Genetik kodlarla kalbe erken teşhis

Güncelleme Tarihi:

Genetik kodlarla kalbe erken teşhis
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

İnsanın genetik haritasının çıkarılması yolundaki çalışmaların hız kazanması kalp ve damar hekimlerini de umutlandırdı. Prof.Dr. Deligönül ’’Genetik kodlar çözüldüğünde kolesterol ve kalp damar riski taşıyan kişiler önceden saptanabilecek’’ diyor.

Meslek yaşamını Teksas Üniversitesi Kalp Merkezi'nde sürdüren Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ubedullah Deligönül, insanların genetik kodlarının belirlenmesi halinde, kalp ve damar hastalıklarının da erken tanı ve tedavisinde de çok yol alınacağını söyledi.

Kalp damarları genişletilebilecek

Genetik yapıyla ilgili çalışmalar sona erdiğinde, kimlerin koroner kalp hastalıklarına daha yatkın olacağının da belirleneceğini söyleyen Prof. Dr. Deligönül, ‘‘Önümüzdeki 20-30 yılda, genetik mekanizmaları etkileyerek, kalbin kendi içerisinde damarları genişletmek mümkün olabilir’’ dedi. Aynı verilerle kalp krizlerinin bazı etkilerinin de tedavi edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Deligönül, ‘‘Bazı kalp kasını ilgilendiren hastalıkların da doğrudan doğruya genetik tedavisi mümkün olabilir. Hatta yüksek kan basıncı, kolestrol yüksekliğiyle ilgili genetik mekanizmalar da doğrudan denetlenebilir’’ dedi.

Tıkanmaya ışınla müdahale

Koroner arter hastalarının tedavisinde kanserde kullanılan radyasyonun denendiğini de belirten Prof. Dr. Deligönül, şunları söyledi:

‘‘Bu araştırma devresinde olan bir konu. Koroner arter darlığını gidermek için balon veya stend konulduktan sonra darlığın tekrar ortaya çıkmasını halinde veya konulmadan radyasyon uygulanması deneniyor. Radyasyon (şua tedavisi) damar içindeki hücrelerden bir kısmını etkileyerek, damar içindeki birikimin büyümesini engelliyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!