesinde güne gergin başlamaktan kurtulduğunu söylüyor.

3- Gülüp geçin

Gülmenin ruh sağlığını korumak için en iyi ilaç olduğunu herkes biliyor. Günlük telaşınız arasında gülmeyi unutmuş olabilirsiniz. Yeniden gülmeye başlamak için de geç kalmadınız. Gülmenin beyindeki stres yapan hormonları baskı altında tuttuğunu, kasları gevşettiğini, kanın dolaşımını hızlandırdığını ve kana daha fazla oksijen gitmesini sağladığını belirtelim.

4- Sakin kişilerle dostluk kurun

Her zaman durumundan yakınan, sürekli gergin olan kişilerle sosyal faaliyet içine girmek yanlıştır. İnsanlar birbirlerinden etkilenirler. Karşınızdaki kişinin ruh haline kendinizi kaptırmanız işten bile değildir. Genellikle olumlu düşünen, çabuk etki altında kalmayan kişilerle dostluk kurmaya bakın.

5- Başkalarının sorunlarıyla ilgilenin

Fırsat buldukça sosyal yardım kurumlarında çalışın. Başkalarının sorunlarıyla ilgilenmek size kendi sorunlarınızı unutturacaktır. Ayrıca büyük bir olasılıkla durumunuzu abarttığınızı ve sorunlarınızın sandığınız kadar büyük olmadığını göreceksiniz.

6- Yardım isteyin

Yakınlarınızla sorunlarınız paylaşmak sizi büyük ölçüde rahatlatacaktır. İçinden çıkamadığınız, çözüm bulmakta zorlandığınız sorunlar için çevrenizdeki kişilerden yardım isteyin. Aile bireyleriyle ya da dostlarınızla söyleşmek gerginliğinizi azaltacaktır.

7- Telefon sorunu

Telefonunuz çalmaya başlar başlamaz, hemen telefona sarılmayın. Zilin birkaç kez çalmasını bekleyin. Sonra derin bir soluk alın, soluğunuzu dışarı verirken sizi rahatlatacağına inandığınız bir sözcüğü birkaç kez tekrarlayın. Telefonu açın. Şimdi kendinizi çok daha sakin hissedeceksiniz.

8- Derin bir soluk

Sağlık uzmanları bir dakikalık stres atma programını uygulamanızı öneriyorlar. Bu programı günde üç kez tekrarlamanız yeterli. Burnunuzdan derin bir soluk alacaksınız, siz soluk alırken karın bölgenizin genişlediğini hissedeceksiniz. Bir an için vücudunuzun her köşesinde beyaz bir ışığın dolaştığını düşünün. Sonra yavaş yavaş soluğunuzu dışarı verin. Havayla birlikte stresin de kaybolduğunu farkedeceksiniz.

9- Yoganın yararı

Uzakdoğu yöntemleri Batı dünyasında büyük ilgi görüyor. Özellikle yoga yapmanın gerginliği ortadan kaldırdığı iddia ediliyor. Basit yoga hareketlerini öğrenip bunları günde bir kez tekrarlamanız çok yararlı olacak.

10- Çevrenizden uzaklaşın

Zaman zaman duygularınızla baş başa kalmanın büyük yararı var. Çevrenizden uzak bir yerde, bir parkta yarım saat dinlenmekle üzerinizdeki gerginliği atabilirsiniz. Yabancısı olduğunuz bir semt, sizde değişik duygular uyandıracak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!