Genetik ve beslenme şeklimiz

Güncelleme Tarihi:

Genetik ve beslenme şeklimiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2005 01:20

Genlerdeki bireysel farklılıklar, kişilerin farklı özelliklerinden, hastalıklara yatkınlıklarından ve hastalıklara karşı dirençlerinden sorumlu.

Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser ve benzeri hastalıklar birden fazla genin ve çevresel etkenlerin de üzerlerinde rol oynadığı kompleks hastalıklar. Genlerimizi değiştiremiyoruz. Ama o genin vücudumuza verdiği hastalıkların gidişini tıbbi beslenme tedavileri yöntemleriyle değiştirebiliriz.

l Nutri-genetik ne demek?

Beslenme genetiği demektir. Kişinin genetik yapısıyla beslenme şekli arasındaki ilişkiyi araştıran ve ortaya koyan bir dilim dalı.

l Neden nutri-genetik?

Genlerimizde hangi farklılıkların olduğunu öğrendiğimizde genetik yapımız doğrultusunda, bireye özgü, en uygun diyeti ve yaşam tarzını seçme şansımız doğuyor.

California Davis Üniversitesi Beslenme Genetiği Mükemmellik Merkezi bize bu sorunun yanıtını daha geniş biçimde veriyor. Merkez nutri genetiğin kavramsal temellerini beş ilkede topluyor:

- Beslenme, belirli şartlarda bireylerde belirli hastalıklar açısından ciddi risk faktörü olabilir.

- Çok tüketilen besin maddeleri insan genomunu doğrudan ya da dolaylı etkileyerek genlerin yapısını ve etkisini değiştirebilir.

- Bir besin maddesinin bireyin sağlığını ne kadar etkileyeceği o kişinin genetik yapısına bağlı.

- Beslenmeyle ilgili bazı genler ve bu genlerde görülen farklılıkların bireylerde kronik hastalıkların, görülme sıklığı, hastalığın başlaması, ilerlemesi ve şiddeti üzerinde etkisi olabilir.

- Kişilerin beslenmelerinde o kişinin gıda ihtiyacı, beslenme durumu ve genetik yapısıyla ilgili bilgilere dayanarak yapılacak düzenlemeler, kronik hastalıklara karşı koruyucu, hastalığın şiddetini azaltıcı ve hatta tedavi edici olabilir.

l Beslenme ile ilgili genetik bilgimize nasıl ulaşabiliriz?

Kişisel nutri-genetik analiz ile bu bilgileri elde etmek mümkündür.

l Bu analizi kimler nerede yapıyor?

Kişisel nutri-genetik analizini bu konuda özel eğitim almış, sertifikalı diyetisyenler ve doktorlar yapabilir. Kendi muayenehanelerinde, kliniklerinde, hastanelerde veya anlaşmalı oldukları belirli laboratuvarlarda uygulayabilirler. Türkiye’de çok yakında başlayacak.

l Kişisel nutri-genetik analizi sonucu hangi bilgilere ulaşıyoruz?

Bu kişisel nutri-genetik analizi genetik olarak taşıdığımız, beslenme ve sağlıkla ilgili bireysel farklılıklarımızı tespit eder... Bu analiz bir tanı-tedavi testi değildir. Bu testte sadece kişinin beslenme ve yaşam alışkanlıklarından etkilenecek genetik hastalıkları belirleyebiliyoruz.

l Kapsadığı alanlar nelerdir?

Kalp sağlığı, vücudun B vitamini kullanımı, detoksifikasyon özellikleri, enflamasyona karşı korunma düzeyi, kemik sağlığı, antioksidan mekanizmaları, insülin duyarlılığına bakılır.

l Bu bilgilerin yararı nedir?

Genlerimizin bize sağladığı olumlu veya olumsuz kişisel farklılıkları bildiğimiz zaman vücut fonksiyonlarımızı ve sağlığımızı optimum seviyede tutabiliriz. Bu kişiye özgü optimum beslenme ve yaşam tarzı değişikliği programlarıyla mümkün olabilir.

Hazırlayan:

Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!