Gerdek odasının kapısı açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Gerdek odasının kapısı açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2011 00:00

Yönetmen Reis Çelik, Ardahan’ın bir köyünde, eksi 18 derecede çektiği filmle, toplumsal bir tabuyu tartışmaya açıyor. 60 yaşındaki bir adamın 14’ündeki bir çocukla evliliğini anlatan ‘Lal Gece’de İlyas Salman da 25 yıldan sonra ilk kez başrol oynuyor.

Haberin Devamı

‘Işıklar Sönmesin’ filmiyle Kürt sorununu, ‘Hoşçakal Yarın’la askeri darbelerle Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını ilk kez gündeme getiren Reis Çelik; ‘Lal Gece’yle de namus kavramını, erken yaşta evliliği ve gerdek odası üzerindeki örtüyü kaldırıyor. Senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı bu filmiyle ‘en kutsal oda’ya kamerasını sokuyor.
Ünlü aktör İlyas Salman’ın da 25 yıl sonra başrol oynadığı filmde, 60 yaşında bir adamın 14 yaşında bir kız çocuğuyla evlendirilmesi ele alınıyor. Filmde, gerdek gecesiyle birlikte adeta ‘toplumsal namus mahkemesi’ kuruluyor. Alkollü araç kullandığı gerekçesiyle gündeme gelen İlyas Salman, “Eksi 18 derecede film çektim, haber olamadım” diyerek tepki göstermişti. Yönetmen Reis Çelik, İlyas Salman’ın bu açıklamasından sonra pek çok gazetecinin kapısını çaldığını söylese de, sadece bize konuştu.
Şubat’ta Ardahan’da çektiği filmde, kamerasını gerdek odasının içine kuran Reis Çelik, yergisini sadece erkek egemen toplum yapısı üzerine değil, binlerce yıllık birikmiş kültürel ve dinsel geleneklere yapıyor.

Haberin Devamı

BÖYLE ROL BİR KEZ GELİR

Ardahan’a bağlı bir köyde çekilen filmde isim, yer veya mezhep tanımlaması yapılmıyor. Hatta insan isimleri bile kullanılmıyor. Reis Çelik bunu; “Çünkü bu acı Edirne’de de Aydın’da da Hakkari’de de yaşanıyor. Bu, Türkiye’nin genel ayıbı. Hatta insanlığın genel ayıbı” diye açıklıyor.
Gerdek odasındaki bir geceyi anlatan ‘Lal Gece’ filmi, Türkiye’de pek örneği olmayan zor yolu deniyor. Sanatçı İlyas Salman da; “45 yıllık sinema hayatımda biriktirdiklerimi yansıtabileceğim rol 61 yaşımda kapımı çaldı. Ben de neyim varsa verdim. Böyle bir rol bir oyuncunun eline ömrü boyunca bir kez geçer” diyor.

YÜZLERCE KİŞİ ARASINDAN SEÇTİ

Çocuk gelin rolünü oynayan Dilan Aksüt henüz 14 yaşında ve lise birinci sınıf öğrencisi. Reis Çelik, bölgede yaşayanlar arasında yaptığı araştırma sonrası, yüzlerce kişi arasından Dilan Aksüt’ü seçmiş. Filmin görüntü yönetmenliğiniyse Gökhan Tiryaki yapıyor. Çelik, filmin montajının tamamlanma aşamasına geldiğini ve ilk fırsatta piyasaya çıkacağını söylüyor. Gösterime girmesiyle de özellikle Anadolu’daki kültürel ve dinsel geleneklerle ilgili ciddi bir tartışma yaşanacağına inanıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!